Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Papa Franjo: Isus nam danas govori da mi za njega uvijek vrijedimo mnogo

Foto:Vatican Media

 

Na Četvrtu vazmenu nedjelju, 21. travnja papa Franjo je u 12 sati s prozora svoje radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači molio Kraljice neba s oko 15 tisuća vjernika i hodočasnika okupljenih na Trgu svetog Petra. Donosimo Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Regina caeli.

Draga braćo i sestre, ugodnu vam nedjelju želim!

Ova je nedjelja posvećena Isusu Dobrom pastiru. U današnjem Evanđelju (usp. Iv 10, 11-18) Isus kaže: „Pastir dobri život svoj polaže za ovce“ (r. 11) i inzistira na tom aspektu, i to toliko da ga ponavlja tri puta (usp. rr. 11.15.17). Ali u kojem smislu pastir daje život za ovce?

Biti pastirom, posebno u Kristovo vrijeme, nije bilo samo zanimanje, bio je to cijeli život: nije se radilo o nekom poslu, nego o tome da se cijele dane, pa čak i noći, dijelilo s ovcama, o tome – hoću reći – da se živi u simbiozi s njima. Isus, naime, objašnjava da on nije najamnik, koji ne mari za ovce (usp. r. 13), već onaj koji ih poznaje (usp. r. 14): On poznaje ovce. Upravo tako: On, Gospodin, pastir sviju nas, poznaje nas, svakog ponaosob, zove nas imenom i, kad se izgubimo, traži nas sve dok nas ne pronađe (usp. Lk 15,4-5). I ne samo to: Isus nije samo dobar pastir koji dijeli život sa stadom; On je Dobri pastir, koji je žrtvovao svoj život za nas i, pošto je uskrsnuo, darovao nam je svoga Duha.

To je ono što nam Gospodin želi poručiti slikom Dobrog pastira: ne samo da je On vođa, Glava stada, nego prije svega to da misli na svakog od nas, i to kao na ljubav svoga života. Razmišljajmo o tome: ja sam za Krista važan, On misli na mene, nezamjenjiv sam, vrijedan sam beskrajne cijene njegova života. I to nije tek puka fraza: On je uistinu dao svoj život za mene, umro je i uskrsnuo za mene. Zašto? Zato što me voli i u meni nalazi ljepotu koju ja sam često ne vidim.

Braćo i sestre, koliki za sebe danas misle da su jadnici ili se čak smatraju potpuno promašenima! Koliko puta mislimo da naša vrijednost ovisi o tome hoćemo li postići određene ciljeve, o našem uspjehu u očima svijeta, o mišljenjima drugih! Koliko se puta razdajemo potpuno za neke sitnice! Isus nam danas govori da mi za njega uvijek vrijedimo mnogo. Da bismo, dakle, ponovno pronašli same sebe, prvo što trebamo jest biti u njegovoj prisutnosti, pustiti da nas prihvate i podignu ruke pune ljubavi našeg Dobrog pastira.

Braćo i sestre, zapitajmo se, dakle: znam li u svakom danu naći trenutak da prigrlim sigurnost koja daje vrijednost mom životu? Znam li izdvojiti nekoliko trenutaka za molitvu, klanjanje, hvalu, kako bih bio u Kristovoj prisutnosti i prepustio se njegovom milovanju? Brate, sestro, Dobri pasti nam kaže da, ako to učiniš, ponovno ćeš otkriti tajnu života: sjetit ćeš se da je Dobri pastir dao život za tebe, za mene, za sve nas i da za njega smo svi važni, svaki od nas i svi zajedno.

Neka nam Majka Božja pomogne pronaći u Isusu ono bitno za život.

Nakon molitve Kraljice neba

Draga braćo i sestre!

Danas slavimo Svjetski dan molitve za zvanja koji ima za temu „Pozvani sijati nadu i graditi mir“. Lijepa je to prilika da ponovno otkrijemo Crkvu kao zajednicu koju karakterizira polifonija karizmi i poziva u službi evanđelja. U tom kontekstu srdačno pozdravljam nove prezbitere iz Rimske biskupije, koji su jučer poslijepodne zaređeni u Bazilici sv. Petra. Preporučujem ih u vaše molitve!

I dalje sa zebnjom, pa i bolom u srcu pratim situaciju na Bliskom istoku. Ponavljam svoj apel da se ne prepustimo logici prisvajanja i rata; neka, umjesto toga, prevladaju putovi dijaloga i diplomacije kojom se može mnogo postići. Svaki dan molim za mir u Palestini i Izraelu i nadam se da će ta dva naroda uskoro prestati patiti. I ne zaboravimo napaćenu Ukrajinu, napaćenu Ukrajinu koja silno pati zbog rata.

S tugom sam primio vijest o smrti, u prometnoj nesreći, oca Mattea Pettinarija, mladog misionara družbe Gospe Tješiteljice (Missionari della Consolata) u Obali Bjelokosti, poznatog kao „neumorni misionar“, koji je ostavio veliko svjedočanstvo velikodušnog služenja. Molimo za njegovu dušu.

Srdačno pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike iz Italije i mnogih zemalja. Srdačno pozdravljam sestre apostolke: hvala vam za radosno služenje u pastoralu zvanja! Pozdravljam vjernike iz Viterba, Brescie, Alba Adriatice i Arezza; kao i članove Rotary kluba Galatina Maglie i Terre d’Otranto, mlade iz Capocrocea, djecu krizmanike iz Azzano Melle i župe Svete Janje (Sant’Agnese) u Rimu.

Svima vam želim ugodnu nedjelju. I pozdravljam djecu Bezgrešne, sjajni ste! Ne zaboravite, molim vas, moliti za mene. Dobar tek i vidimo se!

IKA

 

Najnovije

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...