Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

OTVORENO PISMO UREDNIŠTVA BRANITELJSKOG PORTALA BLAŽENKI DIVJAK…”ALISA U ZEMLJI ČUDESA”

Ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak….

Za razliku od mnogih drugih, budite sigurni da će mo mi iz uredništva Braniteljskog portala ustrajati na tom da se za godinu dana ne probudimo začuđeni kao Alisa u zemlji čudesa.

-Ovih dana svjedočimo čudnim apsurdima demokratskih standarda u RH, čudnim po zakonskim odredbama o dostupnosti informacijama što je jedna od glavnih odlika demokratskog i transparentnog društva.

-Usudili bi se reći kako demokracija u RH i njeno tumačenje boluje od bipolarnog poremećaja.

-Za ovakvu našu konstatacijumislimo da imamo vrlo ilustrativne argumente. U ovom pismu ne želimo ulaziti preširoko u sve aktalne teme i problematiku koji danas pritišću RH, a izmjenjuju se filmskom brzinom. Kako bismo dokazali ono što smo napisali na početku uzeti će mo za primjer rad dva ministarstva RH, Ministarstvo obrane i i vašeg Ministarstva znanosti i obrazovanja…

-Ministarstvo obrane u zadnje vrijeme vrlo je aktivno te je pokrenulo veliki broj aktivnosti, a glavne su nabava nove borbene tehnike kao i uvođenje pričuve u sastavni dio OSRH.

-Ministar obrane gos. Damir Krstičević i njegovi pomoćnici izloženi su svakodnevno propitivanjima medija, nevladinih udruga i ostalih o njihovim aktivnostima.

-Svakodnevno Ministar OSRH i njegovi pomoćnici transparentno, javno i istinito odgovaraju na sve upite uz činjenicu da često i samoinicijativno informiraju hrvatsku javnost o svemu pa i o financijskim stavkama. Po nama , jedno takvo Ministarstvo, čak je malo i previše transparentno u odnosu prema javnom mijenju.

-S druge strane imamo vaše Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je u zadnje vrijeme težišna zadaća, izrada kurikula odnosno reforme sustava obrazovanja u RH. Nažalost taj vaš rad kao i rad vaših pomoćnika i rad neposrednih provoditelja novog kurikula, kao i pitanje recenzije istog, niti je transparentan, niti je javan već je obavijen čudnim velom tajne. Zašto?

-O tom vašem radu nema velike zainteresiranosti i pitanja od strane tzv. hrvatskih medija, poglavito nacionalne televizije, nema upita o vašem radu od strane bezbrojnih nevladinih udruga, a na žalost nema upita niti od strane tisuće udruga hrvatskih branitelja kao i tzv. krovnih braniteljskih udruga. Da smo na pravom putu sa svojim pitanjima jest i vaš današnji veliki intervju koji ste dali Hini samo da bi skrenuli pozornost sa onih glavnih, temeljnih i bitnih pitanja kao što je ovo koje vam uredništvo Braniteljskog portala uporno postavlja.

-Vaš današnji veliki intervju Hini je običan medijski spin, koji kod nas iz uredništva ne prolazi.

-Niste nam odgovorili na naš upit, tko će vršiti recenziju kurikula niti tko je napravio gradivo po pitanju predmeta iz povijesti, kako one davne jednako tako i novije hrvatske povijesti iz Domovinskog rata?.

-Nismo vas pitali, niti smo davali svoje mišljenje za izradu cjelokupnog kurikula jer smo svjesni činjenice da mi “nismo ni stručni ni kompetentni” za takvo što.

-Nažalost, nismo od vas dobili odgovor na upit koji nas zanima i za koji smo sigurno kompetentni, što nam ne govori samo o vašoj bahatosti i uzusa kulture uljuđenog komuniciranja u demokratskom društvu, nego i o vašoj sklonosti kršenju zakona odredbi o dostupnosti informacija.

-Ono što će mo mi napraviti u sljedećem koraku je to da će mo u skladu sa poštivanjem zakona uputiti žalbu o vašem kršenju zakona povjerenici za dostupnost informacijama u Hrvatskom saboru, na ruke Ana Marija Musa, kao i Saborskom Odboru za znanost i obrazovanje.

-U petak 27. listipada. svjedočili smo da ni zastupnici u Hrvatskom saboru po ovom pitanju ne znaju ništa.

-Naime, prigodom redovitog izviješća o radu Memorijalnog dokumentacijskog centra  Domovinskog rata, njegov ravnatelj doc. dr. sc. Ante Nazor upitan je od strane zastupnika Mira Bulja i još nekih, što on kao ravnatelj zna o izradi kurikula i recenziji istog iz predmeta novije hrvatske povijesti, kao i upita je li Centar sudjelovao u izradi kurikula iz povijesti o Domovinskom ratu, gdin. Nazor je jasno rekao da nisu ništa pitani niti išta znaju o samoj recenziji, osim onoga što je mogao pročitati u oskudnim i kontradiktornim vašim izjavama za neke medije.

-Ministrice Divjak, nama je jasno da je rad vašeg ministarsva gotovo tajan i da ste izradu kurikula gotovo klasificirali oznakom državne tajne.

-Takav netransparentan rad vašeg ministarstva u nama budi osjećaj da vaše ministarstvo radi po obrascima iz vremena totaltarnih režima.

-Sad je valjda svima jasno, zašto smo napravili usporedbu rada Ministarstva obrane i vašeg ministarstva, te je nama gotovo nemoguće zamisliti da su oba spomenuta ministarstva u sastavu iste Vlade RH, a što bi po našem mišljenu i te kako trebalo zabrinuti i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

-Za razliku od mnogih braniteljskih udruga, mi smo i te kako svjesni novih i opasnih konstrukcija i izvrnutih teza o obrambenom Domovinskom ratu, a nismo zaboravili što se sve događalo i događa se braniteljskoj populaciji u poraću.

-Mi sigurno nećemo dozvoliti da se za godinu dana suočimo sa neistinama i lažima i kojekakvim konstrukcijama samog karaktera obrambenog Domovinskog rata, te da takve laži u školama uče budući naraštaji hrvatske mladeži.

-Za razliku od mnogih drugih, budite sigurni da će mo mi iz uredništva Braniteljskog portala ustrajati na tom da se za godinu dana ne probudimo začuđeni kao Alisa u zemlji čudesa.

Uredništvo Braniteljskog portala

-Uredništvo Braniteljskog portala uputilo oštar upit ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak…

-PRIOPĆENJE: Uredništvo Braniteljskog portala ogorčeno aljkavošću ministrice MZO Blaženke Divjak

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...