Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NAKARADNI OVRŠNI ZAKON I NJEGOVO PROVOĐENJE

OVAKAV NAKARADNI OVRŠNI ZAKON NE POZNAJE NI EU ZAKONODAVSTVO

Hrvatski je problem kultura neplaćanja dugova,tako da se i zaštitni mehanizmi ,koji se uvode u socijalnoj komponenti ,često koriste kako bi se izbjeglo plaćanje dugova.

Osnovna namjena Ovršnoga zakona je trebala biti uvođenje reda u plaćanju nenaplaćenih potraživanja.

Prvu Ovršni Zakon donijet je 28.lipnja 1996.godine da bi se uveo red u dužničko-vjerovničke odnose i poboljšala naplate potraživanja. Po tom Zakonu ovrhe su provodili sudovi.

“Članak 1

Ovim se Zakonom uređuje postupak po kojem sudovi provode prisilno ostvarenje tražbina na temelju ovršnih i vjerodostojnih isprava (ovršni postupak),te osiguranje tražbina(postupak osiguranja),ako posebnim zakonom nije drukčije određeno.”

Zatim su uslijedile izmjeneOVRŠNI ZAKONhttp://gpp.pravo.unizg.hr/propisi/oz/indexoz.htm

Od 1996. do 2010. godine, autori i naručitelji , iskrojili su šestu veliku promjenu OZ od ukupno njih dvanaest, a najdulje razdoblje bez izmjena izdržao je od 1999. do 2003. godine. Od 2010. do 2015.iskrojeno je još više dodatnih , velikih promjena i izmjena koje su zacementirale put u ovrhe i otvorile prostor za pitanje :“ Zašto politika (HrvatskaVlada) u uvjetima najteže krize, doslovno otima još ono malo što Hrvati imaju i aktivno ih se gura u još veću bijedu i glad?

Ovršni Zakon mijenjao se 20 tak puta ,i svaki puta na štetu dužnika. Živimo u zemlji ekstremnog siromaštva, sramotno malih plaća i mirovina. Prema podacima iz prosinca 2016. godine u Hrvatskoj mirovinu u iznosu do 500 kn prima 94 tisuće umirovljenika! Od 500 do 1000 kn još 88 tisuća, a od 1000 do 1.500 kn 136.795 osoba. Od 1500 do 2000 kn 227.144 osoba. Dakle, 183.293 osobe u Hrvatskoj primaju do 1000 kn mirovine, a 363.939 osoba mirovinu 1000 do 2000 kn !. Ukupno 547.232 osobe primaju mirovinu do 2000kn  Broj nezaposlenih kreće se oko 200 tisuća. Iselilo se prema dostupnim podacima 2015 godine 44 260 stanovnika ,a 2016 godine 50 628 stanovnika.Hrvatska polako odumire, a Vlasti to nimalo ne brine:

Država nije ništa učinila da bi uredila ovršno pravosuđe

S tim da politika zapravo nikad nije dala pravu priliku struci. Na to je početkom godine  prije nego je imenovan voditeljem radne skupine upozoravao i prof. dr. Dika koji je rekao: “Na temelju 40 godina rada na fakultetu i bavljenja procesom mogu posvjedočiti da država u Hrvatskoj nije ništa učinila da bi pametno organizirala ovršno pravosuđe.
Nikad nije bilo sustavnih pokušaja educiranja sudskih ovršitelja, sudskih savjetnika,koji bi bili sposobni obavljati ovršnopravnu funkciju.
Redovito su početnicima davali da se bave ovrhom, a čim bi sazreli, prebacivali su ih u parnicu.”

No, osnovni problem Ovršnog zakona u Republici Hrvatskoj je što je osmišljen na način da generira nemogućnost vraćanja duga zbog iznimno velikog troška ovršnog postupka od kojeg neki od sudionika u ovršnom  postupku jako dobro žive.Na ovaj način iz džepova hrvatskih građana izvučene su milijarde i milijarde kuna samo temeljen prenapuhanih i nepostojećih troškova. Dug se mora vratiti i to mora biti svima jasno, ali nitko još od relevantnih nikome nije objasnio zašto dug od 200 kuna mora biti 1.200 kuna.

