Papa Franjo završava posjet Kolumbiji u Cartageni s pozivom na pomoć siromašnima

Cartagena je pogođena velikom korupcijom, često mijenja gradonačelnike, a jaz između siromašnih i bogatih raste...

Foto/Reuters

Papa Franjo u nedjelju završava posjet Kolumbiji u karipskom lučkom gradu Cartageni, popularnoj turističkoj destinaciji poznatoj po bedemima iz doba kolonijalizma, ali to je i grad velike društvene nejednakosti o čemu svjedoče potleušice skrivene po predgrađima izvan gradskog središta, javlja Reuters.

Papa argentinskog podrijetla je za posjeta toj južnoameričkoj državi svoju poruku temeljio na pomirbi i opraštanju nakon polustoljetnog građanskog rata između vlasti i ljevičarskih gerila s više od 220 tisuća žrtava i nekoliko milijuna raseljenih.

Čelnik katoličke Crkve koja broji 1,2 milijardi vjernika pozvao je i na donošenje zakona koji bi zaustavili društvenu nejednakost. 

Franjo će se u Cartageni usredotočiti na marginalizirane, pogotovo djecu kojima prijeti seksualna eksploatacija često kao žrtve stranih turista iz inozemstva.

Posjetit će siromašnu četvrt San Francisco u kojoj će blagosloviti sklonište za Kolumbijke afričkog podrijetla koje su u opasnosti od dječje prostitucije, droge i nasilja.

Potom će se susresti sa sudionicima dva humanitarna programa te se pomoliti u crkvi nazvanoj po svetom Peteru Claveru koji je diljem kontinenta poznat jer je pomagao robovima dopremanima iz Afrike u 17. stoljeću da bi bili prodani na tržnicama u Cartageni.

Oko 300 Kolumbijaca afričkog podrijetla koji primaju pomoć isusovaca, kojima i Franjo pripada, molit će se s njime u crkvi koja sadrži relikvije sveca Clavera poznatog kao “roba robova”.

U okolici Cartagene, gradu koji broji manje od milijun stanovnika, žive stotine tisuća ljudi od kojih su mnogi izbjegli pred kolumbijskim građanskim ratom i žive u straćarama bez adekvatnog kanalizacijskog sustava i pristupa pitkoj vodi.

Cartagena je pogođena velikom korupcijom, često mijenja gradonačelnike, a jaz između siromašnih i bogatih raste. 

Franjo u nedjelju treba održati misu u gradskoj luci i očekuje se da će se u propovijedi osvrnuti na pitanje ljudskih prava i društvene nejednakosti.

Cartagena je opasana zidovima jer je u 16. stoljeću često bila meta gusarskih napada, a danas je turističko mjesto s mnogo luksuznih hotela u kojem siromašni na ulici prodaju nakit, kokose i drugo tropsko voće.

Grad je bio tema svjetskih naslovnica 2012.  godine, tijekom posjeta tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame kojega su pripadnici tajnih službi ulovljeni s prostitutkama u hotelu. Taj je incident javnosti pokazao neizbježnost situacije za mnoge djevojke i žene koje se moraju prostituirati kako bi preživjele.

G.S.