Ovo je strašno što je Vojislav Stanimirović 2010. rekao o zločinu na Ovčari i nikom ništa!

„Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate!”...

„Vidite, hrvatska strana stalno potencira da su iz bolnice na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje. S druge strane, imamo informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike. I sada ovi protokoli koji su predati mogu da rasvijetle što je tu istina, koliko je bilo stvarnih bolesnika, a koliko vojnika. Jer, oni koji nisu u tim protokolima, zapravo su preobučeni vojnici.“, ustvrdio je SDSS-ovac Vojislav Stanimirović 2010. za Politiku o zvjerski mučenim i pogubljenim žrtvama Ovčare…

Prije koju godinu je dr. sc. Ante Nazor obznanio poznati zapis Vojislava Stanimirovića koji je kao gradonačelnik okupiranog Vukovara napisao da je tamo „pao posljednji ustaški bastion, a to je vukovarska bolnica“, te da su „na Ovčari završili oni koji su glumili ranjenike“, piše Slobodna Dalmacija.

Tog 18. novembra 1991. pao je i poslednji bastion, poslednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru – vukovarska bolnica”, glasila je prva rečenica članka koji je potpisan imenom Vojislava Stanimirovića. Kad je 2003. u hrvatskim medijima otkriven taj Stanimirovićev članak, on se branio da njegov izvorni tekst nije sadržavao ocjenu da je bolnica “ustaško uporište”, već da su to „nadopisali urednici lista Vojska Krajine”, piše jutarnji.hr

Kada je dana ta izjava Vojislav Stanimirović bio je gradonačelnik okupiranog i razorenog Vukovara, u kojem je počinjen genocid nad Hrvatima, koji su poubijani ili istjerani iz tog grada.

No, još je zanimljivije da je sličnu izjavu Stanimirović ponovio 2010. godine, dakle gotovo 17 godina nakon prve izjave, za srbijanski časopis Politika!

„Vidite, hrvatska strana stalno potencira da su iz bolnice na Ovčaru odvedeni hrvatski ranjenici, bolesnici i bolničko osoblje. S druge strane, imamo informacije da su u bolnici bile oružane snage koje su se preobukle u bolesnike. I sada ovi protokoli koji su predati mogu da rasvijetle što je tu istina, koliko je bilo stvarnih bolesnika, a koliko vojnika. Jer, oni koji nisu u tim protokolima, zapravo su preobučeni vojnici.“, ustvrdio je Stanimirović za Politiku o zvjerski mučenim i pogubljenim žrtvama Ovčare, prenosi narod.hr.

Naravno, Stanimirović nije objasnio riječi “imamo informacije”, niti kakve niti tko im je dao bilo kakve informacije o Ovčari. Po svemu sudeći, te informacije nisu zanimale niti DORH koji nije pozvao Stanimirovića da objasni te “informacije” i njihove izvore. Zašto to DORH nije učinio?
Podsjetimo se, Vojislav Stanimirović je ovo izjavio u Politici kao član Hrvatskog sabora na listi nacionalnih manjina, u njegovom 6. sazivu od 2008.-2011. godine. Prije toga, bio je i član Hrvatskog Sabora od 2003.-2008., a i poslije u mandatu 2011.-2015. godine.

U svakom slučaju, ovakav govor mržnje i povijesni revizionizam nije novost u Hrvatskoj, ali dolaze od čovjeka kojemu očito nije smetao spomenik četničkom zločincu Draži Mihajloviću u središtu Vukovara. Punih pet godina, od 1992.-1997., spomenik je stajao na ulazu u grad Vukovar i sve te godine nije smetao Vojislavu Stanimiroviću, prema pisanju Večernjeg lista (ovdje je i slika spomenika).

Bio je prvi to spomenik podignut najpoznatijem četničkome zločincu nakon njegove smrti, te postavljen upravo u Vukovaru gdje je počinjen najveći ratni zločin u Domovinskom ratu. Tamo gdje se nakon okupacije grada 20. studenoga 1991. godine, orila pjesma: „Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate!”

G.S.