Nedjelja, 16. studenoga 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ovo je 10 kvalitetnih savjeta za pripremu zimnice…

Sjećate li se jeseni kad ste bili mali i mirisa pečenih paprika, ajvara, paradajza i džema? Vidite li u mislima bakinu i maminu špajzu, uredno poslaganih tegli koje su čekale zimu? Najviše ste voljeli slatko, priznajte!…

Osim tradicionalnih džemova, pekmeza, ukiseljenih krastavaca ili paprika, ajvara i pinđura u našu kuhinju polako ulaze i noviteti. Zimnica nije potpuna bez nekoliko staklenki voća, a posebno su ukusne jabuke, marelice, grožđice, šljive, grožđe, breskve i kruške.

Za zimicu uvijek birajte namirnice koji su na vrhuncu zrelosti kako bi izdržale kroz cijelu godinu i dale svoj maksimum.

Mnogi se naježe kada čuju riječ “zimnica”. Cjelodnevni posao koji uključuje razne mirise, pranje, rezanje, kuhanje. Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti u svakom dućanu, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost. Samostalni rad i strpljenje itekako se isplati.

Danas sigurno imamo manje vremena ali uvijek možemo, ako to želimo, naći vremena da napravimo bar nekoliko teglica paradajza ili džema, tek toliko da naša djeca i unuci osjete čari tih skoro zaboravljenih “zimskih čarolija”.

U nastavku vam donosimo savjete koji će vam olakšati proces pripreme i konzerviranja zimnice.

10 savjeta za pripremu zimnice:

• Za zimicu odaberite nakvalitetnije zrelo voće i povrće.
• Staklenke dobro operite i stavite na papirnati kuhinjski ručnik da se osuše.
• U staklenku prije punjenja ulijte malo rakije, zatim zatvorite teglu i protresite. Na taj način ćete dodatno sterilizirati staklenku, a okus zimnice biti će malo ukusniji.
• Staklenke je najbolje zatvoriti vakumskim zatvaračem.
• Ukoliko staklenke zatvarate celofanom, rubove staklenke i celofan prebrišite papirnatim ručnikom natopljenim octom ili alkoholom.
• Pri punjenju staklenke ispod nje stavite vlažnu krpu kako bi spriječili pucanje staklenke zbog vrućih namirnica.
• Voću i povrću nemojte dodavati previše soli, šećera, octa i kemijskih konzervansa.
• Voće i povrće nemojte predugo iskuhavati kako bi se očuvali vrijedni sastojci.
• Odaberite dodatke za želiranje biljnog podrijetla.
• Ukoliko je džem ispao prerijedak prokuhajte ga i dodajte limunov sok i malo šećera ili žele. Ukoliko vam je ispao pregust kratko ga prokuhajte i dodajte malo vode.

Napravite domaću zimnicu koja je zdrava i ukusna kako biste očuvali imunitet u hladnim zimskim danima i uživajte!

Petra S.

Najnovije

“Dosta je šutnje i lažnih konstrukcija” – otvoreno pismo braniteljskih udruga Splita i županije državnom vrhu

Koordinacija braniteljskih udruga Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije uputili su  otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, županu Splitsko-dalmatinske...

‘Šušak nam je tada rekao da napad počinje i da je to odlučujuća bitka’

"Prema mojim bilješkama, Šušak nam je tada rekao da napad počinje 25. srpnja 1995. u 5 sati, da mora biti uspješan i da svaki...

Povijesni iskorak prema istini o komunističkim zločinima

Piše: glavni urednik Vlado Kolak Predsjednik Domovinskoga pokreta Ivan Penava, kako sada stvari stoje, neće ići u Vladu, već će ostati potpredsjednik Hrvatskog sabora i...

Početak kraja Ivana Vukadina: Lokalna moć, nacionalna šteta

Ambicija lokalnog političara iz HBŽ-a sve jasnije prelazi crtu: od suradnje s bošnjačkim strankama, preko šutnje o politički motiviranim donacijama, do relativizacije jezika i...

Pozivamo Vas na predstavljanje projekta: GODINA VELIKIH JUBILEJA 13.6.2025. (na Antunovo) u 20 sati u hotelu Phenix u Sesvetama

Piše: glavni urednik Vlado Kolak Prezentacija projekta CROATON 1100, -nacrta , murala i monumentalnog spomenika u HB ! - Izložba slika likovnog ciklusa POVIJEST HRVATA -...