Subota, 27. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ovo je 10 kvalitetnih savjeta za pripremu zimnice…

Sjećate li se jeseni kad ste bili mali i mirisa pečenih paprika, ajvara, paradajza i džema? Vidite li u mislima bakinu i maminu špajzu, uredno poslaganih tegli koje su čekale zimu? Najviše ste voljeli slatko, priznajte!…

Osim tradicionalnih džemova, pekmeza, ukiseljenih krastavaca ili paprika, ajvara i pinđura u našu kuhinju polako ulaze i noviteti. Zimnica nije potpuna bez nekoliko staklenki voća, a posebno su ukusne jabuke, marelice, grožđice, šljive, grožđe, breskve i kruške.

Za zimicu uvijek birajte namirnice koji su na vrhuncu zrelosti kako bi izdržale kroz cijelu godinu i dale svoj maksimum.

Mnogi se naježe kada čuju riječ “zimnica”. Cjelodnevni posao koji uključuje razne mirise, pranje, rezanje, kuhanje. Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti u svakom dućanu, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost. Samostalni rad i strpljenje itekako se isplati.

Danas sigurno imamo manje vremena ali uvijek možemo, ako to želimo, naći vremena da napravimo bar nekoliko teglica paradajza ili džema, tek toliko da naša djeca i unuci osjete čari tih skoro zaboravljenih “zimskih čarolija”.

U nastavku vam donosimo savjete koji će vam olakšati proces pripreme i konzerviranja zimnice.

10 savjeta za pripremu zimnice:

• Za zimicu odaberite nakvalitetnije zrelo voće i povrće.
• Staklenke dobro operite i stavite na papirnati kuhinjski ručnik da se osuše.
• U staklenku prije punjenja ulijte malo rakije, zatim zatvorite teglu i protresite. Na taj način ćete dodatno sterilizirati staklenku, a okus zimnice biti će malo ukusniji.
• Staklenke je najbolje zatvoriti vakumskim zatvaračem.
• Ukoliko staklenke zatvarate celofanom, rubove staklenke i celofan prebrišite papirnatim ručnikom natopljenim octom ili alkoholom.
• Pri punjenju staklenke ispod nje stavite vlažnu krpu kako bi spriječili pucanje staklenke zbog vrućih namirnica.
• Voću i povrću nemojte dodavati previše soli, šećera, octa i kemijskih konzervansa.
• Voće i povrće nemojte predugo iskuhavati kako bi se očuvali vrijedni sastojci.
• Odaberite dodatke za želiranje biljnog podrijetla.
• Ukoliko je džem ispao prerijedak prokuhajte ga i dodajte limunov sok i malo šećera ili žele. Ukoliko vam je ispao pregust kratko ga prokuhajte i dodajte malo vode.

Napravite domaću zimnicu koja je zdrava i ukusna kako biste očuvali imunitet u hladnim zimskim danima i uživajte!

Petra S.

Najnovije

M. P. Thompson i Hrvatske Ruže predstavljaju novi domoljubni hit “Ako ne znaš šta je bilo”

Foto:Screenshot/Youtube Najpopularniji hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson i grupa Hrvatske Ruže predstavljaju novu pjesmu "Ako ne znaš šta je bilo", apsolutni domoljubni hit čiji je...

Marin Miletić: Muškarci koji kažu da su žene predstavljaju žene na Olimpijadi?

Mnogi su ostali šokirani kada su Francuzi poslali i grotesknog muškarca koji služi kao maskota ljudima sjena da bude jedan od onih sportaša koji...

Ivana Petrović: Protiv Hrvatske se vodi hibridni rat: ‘Svakom laiku jasno je odakle’

Foto:Nova TV/Arhiva   Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da su tri crnogorska političara proglašena nepoželjnima u Hrvatskoj. Riječ je o Andriji Mandiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore,...

Predstavnici RH, Crkve i bosanskohercegovačkih Hrvata obilježili obljetnicu masakra u Briševu

Foto:Facebook/Zoran Piličić   Predstavnici Republike Hrvatske, Crkve i Hrvata u BiH u četvrtak su u Briševu kraj Prijedora obilježili tragičnu obljetnicu velikosrpskog masakra nad tamošnjim Hrvatima. Generalni...

Biblijska poruka 26.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Udijeli mi srce pozorno i prijamljivo

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13, 18-23 Reče Isus svojim učenicima: »Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi...