Parlamentarno povjerenstvo: BiH sve dalje od NATO-a, Čović “širi lažni optimizam”

Upozorio je i na činjenicu da stanje u Ministarstrvu obrane BiH nije dobro jer su tamo narušeni odnosi između ministrice Marine Pendeš (HDZ BiH) i njenih dvojice zamjenika od kojih je jedan, Boris Jerinić, iz Srpske demokratske stranke (SDS)...

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost dva doma parlamenta Bosne i Hercegovine Sifet Podžić upozorio je u ponedjeljak kako je proces približavanja te zemlje NATO-u opasno ugrožen te je ustvrdio kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović “širi lažni optimizam” kada tvrdi da će BiH do kraja godine dobiti suglasnost NATO-a za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Čović je i u nedjelju, kada je boravio u Zagrebu i tamo se sastao s predsjednikom hrvatske vlade Andrejom Plenkovićem, kazao kako očekuje da će MAP za BiH biti aktiviran u prosincu, no Podžić, koji je umirovljeni general i bivši načelnik Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH, siguran je kako od toga neće biti ništa.

“To je lažni optimizam, da ne budem grublji”, kazao je Podžić u izjavi koju je prenijela regionalna televizija N1.

Podžić je podsjetio kako je Čović i ranije optimistično najavljivao napredak na putu BiH ka atlantskim intergracijama pa je tvrdio da će MAP biti aktiviran na summitu NATO-a održanom u Varšavi još u srpnju 2016. godine, što se nije dogodilo, a slična očekivanja, koja su se pokazala neutemeljenim, iznosio je i član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Ključni uvjet za aktiviranje MAP-a za BiH sa stajališta NATO-a je uknjižba perspektivne vojne imovine, odnosno nekretnina poput vojarni, vježbališta i skladišta na državu BiH, odnosno na Ministarstvo obrane. Takav zahtjev NATO je postavio još 2010. i odnosi se na uknjižbu 57 lokacija, no do sada je proces knjižena okončan tek za njih 13, a sve one smještene su na teritoriju Federacije BiH.

Do danas nije uknjižen niti jedan objekt koji se nalazi na teritoriju RS, a razlog je u političkim opstrukcijama vlasti u Banjoj Luci koje godinama ističu zahtjev da oni moraju biti vlasnici svih nekretnina na području, a potom ih eventualno mogu dati na uporabu Ministarstvu obrane BiH odnosno oružanim snagama.

Zahtjevi Ministarstva obrane BiH za uknjižbom nekretnina na području RS trenutačno su predmet sudskih sporova, a srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nedavno je iznio ocjenu kako će ti postupci trajati godinama pa je nerealno očekivati kako će bilo što biti riješeno u idućem petogodišnjem razdoblju.

Sve još kompliciranije nakon odluke RS o vojnoj neutralnosti

Sifet Podžić smatra pak kako će stanje ubuduće biti još kompliciranije zbog novih opstrukcija vlasti RS, uključujući i prošlotjednu odluku entitetskog parlamenta da donese deklaraciju o vojnoj neutralnosti i eventualno približavanje BiH NATO-u uvjetuje odlukama koje donese Srbija.

Iako takav dokument nema pravnu snagu koja bi obvezivala državu, Podžić je ocijenio kako će posljedica biti i to kroz dodatno usporavanje aktiviranja MAP-a.

“MAP neće biti aktiviran u prosincu, dakle neće biti sve dok BiH ne uknjiži vojnu imovinu”, kategoričan je Podžić.

Upozorio je i na činjenicu da stanje u Ministarstrvu obrane BiH nije dobro jer su tamo narušeni odnosi između ministrice Marine Pendeš (HDZ BiH) i njenih dvojice zamjenika od kojih je jedan, Boris Jerinić, iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Odnosi su pogoršani nakon što su srpski dužnosnici u siječnju praktično iznudili sudjelovanje srpskih pripadnika oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. siječnja, neustavnog praznika kojega u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta.

Unatoč velikoj napetosti i problemima koje je to prouzročilo u vojsci nitko nije snosio odgovornost za kršenje zakona.

“Bio je to jedan vrlo ozbiljni udar na jaku instituciju kakva je Ministarstvo obrane”, kazao je Podžić.

Autor Hina