Kako je novim Ovršnim Zakonom Vlade Jadranke Kosor uveden kaos u ovršni postupak?

Hrvatski sabor je na svojoj sjednici održanoj 23.studenog .2010. donio novi Ovršni zakon (Narodne novine broj 139. od 10.12.2010.), a koji je stupio na snagu (većina odredbi) osam dana od dana objave u Narodnim novinama.

VLADA JADRANKE KOSOR I FINA

Vlada Jadranke Kosor i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uvode FINU , državnu agenciju u posao ovrha. Do donošenja novog zakona mogla su biti zaplijenjena samo određena sredstva: oročene štednje, štedne knjižice i štedni ulozi. No, momentalna zapljena računa na koje građani primaju plaću ili mirovinu ili bilo koja druga primanja uvod je u teror druge vrste.

Kosor ( citat) „Provedbu koja predstavlja iznimno važan i sveobuhvatan projekt koji mijenja dosadašnji način provođenja ovrhe, a kojemu su glavni ciljevi uređenje odnosa između dužnika i vjerovnika, povećanje učinkovitosti naplate potraživanja i zaštita vjerovnika. Prednosti novog sustava provođenja ovrha su uređenje odnosa između dužnika i vjerovnika, povećanje pravne sigurnosti, zaštita vjerovnika, usklađivanje propisa Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije i uređenih financijskih tržišta, brža naplata potraživanja, dostava osnova za plaćanje na jedno mjesto te postojanje jedinstvene baze podataka o otvorenim računima i o drugim novčanim sredstvima koje poslovni subjekti i građani imaju u bankama, stambenim štedionicama i kreditnim unijama”

Udareni temelji doživotnog kamatarenja građana

No rezultati naplate duga su i Jadranku Kosor i Dražena Bošnjakovića ubrzo demantirali.
Dug ne samo da se smanjio nego je započeo rasti apsolutnim , nezaustavljivim i nekontroliranim rastom pa je u samo 3 godine, krajem studenog 2014. dug građana puno veći od ukupnog iznosa duga hrvatske ekonomije . Uz dug konstanto raste i broj blokiranih građana kojima su svi računi, kod svih banaka u Hrvatskoj, blokirani !

FINA blokira sve račune ovršenika (znači bez obzira na navedena izuzeća). Ovime je aktivitet prebačen na ovršenika koji, ukoliko želi doći do sredstava koja su izuzeta od ovrhe, mora u nadležnoj poslovnici FINE ispuniti Obavijest (čl. 122. Ovršnog zakona) te u banci otvoriti novi račun na koji će primati sredstva koja su izuzeta od ovrhe (čl. 122. Ovršnog zakona). Kako je ovršeniku za ovo vrijeme blokiran račun, jasno je da mu je u interesu u što kraćem roku obaviti svu potrebnu proceduru, no kako je FINA pod stalnim priljevima ovrha, procedura traje a ovršenici za to vrijeme ostaju bez sredstava nužnih za život.

NAPOMENA: Postupak zaštite 2/3 osobnog dohotka nije do danas aktivno proveden u praksi. Blokiraju se računi, bez obavijesti i oduzimaju sva sredstva.

FINA , država u procesu prisline naplate nad hrvatskim građanima!
Bez njihove suglasnost i bez sudske presude!

Prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima od 1. siječnja 2011. godine Financijska agencija (Fina, državna Agencija) provodi ovrhe na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i građana, po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti!

FINA odnosno  država Hrvatska obračunava zatezne kamate nad računima građana!

Nitko ne kontrolira državu!

