Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ovo je 10 kvalitetnih savjeta za pripremu zimnice…

Sjećate li se jeseni kad ste bili mali i mirisa pečenih paprika, ajvara, paradajza i džema? Vidite li u mislima bakinu i maminu špajzu, uredno poslaganih tegli koje su čekale zimu? Najviše ste voljeli slatko, priznajte!…

Osim tradicionalnih džemova, pekmeza, ukiseljenih krastavaca ili paprika, ajvara i pinđura u našu kuhinju polako ulaze i noviteti. Zimnica nije potpuna bez nekoliko staklenki voća, a posebno su ukusne jabuke, marelice, grožđice, šljive, grožđe, breskve i kruške.

Za zimicu uvijek birajte namirnice koji su na vrhuncu zrelosti kako bi izdržale kroz cijelu godinu i dale svoj maksimum.

Mnogi se naježe kada čuju riječ “zimnica”. Cjelodnevni posao koji uključuje razne mirise, pranje, rezanje, kuhanje. Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti u svakom dućanu, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost. Samostalni rad i strpljenje itekako se isplati.

Danas sigurno imamo manje vremena ali uvijek možemo, ako to želimo, naći vremena da napravimo bar nekoliko teglica paradajza ili džema, tek toliko da naša djeca i unuci osjete čari tih skoro zaboravljenih “zimskih čarolija”.

U nastavku vam donosimo savjete koji će vam olakšati proces pripreme i konzerviranja zimnice.

10 savjeta za pripremu zimnice:

• Za zimicu odaberite nakvalitetnije zrelo voće i povrće.
• Staklenke dobro operite i stavite na papirnati kuhinjski ručnik da se osuše.
• U staklenku prije punjenja ulijte malo rakije, zatim zatvorite teglu i protresite. Na taj način ćete dodatno sterilizirati staklenku, a okus zimnice biti će malo ukusniji.
• Staklenke je najbolje zatvoriti vakumskim zatvaračem.
• Ukoliko staklenke zatvarate celofanom, rubove staklenke i celofan prebrišite papirnatim ručnikom natopljenim octom ili alkoholom.
• Pri punjenju staklenke ispod nje stavite vlažnu krpu kako bi spriječili pucanje staklenke zbog vrućih namirnica.
• Voću i povrću nemojte dodavati previše soli, šećera, octa i kemijskih konzervansa.
• Voće i povrće nemojte predugo iskuhavati kako bi se očuvali vrijedni sastojci.
• Odaberite dodatke za želiranje biljnog podrijetla.
• Ukoliko je džem ispao prerijedak prokuhajte ga i dodajte limunov sok i malo šećera ili žele. Ukoliko vam je ispao pregust kratko ga prokuhajte i dodajte malo vode.

Napravite domaću zimnicu koja je zdrava i ukusna kako biste očuvali imunitet u hladnim zimskim danima i uživajte!

Petra S.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...