Ponedjeljak, 22. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Papa Franjo primio u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu

Papa Franjo primio je u četvrtak 18. veljače u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu…

Tim povodom Vatican News je objavio s nuncijem intervju u kojem je mons. Lingua, među ostalim, rekao kako Hrvati gaje veliku ljubav prema blaženom kardinalu Stepincu istaknuvši kako je blaženi kardinal Stepinca „bio biskup koji je uistinu mirisao po ovcama“. Govorio je i o drami kroz koju prolaze migranti na „balkanskoj ruti“, izrazivši uvjerenje da nije vrijeme „za traženje krivaca“ nego da se zajedničkim snagama „pronađu rješenjâ“ i donesu prave odluke.

Uoči audijencije Vatican News je objavio razgovor s nuncijem Linguom. Jedna od glavnih tema razgovora bile su teške prilike kroz koje prolazi Crkva u Hrvatskoj, zemlji, kako je rečeno u intervjuu, koja je u manje od godinu dana pogođena s dva potresa, čija je ekonomija, u kojoj turizam ima važno mjesto, snažno uzdrmana pandemijom.

„Te dvije tragedije – rekao je nuncij govoreći o potresima – pridodale su se šteti koju je ekonomiji zemlje nanijela pandemija koronavirusa, koja je imala ogroman utjecaj na glavni resurs zemlje, a to je turizam. Papi nosim ponosan narod, vezan uz svoje korijene i istodobno narod koji gleda u budućnost, koji gleda u Europu. Neki s malo skepticizma, drugi s više nade i optimizma, ali sve u svemu nosim dobro organiziranu Crkvu koja naravno ima, kao i svugdje, neke probleme koje se ne može poricati, ali u cjelini uzevši to je živa Crkva“, rekao je nuncij dodavši da „ono što karakterizira ovu Crkvu je pobožnost Majci Božjoj Gospi i velika privrženost Svetomu Ocu i Rimskoj Crkvi. „Možda sam se zato osjetio vrlo dobro prihvaćenim: gdje god da dođem, susrećem ljude koji toplo izražavaju svoju naklonost prema Papinu predstavniku, a time i prema Svetom Ocu“, dodao je.

Nuncij Lingua u razgovoru za Vatican News govorio je i o drami kroz koju prolaze migranti na „balkanskoj ruti“, izrazivši uvjerenje da nije vrijeme „za traženje krivaca“ nego da se zajedničkim snagama „pronađu rješenjâ“ i donesu prave odluke, u kojima je „bolje pogriješiti zbog pretjerivanja nego zbog pretjerane strogosti“. Posebno je upozorio kako među migrantima ima maloljetnika bez pratnje koji su posebno ugroženi po oštroj zimi u nezavidnim uvjetima u kojima se nalaze.

Govoreći o očekivanjima hrvatskih katolika u vezi s mogućom kanonizacijom blaženog kardinala Alozija Stepinca nuncij Lingua je rekao kako Hrvati gaje veliku ljubav prema blaženom kardinalu Stepincu istaknuvši kako je blaženi kardinal Stepinca „bio biskup koji je uistinu mirisao po ovcama“.

„Moram reći da sam ostao vrlo zadivljen likom ovog blaženika kojega Hrvati smatraju ocem, pa stoga razumijem i njihovo nestrpljenje da bude uzdignut na čast oltara. Prošli tjedan slavio sam misu u njegovoj rodnoj župi i rekao nešto što sam primijetio i što mi se jako sviđa, ali uvjeren sam da je tako. Rekao sam da sam, u gotovo 30 godina diplomatske službe, proputovao mnoge dijelove svijeta i rijetko gdje sam našao toliko naklonosti i divljenja jednog naroda prema svecu, kao što ga ima hrvatski narod prema blaženom Stepincu. Čini mi se da je to opravdano, također zato što u Stepincu vidim lik biskupa kakvoga opisuje papa Franjo. Što ga više upoznajem, to ga više cijenim. On je biskup koji je uistinu mirisao po ovcama, koji je bio blizak svom narodu, koji je Crkvu doživljavao kao poljsku bolnicu i zato je zasukao rukave da učini što može, da prima siromahe, izbjeglice. Bilo je to vrijeme Drugog svjetskog rata. Koliko je samo socijalnih djela pokrenuo i koliko crkava osnovao! Gdje god da odem, nađem nekoga tko mi kaže: „Stepinac je to želio, on je to učinio, planirao je, ali nije uspio ostvariti“, ili: „došli smo ovdje jer nas je on tu htio“. Vidim, usto, da je jedna od glavnih zadaća nuncija tražiti kandidate za episkopat i u tome mi nije teško pred očima imati idealan profil: nalazim ga u kardinalu Stepincu. To ne znači da će kanonizacija biti sutra, ali želim reći da me obogatio i nadam se da će i dalje puno davati Crkvi u Hrvatskoj, posebno potičući nasljedovatelje, rekao je mons. Lingua, papinski predstavnik u Hrvatskoj od rujna 2019.

