Papa Franjo obvezao se na borbu protiv seksualnog zlostavljanja među svećenstvom

"Suprotstavit ćemo se najjačim mjerama onim svećenicima koji su izdali svoje poslanje. To se odnosi i na biskupe i kardinale koji su ih štitili, što se u povijesti često događalo", istaknuo je Papa...

Papa Franjo/Foto/Reuters

Papa Franjo nazvao je seksualno zlostavljanje djece od strane rimokatoličkih svećenika “monstruoznim” u predgovoru knjige jednog Švicarca objavljene u srijedu, obvezujući se na djelovanje protiv počinitelja i biskupa koji su ih štitili.

Knjigu naziva “Oče, opraštam ti: zlostavljan, ali ne i slomljen” napisao je švicarski autor Daniel Pittet, 58-godišnjak kojeg je svećenik prvi put silovao kad je imao osam godina.

Papa Franjo, koji je često ponavljao obećanja o nultoj toleranciji prema zlostavljanju, te kojeg su kritizirale žrtve koje smatraju da Vatikan mora učiniti puno više po tom pitanju, u predgovoru knjizi prozvao je seksualno zlostavljanje “apsolutnom monstruoznošću, groznim grijehom koji je u kontradikciji sa svime što Crkva uči”.

Predgovor je objavljen u srijedu u njemačkim dnevnim novinama Bild. Franjo u njemu piše kako sudbine zlostavljanje djece stoje na njegovoj duši, pogotovo onih koji su si oduzeli život.

“Suprotstavit ćemo se najjačim mjerama onim svećenicima koji su izdali svoje poslanje. To se odnosi i na biskupe i kardinale koji su ih štitili, što se u povijesti često događalo”, istaknuo je Papa.

Franjo u predgovoru hvali Pittetovu hrabrost oko otkrivanja svoje priče, ističući kako ga je duboko pogodila njegova sposobnost da oprosti svom zlostavljaču nakon 44 godine. Pittet, koji je prošao četiri godine silovanja, zlostavljanja i izloženost pornografskom sadržaju, danas živi u švicarskom gradu Fribourgu, otac je šestero djece i radi kao knjižničar.

Informacije o seksualnom zlostavljanju među svećenstvo u javnost su počele izlaziti u Sjedinjenim Državama sa slučajevima iz Louisiane iz 1984., a eksplodirale su  2002. kad su novinari u Bostonu otkrili da su biskupi sistematično selili zlostavljače na nove položaje umjesto da su ih istjerali iz Crkve. 

Od tada je na vidjelo izašlo tisuće slučajeva diljem svijeta, što je ohrabrilo žrtve da progovore o svojim slučajevima, uzdrmalo ugled Crkve u mjestima poput Irske, te rezultiralo s više od dvije milijarde dolara odštete.H

I.V.