Voće avokada je član iste obitelji kao kamfora i cimeta i raste na visokim stablima. To je jedan od najzdravijih plodova na planeti i ima bezbroj zdravstvenih prednosti…
Najstariji uzorci avokada otkriveni su u Puebli, Meksiko, koji datiraju iz 10 000 godina prije Krista. Avokado sazrije tjedan ili dva nakon branja. On ima visoku koncentraciju vitamina iz skupine B, vitamin C, E i K, magnezij, željezo, kalij, kalcij, mangan, cink i natrij.
Avokado ima čak više kalija od banana, a on smanjuje rizik od moždanog udara i pomažu funkciji srca.
Ovo su zdravstvene prednosti Avokada:
- – čisti crijeva
- – liječi loš dah
- – Avokado je visok u flavonoidima i polifenolima, koji daju snažna protuupalna svojstva
- – Visoka koncentracija vlakna koja pomažu u gubitku težine, ubrzavaju probavu i reguliraju razinu šećera u krvi
- – Avokado je visok u folati, što je moćan spoj koji smanjuje rizik od moždanog udara i srčanih problema
- – On je bogat luteinom, koji sprečavaju vidne probleme kao što su makularna degeneracija i katarakte (očne mrene)
- – Visoki sadržaj glutationa štiti srce, sprječava oštećenje slobodnih radikala, oštećenje DNA i usporava proces starenja
- – Oleinska kiselina u avokadu sprječava rast oralnih karcinoma i stanica karcinoma prostate
- – Avokado je bogati izvor likopena i beta-karotena
- – On je bogat beta-sitosterolom koji sprječava nakupljanje plaka u arterijama i smanjuje LDL kolesterol i trigliceride u krvi
- – Avokado sprečava razne kronične stanja i bolesti, kao i rak
- – Ulje avokada hrani kožu i liječi različite poremećaje (npr. Psorijaza)
Upoznajte najzdraviju namirnicu svijeta: Avokado – benefiti i priprema
Avokado je jedna od najpoznatijih i najzdravijih namirnica na svijetu. U nastavku vam otkrivamo njegovo porijeklo, benefite i na koji način ga pripremiti.
Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore.
Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E. Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože. Mnogi kuhari ga koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela. Plod avokada se dosta koristi u meksičkoj kuhinji.
Europski mornari su avokado koristili kao maslac.
Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku).
Na koji način pripremiti avokado?
- Sirovi avokado – operite ga, narežite na kriške i uživajte. Možete dodati malo lmunovog soka ili aceta balsamica.
- Avokado u obliku namaza ili umaka
- Avokado je također zdravi prilog svakom jelu primjerice u salatama. Upotrijebite maštu i možete ga uklopiti u većinu zdravih i ukusnih jela.
Kako ukloniti košticu i oguliti avokado?
- Avokado narežite na kriške, zatim zarežite kraj kako bi se kora odvojila od mesa. Zreliji avokado lakše je oguliti pa vam za to neće trebati nož. Ostatak kore (tamniji i zeleni dio) možete jednostavno odrezati, jer ćete za jelo koristiti samo žuti dio avokada.
- Kako biste uklonili košticu veliku žlicu gurnite između mesa avokada i koštice te ju lagano izvadite odnosno iskopajte.
Stoga biste trebali uključiti avokado u vašu dnevnu prehranu kako biste povećali svoje cjelokupno zdravlje na brojne načine. Jedite ga sirovog, ili ga dodajte u deserte, smoothije i salate, donosi zdravahrana.