Otvoreno pismo veterana Četvrte dvojici predsjednika: “Ljetovao sam na račun države u zadarskom i šibenskom zaleđu. Dajte da i ja vidim kako izgledaju vile na Hvaru i Brijunima gdje dolaze Dodik i Šerbedžija”

Umirovljeni časnik Četvte gardijske brigade Ivan Tomić uputio je Otvireno pismo dvojici predsjednika:

“Poštovani gospodine Predsjedniče RH, poštovani gospodine Predsjedniče Vlade RH,

ponukan novinskim bljuvotinama u svezi s posjetom Dodika, predsjedniku RH na Hvaru, ili korištenja Brijuna od strane glumaca koji ne vole RH, da ne kažem koju težu riječ, kao i plinskom aferom.

Pitam Vas svu četvoricu spomenutih, što i koliko ste dali za obranu RH?

Evo, npr.: osobno sam 7. travnja 1991. godine pristupio u Jedinicu za Posebne namjene Valbandon.

Od 1. lipnja 1991. do 2008. godine pripadnik 4. gardijske brigade.

Nemam vagu kojom mogu izmjeriti svoj doprinos u obrani RH, ali sam uvjeren više kako sam pridonio od vas četvorice spomenutih.

Ljetovao sam na račun Države, u Kruševu, Zadarskom zaleđu, Neumskom zaleđu, Šibenskom zaleđu, Dubrovačkom zaleđu ili kraće rečeno, od Paškog mosta do Prevlake nikako da se dokopam te neke vile da malo odmorim stare kosti.

Da ne zaboravim i zimovao sam ja na račun države, u šibenskom zaleđu, neumskom i dubrovačkom zaleđu, a da ne zaboravim i duž cijele Dinare na -35 stupnjeva, snijeg do vrata, samo da znate koji gušt.

Ali ponovo nikako da se dočepam u tim vremena do nekoga brdskog fino grijanog hotela ili vile ili nečeg sličnoga, a da ne mislim na austrijska, slovenska, talijanska skijališta.

Ma nije mi žao zimovanja jer i onako ne znam skijati u Brišniku, u moje vrime, nismo imali učitelja skijanja, svakog drugog učitelja smo imali, a istakao bih jednog učitelja koji nas učio domoljubli, taj učitelj je ćaća, otac kako ga već vi zovete.

A sa stopostotnom sigurnošću znam, dok su trajala moja ljetovanja i zimovanja diljem Lijepe naše, vama je ljeti klima hladila ured, a zimi kamin grijao boravišne prostore.

Stoga Vam predlažem, evo pozovite me bar 5 dana na Hvar u tu vilu da bar osjetim kako je biti Vi na odmoru, bar na ljetovanju.

Ili da me pozovete bar 5 dana na Brijune da i tamo probam osjetiti kako je biti Vi, bar na odmoru, kao što je Stazić ljetovao za 7 kuna. Ili taj glumac koji mrzi RH.

Dok sam ja zimovao i ljetovao po Lijepoj našoj on je uživao po Beogradu te ga vi nagradiste Brijunima za njegovo uživanje u Beogradu.

A Vama ne bih poželio moja ljetovališta, kao ni zimovališta, zbog lošijjeg zdravstvenog stanja, jer zasigurno Vi ne možete biti ja.

​​​​​​Umirovljeni časnik 4. GBR

​​Ivan Tomić