Zakon definira da će Fina zaprimati i obrađivati potrebne isprave o ovrsi, obračunavati zatezne kamate, bankama davati nalog za plaćanja, a vodit će i očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje. Nakon stupanja na snagu ovog zakona situacija oko naplate, pravne sigurnosti građana i poduzeća bit će na daleko većoj razini, kazao je tadašnji ministar financija Ivan Šuker u Vladi Jadranke Kosor .
Prema pisanju nekih dnevnih novina u prvim danima primjene novog Zakona u FINU je iz tridesetak banaka u Hrvatskoj pristiglo oko 11 milijuna računa i 600 tisuća ovrha, što je rezultiralo padom sustava

blokirani_facebookcoverKakva je bila situacija sa ovrhama u Hrvatskoj prije nego je FINA ušla u posao blokade svih računa, kako poslovnih,pravnih osoba , a tako i fizičkih osoba?

Prije nego što je Vlada RH uvela FINU u posao blokada svih računa već su se u Hrvatskoj primjećivale posljedice svjetske,ekonomske krize.

Već je bilo blokiranih, po raznm dugovanjima, no većiom su to bila dugovaranja prema državi i bankama. Blokirani su bili većinom samozaposleni, mali trgovci, mali poduzetnici i obrtnici. Bili su to samozaposleni, ljudi koji su sami sebi otvorili radna mjesta, prve žrtve svjetske, ekonomske krize.

Umjesto da ih država, vizionarski, odmah oslobodi viška nameta pa izračuna iznos koliko je samozaposlenima, malim obrtnicima i malim poduzetnicima u Hrvatskoj potrebno za dostojanstven život, koliko im treba za život ako su se samozaposlili i još hrane 2 člana obitelji pa im iznad tog iznosa obračuna paušal za javna davanja kako to rade napredne EU države, nesposobna Hrvatska politika ih je prvo uništila naplatom poreza za nenaplaćene usluge pa im potom i blokirala sve račune i nastavili su ih kamatariti do današnjeg dana.

Spasili su se  samo oni koji su međuvremenu umrli ili su poludili pa su izgubili poslovnu sposobnost. No njihovi su nasljednici naslijedili i dugove i kamate i reketarenje .I tu su (na tim vrijednostima ) udareni temelji „ovršne mafije u Hrvatskoj!“
Na temelju svjetske,ekonomske krize pojedinici su se dosjetili kako će iscrpiti naord,a da bi sebi omogućili dobit! Sve po zakonu!

Prvo će im uništiti tržište,zaračunati nerealno visoka javna davanja, Hrvatska ima među najvišim stopama poreza i nameta u EU;
-zaračunati im porez i doprinose i na nenaplaćene usluge, zaračunavati im doprinose čak i kad više ne rade;
-prodati će im najskuplje kamate na bankovne usluge, pustiti ih nezaštićene u raljama inozemnih banaka, prodati im najsuplju struju, vodu, najskuplje telekomunikacijske usluge,
-zaračunati 25 posto PDV-a na hranu, naučiti stanovništvo da radi,a ne prima plaću, da oni koji ih primaju rade za sve manje para , da su mirovine sve manje, da je potrošna moć stanovništva sve manja, ukinuti će im što više tvornica i prodati ih tajkunima za1kn,
-uništiti sve što se u Hrvatskoj ikada zvalo malo poduzetništvo i obrtništvo,
-ukinuti radna mjesta ( samo u zadnje dvije godine , od 2013.-2015. u Hrvatskoj je ukinuto više od 200 000 radnih mjesta; ugašeno 60 000 obrtnika; uništeno selo! ),
a zatim će početi svima njima blokirati sve račune kod svih banaka,
-odrediti im zastaru na dug od 10 godina ;
-odlučiti im kamate na kamatu
( banke i države su zaračunavale i do 28% godišnje) i krenulo je!
Krenulo je za ovršnu mafiju!
Uništen je narod.

Danas u Hrvatskoj samo posao sa ovrhama cvate, sve ostalo je propalo.

Naime, u Hrvatskoj politika nije nikada provela Ustavnu obvezu definiranu čl.49.st.3 :“Ustavno pravo na poticanje gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja građana RH!“ Ne!

Hrvatska politika slijepo pazi samo na svoje interese, njeguje korupciju i nepotizam za potrebe hranidbe pregolemog, neposobnog i neučinkovitog javnog sektora,a realni sektor kao i građane nemilice ponižava i gazi neopravdano visokim porezima i nametima.

