Pavić: Za dvije tisuće dozvola povećat će se kvota za uvoz radne snage u graditeljstvu

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u subotu je najavio da će Hrvatska za dvije tisuće dozvola povećati kvotu za uvoz radne snage u području graditeljstva, gdje postoji deficit domaćih radnika, a sve da bi, kako je rekao, građevinski sektor mogao realizirati preuzete investicije.

“Imali smo prošli tjedan sastanak sa sindikatima i poslodavcima i evo najave – u proceduru je upućen prijedlog da se, samo za građevinski sektor, kvota poveća za dvije tisuće radnih mjesta”, rekao je ministar u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Povećanje kvote potrebno je, kazao je, kako bi građevinski sektor mogao realizirati preuzete obveze, odnosno investicije koje kreću na jesen, a s obzirom na to da u tom sektoru nema dovoljno domaće radne snage.

Druge će se sektore, dodaje, svaki zasebno analizirati, a prvenstveno će se gledati na to da se aktivira domaće radnike, među inim i kroz programe prekvalifikacije, a u tom kontekstu ističe program “Od mjere do karijere”.

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7.026 dozvola, a od toga je za graditeljstvo njih 2.080.H

A.G.