Papa Franjo smijenio kompletno vodstvo Međunarodnog Caritasa

FOTO: CARITAS INTERNATIONALIS // LOGO
FOTO: CARITAS INTERNATIONALIS // LOGO

Papa Franjo izdao je u utorak 22. studenoga dekret kojim se dr. Pier Francesco Pinelli imenuje privremenim upraviteljem Caritasa Internationalisa, prenosi Vatican News.

Dekretom su također imenovani dr. Maria Amparo Alonso Escobar i o. Manuel Morujão, S. J., kao potpora dr. Pinelliju „za osobnu i duhovnu pratnju zaposlenika“. U dekretu se također navodi da će oni koji služe kao predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik, rizničar i crkveni pomoćnik „biti razriješeni svojih službi“ te da će dosadašnji predsjednik Caritasa Internationalis kardinal Luis Antonio Tagle pomagati dr. Pinelliju u dužnostima koje su mu povjerene.

Caritas Internationalis, kaže Papa u dekretu, njemu osobno pomaže u njegovoj službi među najsiromašnijima i najpotrebnijima, pomaže mu u upravljanju humanitarnim krizama te mu pomaže u širenju milosrđa u svijetu „u svjetlu Evanđelja i nauka Katoličke Crkve“.

Papa Franjo u dekretu također pojašnjava svoju motivaciju za imenovanje privremenoga upravitelja te ističe da je taj korak neophodan za reviziju Caritasovih normi i postupaka te kako bi se izvršile potrebne pripreme za izbore koji će se održati na sljedećoj Općoj skupštini, prenosi Vatican News.

Međunarodni Caritas osnovan je 1951. godine, a čine ga 162 nacionalna Caritasa. Sjedište i nadzor ove institucije nalazi se u Vatikanu. Vodstvo se inače bira na glavnoj skupštini organizacije, a mandat traje četiri godine. Sljedeća glavna skupština zakazana je za svibanj 2023. godine.

U današnjem priopćenju piše da je Vatikan ranije ove godine naručio neovisnu reviziju djelovanja Međunarodnog Caritasa koja je „analizirala radno okruženje Glavnog tajništva i njegovu usklađenost s katoličkim vrednovanjima ljudskog dostojanstva i poštovanja svake osobe“. S revizorima su surađivali brojni sadašnji i bivši zaposlenici.

Iz Vatikana također tvrde da se nisu pojavili nikakvi dokazi o lošem financijskom upravljanju ili nedoličnom seksualnom ponašanju, ali su na površinu ipak isplivali drugi problemi. Oni se prvenstveno odnose na problematične upravljačke odluke i procedure koje su ozbiljno narušile timski duh i moral djelatnika.

Vatican News navodi da je kardinal Michael Czerny, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, u današnjem je priopćenju priznao: “Potrebe mnogih kojima Caritas služi posljednjih godina značajno su porasle. Naš imperativ jest da Međunarodni Caritas bude dobro pripremljen za suočavanje s ovim izazovima” .

Dodao je kako nas “papa Franjo poziva da razmotrimo ‘poslanje koje je Caritas pozvan izvršiti u Crkvi…. Ono što nikada ne smijemo zaboraviti je da milosrđe ima svoje podrijetlo i svoju bit u samome Bogu,  milosrđe je zagrljaj Boga našega Oca prema svakoj osobi, posebno prema najmanjima i onima koji pate, onima koji zauzimaju prednost u njegovu srcu”.