Početkom 2015. rezultati su katastrofalni, nelikvidnost u zemlji je sve gora, broj blokiranih sve veći, dug građana sve veći, dug Hrvatske sve veći, BDP sve manji….politika sve nemaštovitija i sve očitija kroz rezultate. Danas više nitko od političara ne može tvrditi da posao blokade svih računa nije bio osmišljen posao.

Po Zakonu o sudovima Vlada RH odgovara za štetu koju koju stranci u postupku nanese sudac, svojim nesavjestnim i nezakonitim radom! Greške vlasti nosi RH. Model kršenja zakonitosti države, osobito kad dolazi od sudova ili VladeRH je ustavno i demokratski neprihvatljiv.

Iz tog je razloga udruga Blokirani u veljači, 2015. podnijela Ustavnu tužbu protiv Vlade RH!
Poveznica na ustavnu tužbu udruge Blokiranih protiv Vlade RH:http://blokirani.org/2015/02/14/ustavna-tuzba-blokiranih-protiv-vlade-rh-14-02-2015/
blokirani_profileKamatarenje nespojivo sa demokracijom

FINA je uredbom Vlade Jadranke Kosor, postala glavni državni alat za kamaterenje dužnika. Politički izgovor tadašnje Vlade glasio je da se državna agencija FINA mora spasiti i osigurati djeltnicima FINE stalni posao. FINA je preživjela,a Hrvatska je na umoru.
„Kosor je novinare podsjetila kako je Vlada oživila dva javna poduzeća koja su bila u velikim problemima, Finu i Hrvatske pošte!“

31.01.2011. godine uništavajući početak kamatarenja

Čim je Vlada Jadranke Kosor ( HDZ) , ministar Dražen Bošnjaković uvela FINU u proces prisilne naplate dugovanja nad stanovništvom usred ekonomske krize, u Hrvatskoj je otvoren pakleni početak kamatarenja.
U roku od samo mjesec dana, broj blokiranih je skočio za više od 50 000 koji su dugovali 6 miljardi kuna. Po zakonu iz 2005. račun se morao deblokirati nakon šest mjeseci nenaplaćene ovrhe, po onom iz 2008. godine nakon godinu dana, a po onom iz 2012. godine već nakon tri mjeseca. Suci su tek sad počeli masovnije skidati ovrhe.

U Udruzi blokiranih kažu kako će nova praksa pomoći u deblokadi građana, ali podsjećaju na svoj stav da je čitav Ovršni zakon neustavan i da u Europi nema takve slične prakse.

“Suci su bili samo poput daktilografkinje u procesu ovrha iako su trebali provjeravati njihovu zakonitost i ukinuti ovrhe koje su nenaplative. Što će sad biti s onima kojima su uništeni životi zbog nezakonitih blokada? Trebali bi sucima poslati ovrhe za svu štetu koju su pretrpjeli “rekla je  predsjednica udruge Blokirani  Miriam Kervatin.

U novom Ovršnom zakonu koji je na snazi od rujna više nema odredbi da se račun mora deblokirati ,ako se nakon nekog vremena ovrha ne može naplatiti. Sve starije ovrhe potpadaju pod starije zakone u kojima postoji rok.

Sud Europske unije u Luxemburgu srušio je hrvatski Ovršni zakon te ozbiljno zaljuljao i onako dvojbeni sustav prisilne naplate potraživanja!

Radi se o odluci u  predmetu koji se vodi pod klasifikacijskim brojem C-49/14  koja je donesena nakon što je prvostupanjski sud iz španjolske Cartagene postavio pitanja o razlikama između nacionalnog i prava Europske unije u tumačenju nadležnosti ovršnih sudaca u ocjenjivanju nepoštenih klauzula u postupcima ovrha.