U razgovoru se nuncij Lingua, na novinarev upit, dotaknuo i bratskog posjeta od prije dvije godine zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, koji je zatražio Papa.

„Ne mogu vam mnogo o tome reći jer se ništa nije doznalo. Nedavno sam, po nalogu kardinala Bozanića, imao priliku susresti se s poglavarima Kongregacije za biskupe. Pitao sam kardinala prefekta što je bilo s tim posjetom koji se dogodio prije dvije godine i kardinal Ouellet mi je objasnio da postoji razlika između bratskog pohoda i apostolskog pohoda. Apostolski pohoditelj ima zadaću provesti istragu o određenim okolnostima koje su već utvrđene. Postoji problem i on mora vidjeti tko je odgovoran i predložiti mjere. S druge strane, bratski pohod je potreban kad je riječ o kardinalu i postoje samo nagađanja, glasine, možda o lošem upravljanju ili problemi s upravljanjem moralne naravi, ali kao glasine. I tada bratski pohoditelj mora bratski istražiti, kao što sama riječ kaže, ali na neslužben način i na kraju bratskog pohoda obično nema priopćenja kad se ne smatra da je potrebna daljnja intervencija“, objasnio je nuncij.

Nuncij Lingua i kardinal Josip Bozanić

Kako je mons. Lingua bio nuncij u Iraku od 2010. do 2015. godine jedna od neizbježnih tema bilo je i stanje na Bliskom istoku. Nuncij je istaknuo kako će susret između pape Franje i velikog ajatolaha Al Sistanija, prigodom predstojećeg Papina pohoda Iraku, unaprijediti dijalog i „biti vrlo važna prilika da se provede u djelo poruku enciklike Fratelli tutti“.

„Uvjeren sam da će taj susret uroditi vrlo lijepom, vrlo snažnom porukom… Bit će to veliko ohrabrenje za kršćane, nakon mnogih teških godina. Siguran sam da će Gospodin izliti svoje blagoslove na to putovanje, pa i u ovo vrijeme dodatnih teškoća ako što je pandemija“, rekao je nuncij Lingua.

L.K.

Najnovije

Liberali i da žele ne mogu pomoći HDZ-u

Foto:Screenshot   Gradonačelnik Bjelovara i koalicijski partner HDZ-a Dario Hrebak u jednoj je raspravi na Facebooku komentirao sastavljanje nove parlamentarne većine i pregovore o vladi. Hrebak: Matematika...

Bošnjaci nakon 9 godina ponovo imaju zastupnika u Saboru, najavio je prve poteze

Foto:Facebook   Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj,  najavio je da će se zalagati za rješavanje problema...

Kome je petokraka dobra donijela?

Foto:Ilustracija   Demencija, senilnost i stokholmski sindrom se mogu svesti po zajednički nazivnik koji je: zaboravnost. I zaista ne postoji narod na ovom svijetu koji u tolikoj...

Zurovec objavio zahtjeve: Kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi zub, ali…

Foto:Facebook   Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i jedini izabrani saborski zastupnik s liste Fokus-Republika, objavio je da su mu se javile sve vodeće stranke i...

Jesmo li radosni zbog Manolićeva obraćenja?

Foto:Wikipedia   Josip Manolić najpoznatiji hrvatski špijun i bivši predsjednik hrvatske Vlade preminuo je u 105. godini života, piše Nacional. Za novine je to potvrdila njegova...