Papina poruka biskupima na skupštini Vijeća biskupskih konferencija Europe

Vrhovni poglavar Rimokatoličke Crkve u svojoj poruci izražava žaljenje zbog smrti velikog broja, prije svega, starijih ljudi. Žali zbog tragičnih sudbina u obiteljima koje je pogodila ova pandemija te zbog njihove intenzivne i zastrašujuće patnje...

Papa Franjo uputio je poruku podrške Vijeću biskupskih konferencija Europe (CCEE) u povodu plenarne skupštine koja se održava online u petak i subotu 25. i 26. rujna, a na kojoj će raspravljati o Crkvi u Europi nakon pandemiji koronavirusa, javlja Vatican News u petak 25. rujna.

Kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE)

Sveti Otac Franjo uputio je poruku Vijeću biskupskih konferencija Europe (CCEE) u povodu njihove plenarne skupštine, koja se održava online u petak i subotu 25. i 26. rujna, javlja Vatican News u petak 25. rujna.

Glavna tema plenarne skupštine CCEE-a koja je započela u 16 sati u petak 25. rujna je “Crkva u Europi nakon pandemije: perspektive za stvaranje i zajednicu”. Skupština se trebala održati u Pragu, no zbog pandemije koronavirusa, ali ponajprije zbog naglog porasta broja oboljelih u Češkoj, odlučeno je da se održi mrežnim putem odnosno kao video konferencija. Naime, pojedine europske zemlje su uvele obvezne karantene za sve građane koji se vraćaju iz Češke, a i mnoge zrakoplovne kompanije su zbog novonastale situacije otkazale svoje letove za Prag.

Papa Franjo: Pandemija koronavirusa poremetila je običaje i ljudske odnose

Papa Franjo u svojoj poruci predsjedniku Vijeća biskupskih konferencija Europe kardinalu Angelu Bagnascu izražava svoju zahvalnost na samoj temi plenarne skupštine koju su biskupi odabrali.

“Ova pandemija ostavila je dubok traga u svima nama budući da je snažno utjecala na jedan od strukturalnih razloga našeg postojanja – odnose među ljudima i u društvu. Poremetila je običaje i ljudske odnose, dakle, značajno je izmijenila društvenu i ekonomsku sferu života”.

Također, Papa je istaknuo da je pandemija snažno utjecala i na život Crkve.
“Bili smo prisiljeni preoblikovati svoju vjersku praksu, a mnoge se pastoralne aktivnosti još nisu prilagodile novonastaloj situaciji”.
Vrhovni poglavar Rimokatoličke Crkve u svojoj poruci izražava žaljenje zbog smrti velikog broja, prije svega, starijih ljudi. Žali zbog tragičnih sudbina u obiteljima koje je pogodila ova pandemija te zbog njihove intenzivne i zastrašujuće patnje. Spominje u svojoj poruci i nevolju djece i mladih zatvorenih u svojim domovima. Također, žali zbog prinudne obustave odnosno odgode vjerskih obreda i sakramenata kršćanske formacije, što je mnoge svećenike i redovnike nagnalo na traženje novih načina za pružanje svoje pastoralne službe vjernicima, izvijestio je Vatican News u petak 25. rujna.

Vijeće europskih biskupskih konferencija i Vijeće biskupskih konferencija Europske Unije

Podsjetimo, Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) okuplja predsjednike 33 europske biskupske konferencije te nadbiskupe Luksemburga i Monaka te biskupa moldavskog Kišinjeva. Sjedište CCEE-a je u švicarskom St. Gallenu. Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH) punopravni su članovi CCEE.

Vijeće europskih biskupskih konferencija razlikuje se od Vijeća biskupskih konferencija Europske Unije (COMECE), koje je zasebna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu. Članovi COMECE su predstavnici svih biskupskih konferencija zemalja članica Europske Unije, uz nekoliko pridruženih članova iz zemalja kandidata za članstvo u EU.

L.K.