OTOK ŠOLTA: Svečano obilježena 28. obljetnica oslobođenja Splitskog kanala i akvatorija srednjodalmatinskih otoka

Ovom dobivenom bitkom na samom početku Domovinskog rata naši su branitelji uspješno protjerali flotu agresorske JNA čime je završila i višemjesečna blokada dalmatinskih otoka....

FOTO-UDRUGA-HRM

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice u suorganizaciji s Općinom Šolta u subotu, 16.studenog 2019. godine svečano je obilježila 28. obljetnicu oslobođenja Splitskog kanala i akvatorija srednjodalmatinskih otoka…

Ovom dobivenom bitkom na samom početku Domovinskog rata naši su branitelji uspješno protjerali flotu agresorske JNA čime je završila i višemjesečna blokada dalmatinskih otoka.

Šoltanski branitelji, uz potporu pripadnika ostalih braniteljskih postrojbi, sa svojih strateških obrambenih položaja na otoku aktivno su sudjelovali u obrani grada Splita i otoka Šolte.

Uz nazočnost predstavnika Općine Šolta, predstavnika Udruge veterana HRM-a i šoltanske podružnice ove Udruge položeni su vijenci na spomen obilježja braniteljima stradalima u Domovinskom ratu, a svečani program uveličala je ženska klapa “Čuvite”.
Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice zajedno sa šoltanskom podružnicom već godinama svečano obilježava ovaj najznačajniji povijesni događaj Domovinskog rata u srednjodalmatinskom akvatoriju pa je tako i ove godine dan ranije održana svečana proslava obljetnice u Splitu i polaganje vijenca u more s broda Hrvatske ratne mornarice u čemu su sudjelovali i ostali predstavnici podružnica Udruge veterana HRM-a od Pule do Dubrovnika.

Obilježavanjem ove pomorske bitke, sjećanjem na ove ponosne i teške dane Domovinskog rata, odavanjem počasti svim stradalima u obrani naše Domovine i brojnim drugim aktivnostima koje Udruga provodi s ciljem očuvanja sjećanja na slogu i snagu hrvatskih branitelja koji su srcem i životima stali o obranu Domovine, vjerujemo kako ovi slavni dani hrvatske višestoljetne ponosne povijesti nikad neće biti zaboravljeni.

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice