Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Papa Franjo na Veliki četvrtak oprao noge zatvorenicama

Foto:Screenshot/Laudato TV

 

Papa Franjo oprao je i poljubio noge 12 zatvorenica u rimskom zatvoru, u simboličnom obredu poniznosti i služenja na Veliki četvrtak.

Papa je u poslijepodnevnim satima posjetio ženski zatvor Rebibbia, smješten u sjeveroistočnom dijelu talijanske prijestolnice.

Sjedeći u invalidskim kolicima, oprao je stopala 12 zatvorenica, od kojih su neke bile u suzama, prije no što ih je obrisao ručnikom i poljubio. Ovo je prvi put da je prao noge isključivo ženama, objavio je HRT.

“Svi doživljavamo male i velike neuspjehe”, rekao je Franjo u improviziranoj homiliji tijekom mise održane u središtu tog zatvora gdje je zatvoreno 370 žena. Nekoliko minuta ranije, nasmijan se rukovao sa zatvorenicama.

U kršćanskoj tradiciji, na Veliki četvrtak obilježava se dan kad je Isus prao stopala apostola tijekom Posljednje večere.

Papa Franjo je od imenovanja 2013. čest gost zatvora ili centara za prihvat izbjeglica gdje je prao stopala bivšim mafijašima, bolesnima ili marginaliziranim osobama.

Franjo je na Veliki četvrtak djelovao dobrog zdravlja, na početku četiriju intenzivnih dana Velikog tjedna. Obnovio je vlastiti zavjet ređenja na dan kada Katolička crkva obilježava Isusovo osnivanje svećeništva, noć prije raspeća.

Već su opća audijencija dan ranije, a posebno obred Velikog četvrtka pokazali da je papa u dobroj formi i da je usredotočen na jasnoću poruke Velikog tjedna. Obredi su zbog njegovog krhkog stanja donekle prilagođeni njegovom otežanom kretanju.

Papa je nedavno prorijedio nastupe zbog bronhitisa i gripe

Franjo, koji je nedavno prorijedio govorničke nastupe zbog bronhitisa i gripe, pročitao je dugu homiliju tijekom mise na Veliki četvrtak u bazilici svetog Petra.

Pozvao je svećenike da budu suosjećajni, priznaju kada su “skrenuli s puta svetosti” i izbjegavaju dvoličnost, nepoštenje i licemjerje.

Na Veliki petak, dan kada se kršćani prisjećaju Isusove muke i smrti, Franjo bi trebao predvoditi službu Muke Gospodnje u bazilici svetog Petra, a potom prisustvovati tradicionalnoj večernjoj procesiji Križnog puta oko rimskog Koloseja, prenosi Narod.hr.

U subotu će predslaviti bogoslužje Vazmenog bdijenja, a zatim će u nedjelju pročitati svoju poruku i blagoslov “Urbi et Orbi” (gradu i svijetu). Taj blagoslov izgovara dva puta godišnje sa središnjeg balkona Svetog Petra desecima tisuća ljudi okupljenima na trgu podno balkona.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...