Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Otvoren stečajni postupak nad Uljanikom d.d.: Više od 170 radnika dobilo otkaz…

Trgovački sud u Pazinu objavio je u ponedjeljak rješenje o pokretanju stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. te je za 6. rujna zakazao ispitno i izvještajno ročište za tu krovnu tvrtku Uljanik grupe…

Prema rješenju, stečajni postupak nad Uljanikom d.d. otvoren je danas u 13,10 sati, kada je rješenje objavljeno na mrežnoj stranici e-oglasna ploča suda, a za stečajnog je upravitelja imenovan Damir Majstorović, koji je bio i privremeni stečajni upravitelj.

Rješenjem je sud pozvao vjerovnike viših isplatnih redova da u roku 60 dana od isteka osmog dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka, u skladu sa Stečajnim zakonom, prijave svoje tražbine.

Razlučni i izlučni vjerovnici su pozvani da u istom roku obavijeste stečajnog upravitelja o svojim pravima, a dužnici Uljanika d.d. da svoje obveze bez odgode ispune.

Ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine određeno je za 6. rujna ove godine na Trgovačkom sudu u Pazinu. Za isti dan određeno je i izvještajno ročište na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka.

Odluku o otvaranju stečaja u Uljaniku d.d., krovne tvrtke Uljanik grupe, Trgovački sud u Pazinu donio je u petak, 17. svibnja, uz obrazloženje da je ta tvrtka u neprekidnoj blokadi 199 dana, a račun joj je blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna.

I u obrazloženju rješenju se navodi kako je utvrđeno postojanje stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje, a utvrđeno je i da je Uljanik d.d. prezadužen jer je njegova imovina manja od postojećih obveza.

Prema bruto bilanci na dan 31. prosinca 2018., ukupna imovina Uljanika d.d. iznosi 2,5 milijardi kuna, a ukupne obveze više od četiri milijarde kuna, odnosno imovina je za 1,5 milijardi kuna manja od obveza, podaci su iz obrazloženja rješenja.

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica.

Djelatnost Uljanika d.d. je isključivo upravljačka pa ustvari i ovisi o radu ostalih članica grupe, a stečaj nad tom krovnom tvrtkom otvoren je nakon što je nekoliko članica već završilo u stečaju. Tako je početkom prošlog tjedna stečaj otvoren nad jednom od najvažnijih tvrtki iz sastava grupe – Uljanik Brodogradilištem.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište.

Naime, krajem travnja i početkom svibnja Uljanik i 3. maj posjetilo je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), a njihova odluka još nije poznata.

Više od 170 radnika Uljanik Brodogradilišta dobilo otkaze, timovi HZZ-a informiraju ih o pravima

Više od 170 radnika Uljanik Brodogradilišta dobilo je u ponedjeljak odluku o otkazu ugovora o radu, potvrdio je novinarima stečajni upravitelj Loris Rak, istaknuvši da su radnici raspodijeljeni u manje grupe kako bi im timovi Zavoda za zapošljavanje operativnije prenijeli informaciju o tome što ih očekuje unutar otkaznog roka i pravima koje imaju u stečaju.

“Tijekom današnjeg dana počeli smo uručivati odluke o otkazu ugovora o radu, a moblni timove Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) tijekom jutra upoznavali su same radnike sa sadržajem njihovih prava u slučaju nezaposlenosti”, rekao je stečajni upravitelj Rak.

Što se tiče radnika koji su se odrekli otkaznog roka, dodao je, njima je ugovor o radu u brodogradilištu prestao i mogu se prijaviti u HZZ-u radi ostvarivanja prava na isplatu novčane naknade u slučaju nezaposlenosti, odnosno ako imaju sreću ostvariti radni odnos kod drugog poslodavca.

S druge strane, naveo je Rak, radnici koji su u otkaznom roku iskoristit će pravo na godišnji odmor te će odrađivati poslove koje su potrebne sukladno nalazima njihov rukovoditelja.

