Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Paraliziran željeznički i zračni promet u Njemačkoj

Kombinacija štrajka strojovođa, sigurnosnog osoblja u zračnim lukama i osoblja Lufthanse paralizirala je željeznički i zračni promet u Njemačkoj u četvrtak.

 

Štrajk strojovođa Njemačke željeznice (Deutsche Bahn DB) u putničkom prometu započeo je ujutro u dva i trebao bi trajati do petka u 13 sati. Vlakovi u teretnom prometu ne voze od 18 sati u srijedu.

Prekid rada pogađa ne samo putnike u međugradskom i međunarodnom prometu nego i one koji odlaze na posao s obzirom na to da su štrajkom željezničara obuhvaćene i mreže gradskih i prigradskih vlakova.

Prema nužnom redu vožnje trenutno prometuje oko 20 posto vlakova na međugradskim linijama, a DB je i ubacio dodatne vagone kako bi svaki vlak mogao prevesti što više putnika.

Radi se o petom štrajku u aktualnom krugu pregovora sindikata GDL i DB-a oko kolektivnih ugovora koji su započeli još u studenom prošle godine. Pregovori su prekinuti prošlog vikenda zbog svađe oko skraćenja radnog tjedna za strojovođe, prenosi Fenix magazin pozivajući se na Hinu.

Kritika na račun sindikata

Predsjednik sindikata GDL Claus Weselsky je najavio kako i od sljedećeg tjedna prijete štrajkovi koji neće biti najavljivani. U tom slučaju DB neće biti u stanju organizirati nužni red vožnje.

Weselsky se zbog svog ustrajanja na maksimalnim zahtjevima sve više nalazi na udaru politike i gospodarstva, posebice nakon što je u javnost procurila informacija da je DB spreman na 36-satni radni tjedan uz punu plaću što je Weselsky odbio.

“Mora biti moguće pronaći rješenje koje ne bi tako radikalno išlo na štetu drugih. Moje razumijevanje za borbu strojovođa je pri kraju”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck.

Zbog štrajka željezničara se bilježe i povećane gužve na prometnicama diljem Njemačke, a samo na zapadu Njemačke oko Koelna i Rurske oblasti je zabilježeno preko 50 zastoja s preko 250 kilometara kolona.

Pogođena zračna luka u Frankfurtu

Istodobno uz štrajk strojovođa u jednodnevni štrajk su stupili i radnici osiguranja u nekoliko zračnih luka kao i osoblje Lufthanse na zemlji čiji bi štrajk trebao trajati i u petak.

Štrajkom je najjače pogođena zračna luka u Frankfurtu koja je zatvorila vrata za putnike i obavlja minimum tranzitnih letova. Prema informacijama Udruge zračnih luka Njemačke (ADV) štrajkom je pogođeno oko 250.000 putnika.

Štrajkovi pogađaju i posjetitelje najvećeg svjetskog sajma turizma ITB koji završava u četvrtak, ali su mnogi izlagači već u srijedu napustili sajam u Berlinu.

Predsjednik ekonomskog instituta Ifo Clemens Fuest rekao je za javni servis ARD kako je ovaj masovni štrajk dodatni negativni čimbenik za oslabljeni gospodarski rast u Njemačkoj.

On je zaključio kako bi zbog recesije u koju njemačko gospodarstvo “klizi”, partneri u pregovorima oko kolektivnih ugovora trebali pokazati više spremnosti na kompromise.

Mnogi u rigidnom stavu sindikata GDL vide borbu za prevlast sindikata unutar željezničkog sektora. Relativno mali GDL strahuje za svoje pozicije u konkurenciji s EVG-om, sindikatom koji okuplja mnogo više zaposlenih i koji u pravilu bez problema pregovara s upravom DB-a.

Najnovije

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....

Plenković ima priliku postati novi Tuđman

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Kada je u izbornu srijedu popodne javljeno da je izlaznost na izborima skoro 30 posto veća nego prije četiri godine,...