Papa Franjo primio američkog predsjednika Joea Bidena

Predsjednik Biden u Rimu sudjeluje na samitu G20 30. i 31. listopada, a zatim će se uputiti na klimatsku konferenciju COP26 u Glasgow...

FOTO: VATICAN MEDIA // JILL BIDEN, PAPA FRANJO I JOE BIDEN

Papa Franjo primio je u petak 29. listopada predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i njegovu suprugu Jill u privatnu audijenciju, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa…

Sveti Otac i američki predsjednik u razgovoru su se dotakli tema zajedničke predanosti u zaštiti i brizi o planetu, zdravstvene situacije i borbe protiv pandemije COVID-19 te pitanja izbjeglica i pomoći migrantima. Bilo je i govora o zaštiti ljudskih prava, uključujući pravo na slobodu vjeroispovijesti i savjesti. Papa Franjo i predsjednik Biden razmijenili su mišljenja o aktualnim međunarodnim pitanjima općenito, kao i u kontekstu summita G20 u Rimu. Razgovarali su i o promicanju mira u svijetu putem političkih pregovora.

Bijela kuća je također izdala priopćenje nakon Bidenova odlaska iz Vatikana, navodeći da je američki predsjednik zahvalio Svetom Ocu na potpori siromasima i onima koji pate od gladi, rata i progona u svijetu te je pohvalio vodstvo pape Franje u borbi protiv klimatske krize te njegovu predanost za osiguravanje završetka pandemije.

Predsjednik Biden susreo se i s državnim tajnikom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, prenosi Tiskovni ured Svete Stolice.

Bio je to četvrti susret pape Franje i Joea Bidena (78), ali prvi otkako je Biden izabran za predsjednika SAD-a. Kolona od 30 vozila američkoga izaslanstva stigla je u Dvorište sv. Damaza Apostolske palače s malim zakašnjenjem. Susret je, uključujući i razmjenu darova, trajao oko 90 minuta.

Nakon Johna F. Kennedyja Biden je drugi katolik u službi američkoga predsjednika. Trenutačno je pod jakim pritiskom dijela američke javnosti i kritika biskupa zbog svoga stajališta prema pobačaju, kojemu se osobno protivi, ali smatra da taj stav kao predsjednik svih građana ne smije nametati. Nedavno se ta rasprava u javnosti ponovno pokrenula zbog novoga restriktivnoga zakona u Teksasu.

Predsjednik Biden u Rimu sudjeluje na samitu G20 30. i 31. listopada, a zatim će se uputiti na klimatsku konferenciju COP26 u Glasgow.

Posljednji američki predsjednik u privatnoj audijenciji kod Pape bio je u svibnju 2017. Donald Trump. U rujnu 2015. papa Franjo posjetio je SAD i u Bijeloj kući se susreo s Barackom Obamom i tadašnjim potpredsjednikom Bidenom.