Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Otvoreno pismo ministrici znanosti i obrazovanja gospođi Blaženki Divjak…

Cijenjena gospođo ministrice,

obraćam Vam se kao srednjoškolski profesor njemačkoga i francuskoga jezika s tri desetljeća iskustva u nastavi iznimno zabrinut za sudbinu koju je stranim jezicima namijenila aktualna reforma kojoj ste na čelu. Riječ je o drastičnome smanjenju učenja stranih jezika u općim gimnazijama predviđenom Nacionalnim kurikulumom za gimnazije (prosinac 2017.). Taj dokument nažalost nije uvažiomišljenjestruke kojaje u javnoj raspravi argumentirano upozorilana štetne posljedice toga plana. Naime, predviđa se u 3. i 4. razredu opće gimnazije satnicu drugoga stranog jezika smanjiti za nevjerojatnih 50%! Time bi se učenje stranih jezika, koji su za Hrvatsku od vitalne važnosti,svelo na simboličan i gotovo beznačajan jedan sat tjedno!

Nemojte, cijenjena ministrice, povjerovati tvrdnjama da će gimnazijalci strani jezik moći učiti u takozvanim izbornim modulima. Jedini modul u kojemu će to biti moguće jest onaj u kojemu će učenici morati prihvatiti i to da sve četiri godine uče i latinski jezik. Ma koliko učenje latinskoga smatram korisnim i potrebnim, iskustvo govori da će se teško naći dovoljan broj učenika zainteresiranih za takav „paket aranžman“, pogotovo jer škole taj modul neće ni morati ponuditi.

Bude li prihvaćen sadašnji prijedlog kurikula, obrazovanju hrvatske djecebit će nanesena golema šteta. Pritom je na djelu gotovo neukusna hipokrizija: istodobno dok se planira drastično smanjenje učenja stranih jezika, u kurikuluzaNjemački jeziknaglašeno se hvali njegova izuzetna važnost!(„Pritom je za Republiku Hrvatsku zbog gospodarske, kulturne i povijesne povezanosti sa zemljama njemačkoga govornog područja od posebne važnosti služenje njemačkim jezikom.“)

Ovakvim sakaćenjem učenja stranih jezika Hrvatska bi među europskim državama postala jezično zaostala država vrijedna žaljenja. Čak ni velike zemlje poput Francuske i Njemačke, čiji učenici takoreći rođenjem vladaju jednim svjetskim jezikom, nisu došle na ovako pogubnu ideju da u gimnazijama reduciraju strane jezike.Naprotiv, ondje se oba strana jezika kontinuirano poučavaju do mature i to sa satnicom većom negoli u Hrvatskoj!Ako oni to čine, koliko li je to tek potrebno nama?

Hrvatska je zemlja u kojoj je dobro vladanje barem dvama stranim jezicima sine quanon napretka, kako nacionalnoga tako i individualnoga. Znanje stranih jezika jamči veću mobilnost i konkurentnost na tržištu rada. To se teško postiže već i sa sadašnjom u Europi najnižom satnicom, a kamoli ako se ona prepolovi.

Stoga Vas radi boljitka hrvatske djece molim i pozivam da ne prihvatite tu ideju i ne potpišete takav kurikul jer će on hrvatskim građanima dugoročno onemogućitida budu kompetitivni i konkurentni na europskome tržištu znanja i rada.Nisam protivnik reforme obrazovanja, ali sam protivnik ovakve „Škole za život“ (?) koja će hrvatskemlade ljude viafactidovesti u inferioran položaj u odnosu na njihove europske vršnjake.Takvu štetu ova im reforma nipoštone smije učiniti!

S poštovanjem,

prof.Dalibor Joler,  Zagreb


Napomena;

Uredništvo Braniteljskog portala ,pomno prati rad , radne skupine kojoj je produžen , rok za rad a kojeg je ministrica Divljak odredila do 03, siječnja 
-Radna skupina iz kurikula povijesti po našim spoznajama predložio je i napisao potpuno novi sadržaj ,u odnosu na predloženi.
-Taj predloženi i napisani novi sadržaj ,realno i istinito prikazuje događanja iz najnovije Hrvatske povijesti.
Poglavito se to odnosi na Domovinski rat ,koji nas najviše zanima i istinito i argumentirano da bude uvršten u kurikul povijesti.
-Po našim saznanjima na pojedine članove ,radne skupine vrši se veliki pritisak.
Svim braniteljima ali i građanima ,nadamo se da je jasno , ovo je zadnja crta obrne o stvarnim i istinitim događajima u domovinskom ,ratu .
-Ta istina već do sada gotovo da je u potpunosti obezvrijeđena od strane .hrvatskih političara ,medija ,nevladinih udruga i pritisaka iz EU.!
Ako ministrica i Premijerov savjetnik Radovan Fucks ,odbace prijedlog ove radne skupine ,onda je jasno da će to biti pogubno za opstojnost RH!
 Uredništvo Braniteljskog portala

 

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...