Petak, 24. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO: OTVORENO PISMO MINISTRU HRVATSKIH BRANITELJA…Nema čekanja ! Svaki dan je dragocjen u borbi za život hrvatskih branitelja !

Otvoreno pismo koje je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu uputio predsjednik podružnice PHR-RH Tomislav Čolak u cijelosti;

Poštovani gospodine ministre,

Od rujna ove godine počinje Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća, a ciljana skupina su pušači koji puše tridesetak godina i stariji su od 50 godina.

Liječnici obiteljske medicine će uz pomoć e-uputnica prijaviti svog rizičnog pacijenta u jedan od 15 centara za snimanje novim CT-uređajima, 128 –slojnim , čije je zračenje minimalno.

Bolnice u kojima će vršiti pregledi novim CT-uređajima nalaze se u Zagrebu ( četiri bolnice ) , Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Opatiji, Puli, Krapinskim toplicama, Varaždinu , Slavonskom Brodu i Osijeku. Kako bi se program približio javnosti ići će se sa spotovima, jumbo plakatima i općenito sa intenzivnom medijskom promidžbom. U Nacionalni program se kreće iz razloga što već dugo držimo drugo mjesto europske ljestvice smrtnosti od raka pluća.

Kao što znate gospodine ministre u  Republici Hrvatskoj rak je na drugom mjestu kao uzročnik smrti opće populacije ( 26,1 % ), od čega na rak pluća otpada 8,37 % .

Kod braniteljske populacije stanje je još i gore. Od ukupnog broja umrlih  od raznih oblika raka umire 40,3 % hrvatskih branitelja, od čega na rak pluća otpada 14 %.

Kod sistematskih pregleda hrvatskih branitelja koje plaća Vaše ministarstvo i gdje je jedna od pretraga rtg srca i pluća vidljivo je da je od 12.462 pregledana hrvatska branitelja postavljena sumnja ili je utvrđeno slijedeći broj novootkrivenih bolesti i stanja što se tiče raka samo kod 281 hrvatskog branitelja!                                                                                                                Prema Vašoj izjavi iz ožujka ove godine do tada je sistematski pregled obavilo ukupno 41.675 hrvatskih branitelja. Ministar zdravstva Kujundžić tom se prilikom  „ pohvalio „ kako je samo tijekom 2018. godine otkriveno 450 zloćudnih bolesti.  Kad se pogledaju ove brojke ispada kako se od ukupnog broja pregledanih hrvatskih branitelja samo kod 1,5 % otkrila neka zloćudna bolest !

Zaključak se sam nameće gospodine ministre, a to je da su trenutni sistematski pregledi što se tiče ranog otkrivanja raka nekvalitetni i nedovoljni, pogotovo što se tiče rizične skupine za preventivni pregled na rak pluća. Sadašnja metoda rtg pluća nije dovoljno osjetljiva, a rizik kombinacije stresa i pušenja u hrvatskih branitelja je vrlo visok i potiče stvaranje ovog tumora.

Gospodine ministre svake godine od raka pluća umre najmanje 606 hrvatskih branitelja !

Kako smanjiti smrtnost hrvatskih branitelja od raka pluća ?

Nova metoda pregleda niskodoznim CT-uređajem smrtnost od raka pluća može smanjiti za 30 do 50 posto !

Zato gospodine ministre povežite se sa koordinatorom Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća akademikom Miroslav Samaržija i odmah nabavite četiri niskodozna CT-uređaja, 128 slojna, i postavite ih u veteranske bolnice, te započnite pravu borbu protiv raka pluća.

Veteranske bolnice su strateški raspoređene po Republici Hrvatskoj i dostupne hrvatskim braniteljima.

Opća i veteranska bolnica „ Hrvatski ponos „ Knin  ( Sjevernodalmatinsko bojište )

Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin ( Ličko – Kordunsko bojište )

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana ( Zapadnoslavonsko bojište )

Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana ( Istočnoslavonsko bojište )

Na taj način, gospodine ministre spasit ćete godišnje stotine hrvatskih branitelja od prerane smrti, pomoć ćete veteranskim bolnicama koje se nalaze u problemima, a u veteranskim bolnicama mogu se otvoriti i škole nepušenja kako bi se smanjilo pušenje kod populacije hrvatskih branitelja.

Sami znate gospodine ministre što cigareta znači u ratu gdje su mnogi po prvi put zapalili prvu cigaretu i nastavili sa tim porokom, glavnim uzročnikom raka pluća.

Objavimo rat, gospodine ministre, i raku pluća i pušenju na ovim poslijeratnim bojištima s uporištima u veteranskim bolnicama. Ali prije toga naoružajmo se modernim oružjem za borbu protiv raka pluća, niskodoznim CT-uređajima, 128 slojnim.

Pomozimo još živim hrvatskim braniteljima koji su ogromnom većinom u životnoj dobi između 50 i 60 godina života, i u najvećem broju pušači.

Nema čekanja ! Svaki dan je dragocjen u borbi za život hrvatskih branitelja !

U većini razvijenih zemalja prihvaćena je kronološka dob od 65 godina kao dobna granica u definiciji starije osobe. Omogućimo hrvatskim braniteljima da dožive postati starije osobe u državi koju su stvarali, a ne da umiru prosječno s pedeset i nekom godinom života.

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE-PHR-Šibensko Kninske Županije 

  Tomislav  Čolak 

Otvoreno pismo ministru Medvedu1                                                                                                           

Najnovije

Izvora iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se...

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor   Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih...

 Stvorili smo društvo varanja, a djecu nismo naučili raditi!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Konačno je demografija postala za sve u Hrvatskoj glavni problem, pa se otvara i Ministarstvo demografije. Opet se vraćamo na...

Zašto su Novosti problem? Ovako izgleda glasilo talijanske nacionalne manjine

Foto:Narod.hr   Davno je postalo jasno da Novosti ne izgledaju kao glasilo nacionalne manjine. Kako ono zapravo treba izgledati, zorno pokazuje La voce del Popolo –...

Biblijska poruka 24.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Posveta bazilike sv. Franje Asiškog

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10,22-30 Svetkovao se tada u Jeruzalemu Blagdan posvećenja. Bila je zima. Isus je obilazio Hramom po trijemu Salomonovu. Okružili ga Židovi i...