Ovo svima POZNATO LIŠĆE sprečava moždani udar, hipertenziju, i još mnogo toga…. Iskoristite ga na pravi način!

Evo za šta je ono sve dobro...

maslinovo lišće

Egipćani su koristili ulje od maslina i njime mumificirali faraona,donosi zivi-zdravo.net.

Evo za šta je ono sve dobro:

Krvni tlak

Maslinovo ulje je prvenstveno odgovorno za svoj modularni uticaj na visok krvni pritisak. Radi ciljajućeg i ublažavajućeg otpora arterijske krutosti.

Zdravlje krvnih žila

Arterijsko zdravlje je važan pokazatelj ukupnog kardiovaskularnog zdravlja. Endotelne stanice koje oblažu arterijske zidove su u velikoj mjeri odgovorne za osiguranje adekvatnog protoka krvi kroz arterije, kao i reguliranje krvnog tlaka. Maslinovo ulje bori se protiv endotelne disfunkcije na različite načine.

Dijabetes

Kronično, povišen šećer u krvi dovodi do sistemskog oksidativnog stresa, što dovodi do kronične upale koja izaziva oštećenje tkiva i drugih tjelesnih poremećaja i ubrzava proces starenja. List masline štiti zdravo tkivo od oksidativnih oštećenja i povećava ukupan nivo antioksidativne aktivnosti u cijelom tijelu.

Rak

Kao što je spomenuto, maslinovo ulje povećava antioksidativnu aktivnost u cijelom tijelu i to je moćan preventivni lijek za rak.

Ekstrakt lista masline štiti ćelije od oštećenja DNK zbog oksidativnog stresa. Zanimljivo, u jednoj nedavnoj studiji, životinje s tumorima su dobile maslinovo ulje i u roku od 9 do 12 dana nije bilo tumora!

H.H.