Odlukom Europskog suda iz listopada 2016. godine, a nasuprot hrvatskom Ovršnom zakonu, ovršni suci biti će dužni po službenoj dužnosti preispitivati i ocjenjivati nepoštene (i lihvarske) klauzule ugovora o potrošačkim i ostalim kreditima, kao i svih ostalih ugovora na temelju kojih se provode postupci ovrha.

Nadalje, prema toj odluci  pravo da zaustavi postupak ovrhe imati će čak i sudski izvršitelji u ovršnim postupcima.

Odluke Suda Europske unije su iznad nacionalnog zakona, u ovom slučaju iznad hrvatskog važećeg Ovršnog zakona. Zbog toga, ovršna rješenja u Hrvatskoj više neće biti ”nedodirljiva”. Naprotiv, morati će se mijenjati Ovršni zakon. Za razliku od drugih, naši suci ne propituju Ovršni zakon

“Obzirom da je prijedlog za ovrhu, kako se navodi u presudi, donijelo apsolutno nenadležno tijelo (javni bilježnik) ne može se nastaviti s postupkom ovrhe i prijedlog za ovrhu se ukida! Presuda je još nepravomoćna, ostaje za vidjeti kako će reagirati instance, nadasve Ministarstvo pravosuđa koje je godinama pogodovalo javnim bilježnicima, na štetu prezaduženih hrvatskih obitelji! Javni bilježnici sasvim sigurno neće biti zadovoljni, no vrijeme je da počnu služiti općem dobru, a ne isključivo partikularnim interesima”, naglašava Kervatin.

Sedam milijuna ovrha u šest godina

Samo prošle godine pokrenuto je više od 600 tisuća ovrha, a od 2011. do danas više od sedam milijuna ovrha i sve su one javnobilježničke te bi mogle sve biti srušene, ako se suci pozovu na presude Europskog suda, kako je to učinila sutkinja Čačić Zagrajski.

Građane upozorava da se ovakva presuda može dogoditi samo u slučaju novih ovrha, ali ne i starih. One koji imaju nove odluke javnih bilježnika o ovrsi poziva da se prigovorom obrate sudu, u nadležnosti,  te da traže da sudac temeljem presuda Europskog suda odbaci rješenje o ovrsi!

Što se tiče starih ovrha, Kervatin ističe kako cijeli sustav oportunistički, bezosjećajno i nesposobno promatra kako se građane sustavno osiromašuje i kamatari te da su sve vlasti posve slijepe i gluhe na probleme ljudi koji ostaju bez posla u krizi.

https://novaczasve.com/index.php/aktualno-clanci/276-blokirani-odnijeli-pobjedu-koja-moze-pokrenuti-lavinu-rusenja-ovrha

Hoće li pravda i obespravljeni narod uspjeti pobjediti nezasitne, gramzive ,nesposobne i  neodgovorne političare i njihove mafijaške lobije vidjeti ćemo po pravomoćnosti presude? A trebao bi pobjediti ,jer po USTAVU RH “vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”,samo su oni to zanemarili,stoga ih trebamo stalno na to podsjećati!

VLAST PROIZLAZI IZ NARODA I PRIPADA NARODU,RAČUNAJTE SA TIME ,DA I STRPLJENJE NARODA NIJE BEZGRANIČNO!

Piše/Lilli Benčik

Najnovije

Belobrajdić: Pobrkali smo tko su naši heroji

Foto:Screenshot   Gošća emisije Nova era na Televiziji Slavonije i Baranje bila je Tanja Belobrajdić, vukovarska braniteljica, spisateljica, koja predano javnost upoznaje sa sudbinama, pričama ljudi...

Skinite ruke s naše djece -vratite EU kršćanskim korijenima!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Šezdesetih godina prošloga stoljeća otpočeo je Drugi vatikanski koncil koji je otvorio papa Ivan XXIII. 1962. godine, a završio papa...

Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Foto:Screenshot/KKODS RH   Blagdan je Tijelova, kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista, a slavi se deveti...

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju...

Medved: Braniteljima dugujemo slobodu, danas smo snažna i sigurna država

Foto:Screenshot   Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. prije 34 godine. O Danu državnosti u emisiji...