Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Papa Franjo u povodu 500 godina katoličanstva na Filipinima: Vidim radost u njihovim očima, na licima, u njihovom pjevanju i u molitvama

Na misi slavljenoj u bazilici svetoga Petra u Rimu u nedjelju 14. ožujka, u povodu proslave 500 godina evangelizacije Filipina, papa Franjo zahvalio je katolicima te otočne zemlje u jugoistočnoj Aziji, treće po broju katolika u svijetu, za radost kojom svakodnevno žive svoju vjeru i nose je u cijeli svijet, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa.

Detalj sa podjele svete pričesti za vrijeme mise u glavnome gradu Filipina – Manili

Lijepa je i privlačna Crkva koja voli svijet ne sudeći ga i koja za svijet daruje samu sebe – tim je riječima papa Franjo pozdravio filipinsku zajednicu u Rimu, čiji su se predstavnici okupili u bazilici svetoga Petra, na misi zahvalnici za 500 godina evangelizacije njihove domovine. Pritom je potaknuo katolike te azijske zemlje da učine sve kako bi se i za Crkvu, kao za Boga, moglo reći da je toliko voljela svijet.

Papina zahvala Filipincima na svjedočanstvu evanđelja

Papa je u propovijedi zahvalio filipinskom narodu za svjedočanstvo radosti evanđelja koju su primili prije 500 godina, a danas ju donose u cijeli svijet, u kršćanske zajednice, kao i u rimske obitelji u kojima je – kako je rekao – vaša diskretna i vrijedna prisutnost znala biti i svjedočanstvo vjere.

Komentirajući odlomak Ivanova evanđelja iz liturgije, Sveti se Otac posebno osvrnuo na Isusove riječi upravljene Nikodemu: „Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca“. Riječi ‘Bog je tako ljubio’ pomažu nam uočiti pravo Božje lice. Lice Boga koji nas je oduvijek gledao s ljubavlju i iz ljubavi je došao među nas u tijelu svojega Sina. U Njemu nas je došao tražiti na mjestima na kojima smo se izgubili; u Njemu je došao podići nas kada padnemo; u Njemu je plakao naše suze i iscjeljivao naše rane; u Njemu je zauvijek blagoslovio naš život – istaknuo je Papa.

U Isusu, uzdignutom na križu, sâm Bog je došao ozdraviti nas od otrova koji daje smrt

“U Isusu je Bog izrekao konačnu riječ o našem životu: nisi izgubljen, ti si voljen. Bog te toliko voli da ti daje cijeli svoj život. Nije on neki bog koji nas gleda ravnodušno iz visine, nego zaljubljeni Otac koji se uključuje u naš život; nije on neki bog kojemu je draga smrt grješnika, nego Otac koji se brine da nikoga ne izgubi; nije on neki bog koji osuđuje, nego Otac koji nas spašava blagoslovnim zagrljajem svoje ljubavi”, kazao je papa Franjo.
Osvrnuvši se posebno na riječi ‘Bog je dao svoga Sina’, papa Franjo je istaknuo da, upravo zato što nas toliko voli, Bog daruje samoga sebe i nudi nam svoj život. Snaga ljubavi – objasnio je – razbija ljusku egoizma; razara barijere ljudskih, previše iskalkuliranih, sigurnosti; ruši zidove i pobjeđuje strahove, kako bi se učinio darom.

U Isusu, uzdignutom na križu, sâm Bog je došao ozdraviti nas od otrova koji daje smrt, učinio se grijehom da bi nas spasio od grijeha. Bog nas ne voli samo na riječima – podsjetio je Papa – daje nam svojega Sina kako bi onaj koji Ga pogleda i vjeruje u Njega bio spašen. Jer, što više volimo, postajemo sve sposobniji za darivanje. Nije, naime, važno samo ono što možemo proizvesti ili zaraditi; važna je ponajviše ljubav koju znamo darivati.

