Ovo nije postojalo prije 10 godina

Tehnologija svakodnevno napreduje, a mi svoje živote više ne možemo zamisliti bez nje, ali možda i bez ovih aplikacija dok nisu postale dio naše svakodnevnice.

Kad pogledamo unatrag, puno toga se promijenilo u tehnološkom smislu. Tehnologija neprestano napreduje i svakim danom kompanije rade na novim otkrićima. Tako prije 10 godina tek smo počeli koristiti različite uređaje i aplikacije bez kojih danas ne bi mogli zamisliti život.

1. iPad – s ovim uređajem Apple i Steve Jobs započeli su tehnološku revoluciji i polako računala počeli bacati u zaborav. Upravo zbog iPadove kompaktnosti i jednostavnosti ovaj izum bio je idealno dostigunuće. Danas je već polako pao u zaborav jer ipak je svaka tehnološka kompanije predstavila svoj vlastiti tablet.

2. Google Chrome – prije nego je Google Chrome ugledao svjetlo dana, ljudi su koristili Mozillu ili Internet Explorer, a danas je Chrome glavni predvodnik.

3. Snapchat – šef kompanije Evan Spiegl dva puta je odbio Zuckenberga kada je htio kupiti Snapchat koji koriste mladi diljem svijeta kako bi dijelili slike i video. Ipak, Zuckenber ga je odlušio kopirati i na Facebooku i Instagramu uveo opcije koje je pokrenuo Snapchat.

4. Instagram – mreža koja je lansirana 2010. godine danas broji milijune korisnika. U početku je bila dostupna samo za one koji su imali iPhone, a tek kada je postala dostupna i na Android uređajima stekla je golemu popularnost.

5. Uber – Taxi koji je doveo revoluciji na tržište. Dok nije bilo Ubera, nitko putem aplikacije nije mogao naručivati taxi i vidjeti točno gdje se kreće automobili i koliko je vremenski potrebno da dođe do odredišta.

6. WhatsUpp – najpopularnija aplikacija za komuniciranje koja broji preko milijardu korisnika, a Facebook ju je kupio za 19 milijuna dolara.

7. Android – ovaj mobilni sistem prije 10 godina nije postojao, a danas se nalazi na više od dvije milijarde uređaja.

8. Kickstarter – platforma koja je lansirana 2009. godine kako bi se preko nje lakše kupili proizvodi manjih i nepoznatijih tvrtki.

9. Spotify – tko je još prije mogao slušati pjesme koje je htio, bez da prebacuje s računala na mobitel ili koristi Youtube? Danas uz ovu i ostale aplikacije, uz mjesečnu naknadu korisnicima se omogućava slušanje milijuna pjesama.

10. Airbnb – aplikacija pomoću koje se traže apartmani i sobe koju danas koriste svi oni koji bi olakšali sebi planirati putovanje. Putem njega mogu se iznajmiti stanovi, sobe ili apartmani za turiste.