OVO NISMO ZNALI? Najzdraviji dio češnjaka obično završi u smeću…

NAŠ DOMAĆI A NE KINESKI UVOZNI-ISKORISTITE GA CIJELOG...

Svi znaju za ljekovita svojstva bijelog luka ili češnjaka, a moguće je da se radi o prvoj biljci koja je službeno proglašena ljekovitom prije više od 5.000 godina. Današnja znanost je to potvrdila, ali dodala još nešto. Osim samog češnjaka, iznimno je ljekovita i ljuska koja najčešće završi u smeću. Ljuska češnjaka je nešto o čemu biste trebali dvaput razmisliti prije nego ju bacite u smeće…

Poželjno je koristiti naš domaći bijeli luk koji je najkvalitetniji na svijetu, a ne uvozni kineski ili neki drugi koji nije ni približne hrvatske kvalitete.

KORISTITE DOMAĆI UZGOJEN U HRVATSKOJ A NE UVOZNI KINESKI

Osim samog luka, koji je najčešće konzumirani dio ove potentne biljke, ljuska je često zanemareni dio. Ispada da je puna fenilpropanoida, koji su puni antioksidansa, a brojni stručnjaci tvrde da je ljuska zbog svojih posebnih svojstava ak i bogatija u zdravim sastojcima od samoga luka. U ljusci je spoj flavonol koji je bogat vlaknima i snižava krvni tlak. To znači da je dobar za srce, probavu, snižava kolesterol, ali i mnoge druge stvari.

Bijele ‘papiriće’ ljuske možete iskoristiti na ovih 6 načina;

  • Sačuvajte ih u hladnjaku i ubacite ih u temeljac od juhe kako bi pojačali okus.
  • Napravite kompost od njih.
  • Kada pržite češnjak, ne morate ga prije toga oguliti. Zdravi sloj češnjaka će poslužiti kao zaštita zbog kojih će unutarnji dio biti mekši.
  • Jednostavno ih pojedite! Kada gulite ljuske sa češnjaka, također mičete i sve ljekovite stvari koje se nalaze u ljuskama. Ipak, provjerite i budite sigurni da nije šprican prije toga. Kod organskog češnjaka ne bi trebalo biti problema.
  • Skuhajte čaj! Jednostavno ljuske ubacite u vrelu vodu i pričekajte par minuta.
  • Odličan dodatak ručku može biti češnjak iz rerne. Ispecite ga zajedno s ljuskom i dodajte ga jelu…

H.H.