Papa molio pred kipom Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u blizini Španjolskog trga

Papa Franjo je posebno molio za mir u svijetu, napose u „napaćenoj” Ukrajini. Moleći se Gospi, Papa se prisjetio kako joj se nakon dvije godine vraća te je rekao: „Donosim ti zahvale i prošnje sve tvoje djece, blizu i daleko”...

PAPA MOLIO PRED KIPOM BEZGREŠNE U BLIZINI ŠPANJOLSKIH STUBA/FOTO: VATICAN MEDIA

Kao i svake godine, papa Franjo je 8. prosinca 2022. molio pred kipom Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u blizini Španjolskog trga u Rimu te joj povjerio sve ljude na zemlji i molio za mir, napose u Ukrajini, izvještava Vatican News.

Sveti Otac je prethodne dvije godine zbog pandemije privatno posjetio kip na Trgu Mignanelli, u blizini Španjolskog trga, u ranim jutarnjim satima kako bi se pridržao mjera zbog pandemije koronavirusne bolesti. Međutim ove je godine, kako je to prethodno činio, trg posjetio javno u poslijepodnevnim satima.

Papa Franjo je posebno molio za mir u svijetu, napose u „napaćenoj” Ukrajini. Moleći se Gospi, Papa se prisjetio kako joj se nakon dvije godine vraća te je rekao: „Donosim ti zahvale i prošnje sve tvoje djece, blizu i daleko”. Papa je izrazio zahvalu mladih, starih i obitelji te je molio za mir u Ukrajini. Rimski se biskup nakratko zaustavio usred molitve kako bi pustio suzu, prisjećajući se te ratom pogođene zemlje. Također je iznio molitve mladih za budućnost i mladih parova, koji traže nadahnuće u Blaženoj Djevici Mariji i svetom Josipu.

Papa je zaključio svoju molitvu, „gledajući u Gospu koja je bez grijeha” s nadom da možemo „i dalje vjerovati i nadati se da ljubav može pobijediti mržnju, da istina može pobijediti laž, da oprost može pobijediti uvrede, da mir može pobijediti rat!”

Prije toga, na putu do Trga Mignanelli, Sveti se Otac tiho molio pred ikonom Salus Populi Romani (Spas rimskoga puka) u bazilici Svete Marije Velike u Rimu. Ikona Blažene Djevice Marije podsjeća kako su ljudi u Rimu bili spašeni od smrtonosne kuge.

Kaže se da je sliku iz Svete Zemlje donijela sveta Helena, majka cara Konstantina. Tijekom pontifikata pape svetog Grgura Velikog Rimom se proširila kuga, a papa je nosio sliku u procesiji kako bi molio za kraj kuge. Kad je kuga konačno prestala, papa je svečano stavio krune od zlata i dragog kamenja na glave Marije i Djeteta Isusa na čudotvornoj slici.

Crkva je od samog početka vjerovala u dogmu o Bezgrešnom začeću, ali ju je tek 1854. formalno definirao blaženi papa Pio IX. Komemorativni stup na Trg Mignanelli, u blizini Španjolskih stuba i Španjolskog trga u Rimu postavljen je 1857. godine. Tradicija da papa posjećuje trg na svetkovinu datira od 1953. godine, prenosi Vatican News.