Pavković: Gdje ste sada „borci iz 1941.“?

Nu, kako bilo da bilo, gdje su sada i zašto se ne javljaju „borci iz 1941.“ ili oni koji tvrde da na ovim prostorima nije bilo četnika 70 godina?...

SPALJENO HRVATSKO KIJEVO
SPALJENO HRVATSKO KIJEVO

Na današnji dan 1991. srpski okupator je osvojio, spalio i uništio hrvatsko selo Kijevo pored Knina. Kijevo je zajedno sa Lovincem pored Gračaca i Kruševom pored Obrovca bilo stožerno mjesto otpora Srbima (sa uspostavljenim hrvatskim policijskim postajama) u najjačem trokutu velikosrpske pobune Knin-Obrovac-Gračac.

Nu, kako bilo da bilo, gdje su sada i zašto se ne javljaju „borci iz 1941.“ ili oni koji tvrde da na ovim prostorima nije bilo četnika 70 godina?

-Malo, hrvatsko selo Kijevo, nedaleko Knina, 25. kolovoza 1991. napadnuto je svim raspoloživim sredstvima zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA), pod vodstvom ratnih zločinaca generala Ratka Mladića i Mile Martića. Dan kasnije, tj. 26. kolovoza, dogodio se najcrnji dan kijevske povijesti – Kijevo je sravnato sa zemljom.

Agresori su opljačkali, zapali i srušili obiteljske kuće, gospodarske zgrade, crkvu, školu, sve, baš sve, što je imalo veze s hrvatstvom. Mali broj hrvatskih branitelja pružao je žestok otpor, ali krvnici su bili puno jači. Jedan dio stanovništva morao je napustiti svoja vjekovna ognjišta, zbjegom preko Kozjaka prema Maovicama i Drnišu. Iz Drniša otpremljeni su autobusima u Kaštele, gdje su počeli njihovi teški prognanički dani.

U borbama za Kijevo zarobljeno je 7o branitelja, dok ih je troje ubijeno. Mnogo je više bilo mučeno i ubijeno onih (starijih i nemoćnih) koji su nakon okupacije ostali u selu.

Tu je JNA pokazala svoje pravo lice. Četnički generali i četnička vojska na ovim je prostorima, na žalost, vježbala ono što je potom uslijedilo u Vukovaru i Škabrnji, ali i u niz drugim gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Prije Kijeva, početkom srpnja 1991., zločinačka JNA, u suradnji sa srbijanskim četnicima i domaćem stanovništvom – izdajicama, gotovo je na isti ili sličan način opljačkala i spalila selo Ćelije, nedaleko Vukovara.

Sad se ponovno postavlja pitanje odgovornosti.

Nitko, dakako, za ove teške ratne zločine nikada nije odgovarao, a zanimljivo je i to da se u svezi toga ne javlja ni Milorad Pupovac, tzv. Srbin po zanimanju, ali ni njegovi „ađutanti“, poput Tešelič, Pusić, Pilsla, Josipovića, Mesića i drugih, koji svako malo, u suradnji s bivšim partizanima i komunistima „gostuju“ diljem Hrvatske po šumama i gorama i drže lekcije, kako Hrvati, ne priznaju (sic!) antifašizam i kako se bore (da ti pamet stane) za povratak ustaštva, i slične gluposti.

Uz to, ne mali broj hrvatskih branitelja i domoljuba i danas se nalazi pod teškim optužbama ili „onkraj brave“, što im je valjda „nagrada i priznanje“ za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Nu, kako bilo da bilo, gdje su sada i zašto se ne javljaju „borci iz 1941.“ ili oni koji tvrde da na ovim prostorima nije bilo četnika 70 godina?

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)