Papa apelira na mir, Izrael razmatra ublažavanje mjera u Jeruzalemu

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na dijalog i umjerenost kako bi se u Jeruzalemu uspostavio mir, a Izrael je najavio mogućnost ublažavanja sigurnosnih mjera koje su izazvale gnjev Palestinaca.

“Sa strepnjom pratim informacije o velikim napetostima i nasilju koji se u posljednjih nekoliko dana događaju u Jeruzalemu. Imam potrebu iskreno pozvati na umjerenost i dijalog”, kazao je Papa hodočasnicima na Trgu svetog Petra.

Pozvao je vjernike na molitvu te kazao kako se nada da će sve strane iznijeti prijedloge koji bi trebali rezultirati “izmirenjem i mirom”.

U židovskom naselju na Zapadnoj obali u petak su nasmrt izbodena trojica Izraelaca, samo nekoliko sati nakon što je troje Palestinaca ubijeno u nasilju koje je potaknulo izraelsko postavljanje detektora metala ispred kompleksa džamije Al-Aqse ili Brda hrama u starome dijelu Jeruzalema.

Policija je u petak izvijestila da su se ulice u blizini Al-Aqse i neki dijelovi Jerusalema u jednom trenutku pretvorili u “ratno područje”. Izraelska policija koristila je gumene metke, zvučne bombe i suzavac, a Palestinci su uzvratili kamenjem i paljenjem vozila.

Izraelci ne kane ukloniti detektore metala s mjesta ispred Al-Aqse gdje su ih postavili, no mogli bi eventualno smanjiti njihovu upotrebu, rekli su u nedjelju izraelski dužnosnici.

Izraelski generali upozoravaju da bi se nasilje mogalo pojačati, zbog čega premijer Benjamin Netanyahu razmatra alternativne načine prolaska kroz vrata prema svetištu.

No desno orijentiranu Netanyahuovu vladu brine da bi se taj potez mogao smatrati svojevrsnom popuštanjem Palestincima u pogledu svetišta koje je iznimno važno Izraelcima.

“Detektori metala ostaju. Neće nam ubojice govoriti na koji ćemo način pretraživati ubojice”, kazao je izraelski ministar za regionalni razvoj i visoki član vladajuće stranke Likud za izraelski vojni radio, Tzachi Hanegbi.

“Ako Palestinci ne žele da se ulazi u džamiju, tada im nemojmo dopustiti ulazak u džamiju”, kazao je.

Čelnik Arapske lige Ahmed Abul Gheit upozorio je Izrael da se “igra s vatrom”. “Izraelska vlada igra se s vatrom i riskira golemu krizu s arapskim i islamskim svijetom”, rekao je Abdul Gheit.

Optužio je Izrael da upleće religiju u višedesetljetni spor s Palestincima. “Jeruzalem je crvena linija koja se ne smije prijeći”, istaknuo je Abdul Gheit.H

T.H.