Otvorena 1052. Festa sv. Vlaha

Arhiva

Svečanom ceremonijom u petak je ispred Zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku otvorena  Festa sv. Vlaha kojom se Dubrovnik spominje 1052. godine Parčeve zaštite, a  Festu je otvorio dubrovački biskup Roko Glasnović.

 

Grad Dubrovnik proglasio je 2024. godinu ”Godinom UNESCO-ove svjetske baštine” u okviru koje se obilježava 45. obljetnica upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnicu upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta prošle godine.

Ove godine obilježava se i 350. obljetnica pronalaska moćnika lijeve ruke sv. Vlaha koji je poslije Velike trešnje 1667. godine otuđen, a potom pronađen u Genovi 1674. godine, kao i 100. obljetnica objave novog izdanja Oficija sv. Vlaha na hrvatskom jeziku, 100. obljetnica velike obnove Zborne crkve sv. Vlaha te novih zvona katedrale, piše Dubrovački vijesnik.

”Drago nam je što i ova Festa svjedoči da nam naš Parac pruža svoju ruku kako bi nas ohrabrio u svim izazovima s kojima se susreće naše društvo u tolikim društvenim i demografskim pitanjima, egzistencijalnim poteškoćama i obiteljskim problemima, nedovoljnom osjetljivošću prema bližnjima, osobito osobama s invaliditetom te ranjivim skupinama društva”, kazao je dubrovački biskup. Spominjući dobro poznate Gundulićeve stihove ”O lijepa, o draga, o slatka slobodo”, biskup je podsjetio kako ”nam Bog daje slobodu srca i slobodne ruke kojima ga možemo proslavljati te, poput sv. Vlaha, biti njegova produžena ruka ljubavi, dobrote i mira u ovome svijetu.”

U svetom Vlahu prepoznajemo duhovnog oca i zaštitnika života i obitelji, nastavio je biskup Glasnović te podsjetio kako se  u nedjelju 4. veljače proslavlja Dan života. U središtu ovogodišnje poruke Vijeća HBK za život i obitelj su očevi, pa je biskup spomenuo kako je u jednoj od svojih kateheza papa Franjo poručio: ”Svaka obitelj treba oca’, a to najbolje znaju ona djeca kojima nedostaje očinska figura u njihovim životima.”

Pozvao je očeve da uz majke budu djelotvornom ljubavlju prisutni u svojim obiteljima ne bježeći od svojih odgovornosti niti ih prebacujući drugima: ”Zahvaljujući vam na svakom dosadašnjem trudu i odricanju, potičemo vas da budete prisutni u Crkvi i društvu svjedočeći ljepotu i vrijednost očinstva mlađim naraštajima.”

Pozivajući na štovanje i nasljedovanje nebeskoga zaštitnika ”koji je znao moliti i otvoriti svoje srce nebeskom Ocu” dubrovački biskup je poželio da poput Njega i mi zavolimo Isusa Krista i sve bližnje s kojima nas Bog povezuje. Zaključio je rečenicom koju često ponavlja: ”Neka nam ništa ne bude važnije od Krista! i tradicionalnim dubrovačkim pozdravom: Živio sv. Vlaho!”

U sklopu ceremonije otvaranja biskup je na početku pročitao Laus, a rektor zborne crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan nakon nagovora je pročitao pozdrave koje su Dubrovčanima za Festu uputile razne osobe iz domovine i inozemstva, a posebice pomorci s brodova na kojima plove po morima diljem svijeta. Djeca su na blagoslov prinijela plodova zemlje i golubice koje je biskup pustio na slobodu.

Festanjuli Perica Baletić i Vladimir Buć podigli su barjak sv. Vlaha na standal dok su okupljeni pjevali himnu sv. Vlaha čime je završila svečanost otvaranja Feste sv. Vlaha 2024. godine nakon čega su vjernici otišli u Parčevu crkvu na grličanje.