Dijeljenje otkaza počelo je jutros, a na Zavod za zapošljavanje ukupno će 1100 radnika, koliko ih je ostalo u brodogradilištu.

“Mi trenutno popisujemo imovinu koja mora biti sastavni dio izvješća za izvještajno ročište. Osim toga potrebno je sačiniti završnu bilancu te stoga očekujem od bivše uprave da se napravi bilanca na dan prije otvaranja stečajnog postupka i početna bilanca nakon otvaranja stečajnog postupka. Tražbine za radnike dužni smo obračunati mi unutar Uljanik Brodogradilišta dok su ostali vjerovnici pozvani od strane suda da prijave svoje tražbine u roku od 60 dana”, izvijestio je stečajni upravitelj Loris Rak.

Na novinarsko pitanje rekao je kako je teško i nezahvalno govoriti o tome kolika je mogućnost da radnici podmire svoje tražbine, istaknuvši kako će to ovisiti o ukupnom iznosu njihovih tražbina koji će se naknadno utvrditi, kao i iznosu koji će se dobiti unovčenjem imovine brodogradilišta.

Na pitanje postoje li šanse da tvrtka u stečaju zaposli radnike koje su dobili otkaz, Rak je odgovorio kako je to moguće, u prvom redu u slučaju potrebe završetka započetih poslova.

“Moguće je da upravitelj uz suglasnost stečajnog suca sklopi nove ugovore u radu na određeno vrijeme”, zaključio je stečajni upravitelj Loris Rak.

Ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina Ivan Madunić novinarima je izjavio da je Vlada putem ove Agencije, osigurava socijalni minimum radnicima čiji poslodavac bude insolventan.

“U ovom slučaju kada je riječ o Uljaniku, Agencija je već isplatila tri minimalne plaće za rujan, listopad i studeni prošle godine. Sada kada poslodavac završi u stečaju Agencija osigurava još tri minimalne plaće, osigurava polovicu utvrđene otpremnine u stečajnom postupku te naknadu za neiskorišteni godišnji odmor ili ozljede na radu. Uvjet je da je radnik u radnom odnosu bio kod poslodavca šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka, i onda svaki radnik za sebe mora podnijeti zahtjev prema agenciji”, poručio je Madunić.

Dodao je da će visina otpremnine biti utvrđena u stečajnom postupku za poslodavce i radnike gdje će se voditi postupak, a za one poslodavce gdje je postupak otvoren i zatvoren isti dan, Agencija će iznos otpremnine utvrditi sukladno zakonu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar istaknuo je kako su u HZZ- spremni za ovu novonastalu situaciju te da su unutar Zavoda pripremili dinamiku i mobilne timove koji će savjetovati kako radnici mogu osigurati svoja prava.

“U prvom redu riječ je o novčanoj naknadi za vrijeme nezaposlenosti, a kasnije im možemo ponuditi druge usluge, od individualnog savjetovanja do korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Mi smo pripremili mobilni tim koji smo dogovorili s prijašnjom Upravom Uljanika, pedesetak savjetnika koji će raditi na primitku zahtjeva za upis u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”, rekao je Lončar.H

Loredana Špigić se osjeća tužno.

Adio Uljanik,zadnji dan,zadnje provlačenje kartice.Sretno svim Uljanikovcima i njihovim obiteljima ubuduće.

http://https://web.facebook.com/Gasonio/videos/10214503163307310/?t=10

Info za otkaze utorak 21.05.2019
Dakle u utorak ide dalje potpisivanje.
U listi ispod su vremena i u to vrijeme dolaze radnici čije PREZIME počinje sa navedenim slovima.
Od 9.00h,prezimena od A-Bel.
Od 10.30 prezimena od Ben-Brk.
Od 12.00 prezimena od Bru-Čon.
Od 13.30 prezimena od Čop-Đur.

Za ostale dane objavimo..

SZOBU

G.S.

 

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...