Ovaj je svećenik hrabro uletio u goruću katedralu Notre-Dame i spasio “Kristovu krunu”

Foto: Twitter/Etienne Loraillere

Francuski svećenik i kapelan pariške vatrogasne brigade Jean-Marc Fournier jedan je od junaka sinoćnjeg spašavanja Notre-Damea…

Fournier je, naime, hrabro ušao u goruću katedralu s vatrogascima i iz nje spasio blagoslovljeni sakrament i  Kristovu krunu u ponedjeljak navečer. Strahovalo se da su oba vjerska artefakta izgubljena u požaru koji se strahovitom brzinom rasplamsao i, nakon tornja i krova, zahvatio gotovo čitavu katedralu.

Katolici vjeruju da je Kristova kruna, koja se nalazila u Notre-Dameu, relikvija vijenca od trnja koji je stavljen na glavu Isusa Krista prije njegovog raspeća na križu. U Pariz ju je 1238. donio francuski kralj Luj IX.Ova vrijedna relikvija se čuva u ukrašenom zlatnom sanduku u riznici katedrale i tek se povremeno iznosi kako bi je vjernici mogli vidjeti.

UŽIVO-VIDEO-FOTO -UŽAS! Vatra guta čuvenu katedralu Notre Dame: Srušio se crkveni toranj…Užas-Sve gori, ništa neće ostati…

Otac Fournier je apsolutni heroj. Nije pokazao nikakav strah kad je otišao ravno po relikvije u katedralu i spasio ih. On se nosi sa životom i smrću svaki dan i ne pokazuje strah, rekao je pripadnik hitne službe, prenosi britanski Sky News.

Ušao je i u Bataclan nakon napada, molio za mrtve i tješio preživjele

“Otac Fournier ušao je s vatrogascima u katedralu Notre-Dame kako bi spasio Kristovu krunu i blagoslovljeni sakrament”, potvrdio je i urednik francuske katoličke televizije KTO Etienne Loraillere.

Ovo nije prvi put da se hrabri svećenik stavio u službu Pariza i njegovih građana u trenutku tragedije. Kad je koncertna dvorana Bataclan napadnuta 13. studenoga 2015., pri čemu su teroristi ubili 90 gostiju, fanova američkog benda Eagles of Death Metal koji je u tom trenutku nastupao, Fourier je ušao u dvoranu i molio se nad mrtvima te tješio ozlijeđene i one koji su izgubili voljene u terorističkom napadu.

“Dao sam kolektivno odrješenje kao što me Katolička crkva ovlastila”, rekao je tada Fournier. 

Ovaj hrabri svećenik počeo je svoju karijeru u Njemačkoj, a zatim se premjestio u okrug (departman) Sarthe u Francuskoj. Pridružio se dijecezi oružanih snaga 2004. i proveo sedam godina s francuskom vojskom diljem svijeta. U Afganistanu je preživio zasjedu talibana u kojoj je ubijeno 10 vojnika.

L.K.