Papa Franjo video linkom razgovarao s ruskim patrijarhom Kirilom…Papa; Naša srca ne mogu ne plakati nad djecom i ubijenim ženama, svim žrtvama rata. Rat nikad nije put.

Kao pastiri, nastavio je Papa, dužni smo biti blizu i pomoći svim ljudima koji pate zbog rata. Nekada se, čak i u našim Crkvama, govorilo o svetom ratu ili o pravednom ratu. Danas ne možemo govoriti na taj način. Razvila se kršćanska svijest o važnosti mira...

FOTO: VATICAN MEDIA//PAPA FRANJO I PATRIJARH KIRIL RAZGOVARALI PUTEM VIDEOPOZIVA

Sveti Otac Franjo razgovarao je u srijedu 16. ožujka u ranim poslijepodnevnim satima s patrijarhom Moskve i cijele Rusije Kirilom, a sastanak je bio usredotočen na rat u Ukrajini i ulogu kršćana i njihovih pastira da čine sve kako bi prevladao mir, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni…

FOTO: VATICAN MEDIA//PAPA FRANJO I PATRIJARH KIRIL RAZGOVARALI PUTEM VIDEOPOZIVA

Ravnatelj Bruni napomenuo je da su sastanku održanom putem videopoziva nazočili i predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Kurt Koch te predstojnik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata metropolit Hilarion.

Papa Franjo zahvalio je patrijarhu na susretu, potaknutom željom da kao pastiri svoga naroda ukažu na put prema miru, da mole za dar mira. Papa i patrijarh Kiril složili su se da Crkva ne smije koristiti jezik politike, nego Isusov jezik.

Papa Franjo je dodao „da smo mi pastiri istoga svetoga naroda koji vjeruje u Boga, u Presveto Trojstvo, u Svetu Majku Božju: zato se moramo ujediniti u nastojanju da pomognemo miru, da pomognemo onima koji pate, da tražimo puteve mira, da zaustavimo vatru”.

Bruni je rekao da su Papa i patrijarh istaknuli iznimnu važnost pregovaračkog procesa koji je u tijeku, jer, prema Papinim riječima, „oni koji plaćaju cijenu rata su ljudi; ruski vojnici i obični ljudi su ti koji su bombardirani i umiru“.

Kao pastiri, nastavio je Papa, dužni smo biti blizu i pomoći svim ljudima koji pate zbog rata. Nekada se, čak i u našim Crkvama, govorilo o svetom ratu ili o pravednom ratu. Danas ne možemo govoriti na taj način. Razvila se kršćanska svijest o važnosti mira.

Papa Franjo složio se s patrijarhom Kirilom da su „Crkve pozvane pridonijeti jačanju mira i pravde“ i zaključio „Ratovi su uvijek nepravedni, jer je narod Božji taj koji plaća. Naša srca ne mogu ne plakati nad djecom i ubijenim ženama, svim žrtvama rata. Rat nikad nije put. Duh koji nas ujedinjuje traži od nas kao pastira da pomognemo narodima koji pate zbog rata“.

L.K.