Filipinski kardinal Luis Antonio Tagle zahvaljuje se papi Franji na služenju mise za Filipince u bazilici svetog Petra u Rimu

To je izvor radosti! Bog je toliko volio svijet da je dao svojega Sina – istaknuo je Papa te se na današnju nedjelju ‘Laetare’, spomenuo nedavno završenoga pohoda Iraku. Taj izmučeni narod klicao je od radosti, zahvaljujući Bogu, njegovom milosrđu – prisjetio se Papa.
Katkad, međutim, radost tražimo tamo gdje je nema, u iluzijama koje nestaju, u snovima o veličini našega ‘ja; u prividnoj sigurnosti materijalnih stvari, ili pak u kultu naše slike. Ali, iskustvo u životu uči nas da je istinska radost osjećati se besplatno voljeni, osjećati da imamo pratnju, da imamo nekoga tko dijeli s nama naše snove i tko nam, kada doživimo brodolom, dođe u pomoć i odvede nas u sigurnu luku.

Nemojte se bojati naviještati evanđelje, služiti i voljeti

Osvrnuvši se na 500. obljetnicu dolaska kršćanskoga navještaja na Filipine, papa Franjo je kazao da se ta radost vidi u njihovu narodu, u njihovim očima, na licima, u njihovom pjevanju i u molitvama. Ponovno je potom istaknuo kako je više puta rekao da filipinske žene „krijumčare“ vjeru, jer – objasnio je – kamo god idu raditi, siju vjeru. To je – dopustite mi da kažem – nasljedna bolest, ali blažena. Zadržite ju! – potaknuo je Papa te dodao – Želim vam reći ‘hvala’ za radost koju nosite u cijeli svijet i u kršćanske zajednice.

Mislim na brojna lijepa iskustva u rimskim obiteljima – ali, tako je u cijelom svijetu – gdje je vaša diskretna i marljiva prisutnost znala biti i svjedočanstvo vjere.
“Kršćanski navještaj koji ste primili uvijek valja donijeti drugima, brinući se o onima koji su ranjeni i koji žive na rubu društva. Poput Boga koji daruje samoga sebe, Crkva nije poslana suditi nego prihvaćati; ne nametati nego sijati; ne osuđivati nego donositi Krista koji je spasenje. Nemojte se bojati naviještati evanđelje, služiti i voljeti”, potaknuo je papa Franjo, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u nedjelju 14. ožujka.

Na Filipinima živi oko 111 milijuna stanovnika, od kojih je oko 90 milijuna katolika

Podsjetimo, prema aktualnim podacima CIA World Factbooka iz 2021. godine na Filipinima živi oko 111 milijuna stanovnika, od čega katolici čine 80,6 posto populacije ili oko 90 milijuna, čime su na trećem mjesto među državama s najvećim brojem katolika u svijetu (odmah iza Brazila u kojem se 137 milijuna deklarira katolicima, te Meksika u kojem živi oko 107 milijuna katolika).

Najnovije

 Dan “ustanka” i sveto ime “partizan”

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Ovih mi dana dolazi mnogo mailova čitatelja braniteljskoga portala koji pitaju zašto se dopušta sotoniziranje Domovinskoga rata? Zašto branitelji šute...

Hrvatska nepoželjnima proglasila predsjednika Skupštine, zastupnika u Skupštini te potpredsjednika Vlade Crne Gore

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu, izvijestilo Crnu Goru da je Republika...

Tajni dokumenti WikiLeaksa: Bilo bi važno da se sudi Mladenu Bajiću i Ranku Ostojiću. Izgleda su počinili izdaju

Foto:Maxportal   Prije nekoliko dana jedan od osnivača WikiLeaksa Julian Assange stigao je u Australiju kao slobodan čovjek nakon više od desetljeća borbe protiv izručenja Sjedinjenim...

Biblijska poruka 25.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sv. Jakov Apostol, stariji – zaštitnik hodočasnika i župe Međugorje

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 20, 20-28 Pristupi Isusu mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: »Što...

Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici

Foto:Domovinski pokret   Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu...