Palestinac izbo nožem Izraelca u Jeruzalemu, rasplamsali se prosvjedi u Bejrutu

U međuvremenu su u Bejrutu snage sigurnosti bacile suzavac i upotrijebile vodene topove protiv prosvjednika, od kojih su neki mahali palestinskim zastavama, nedaleko od američkog veleposlanstva...

fah

Palestinac je izbo nožem izraelskog zaštitara na glavnom autobusnom kolodvoru u Jeruzalemu u nedjelju, priopćila je policija, a u Bejrutu se rasplamsalo nasilje nedaleko od američkog veleposlanstva zbog objave predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Ulični prosvjedi na palestinskom teritoriju, koji su počeli nakon Trumpove objave u srijedu, većinom su utihnuli, ali je njegova promjena dugotrajne američke politike glede Jeruzalema izazvala arapska upozorenja o mogućoj šteti nanesenoj izgledima za postizanje mira na Bliskom istoku.

“Nadamo se da se sve smiruje i da ćemo se vratiti na put normalnog života bez nereda i nasilja”, izjavio je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman za Vojni radio.

Međuutim, izbodeni zaštitar u Jeruzalemu je u kritičnom stanju nakon što ga je napao 24-godišnji Palestinac sa Zapadne obale, priopćila je policija. Napadač je uhićen.

U međuvremenu su u Bejrutu snage sigurnosti bacile suzavac i upotrijebile vodene topove protiv prosvjednika, od kojih su neki mahali palestinskim zastavama, nedaleko od američkog veleposlanstva.

Demonstranti su palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Arapski ministri vanjskih poslova, koji su se sastali u Kairu u subotu, pozvali su Sjedinjene Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Tunel u Gazi

Uzduž izraelske granice s Pojasom gaze izraelska vojska u nedjelju je uništila “važan” prekogranični tunel koji je iskopao Hamas.

Zasad nema komentara o uništenju tunela koje se dogodilo u vrijeme dok palestinske frakcije pokušavaju ispoštovati rok u nedjelju za Hamasovu predaju Pojasa Gaze palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu nakon desetljeća raskola.

U izraelskim zračnim udarima prije zore u Pojasu Gaze u subotu ubijena su dva palestinska napadača nakon što su militanti ispalili rakete s tog područja u Izrael u petak.

U indonezijskoj prijestolnici Džakarti tisuće ljudi prosvjedovale su u nedjelju ispred američkog veleposlanstva s plakatima “Palestina je u našim srcima”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao u nedjelju Trumpovu odluku o Jeruzalemu, rekavši da je ona za Ankaru “nevažeća”.

“Borit ćemo se do kraja svim sredstvima” protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo “pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka”, ustvrdio je Erdogan.