Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Pavković: Gdje su krivci za masovne i ine grobnice?

Tijekom boravka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatskoj, najčešće su se, među ostalim, mogle čuti riječi „odgovornost“ i „popis (traženje) nestalih u Domovinskome ratu“.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović je izjavila da bi bila sretna da se pronađe i jedan nestali u Domovinskom ratu, ali  zahvaljujući njezinom kolegi pronašlo se čak tri, od više od 1900 nevinih osoba koje još traži Republika Hrvatska.

Svojedobno je Ministarstvo branitelja organiziralo i tribine po nekim mjestima, poglavito Vukovarsko-srijemske županije, ne bi li i na taj način saznali gdje se kriju masovne ili pojedinačne grobnice. Otvorili su i poseban telefon gdje se može i anonimno svatko javiti, ako zna nešto o tome. Rezultat svega toga je „nula“. Tako veliki broj nestalih hrvatskih civila i branitelja kao da je „propao u zemlju“. Nije istina, odnosno laž je da nitko, osobito od Srba, ne zna ništa.

Vučić je obećao da će sve učiniti da se pronađu svi ti nesretni ljudi, pa je s tim u svezi pozvao i delegaciju hrvatskih stradalnika u Beograd.

Inače, dosad je u Hrvatskoj pronađeno 150 masovnih grobnica i oko 1400 pojedinačnih. Najmasovnija je ona u Vukovaru, odnosno na Ovčari, dok je prva otkrivena u Rakovu potoku kod Kusonja. Nu, na malo kojoj od njih pišu imena stradalih, već se ističu samo brojke, kao da su one sahranjene, a ne ljudi od imena i prezimena.

Međutim, ima tu još jedan problem, tim prije kad se zna da su žrtve pronađene u masovnim i pojedinačnim grobnicama dio planiranog i organiziranog srbijanskog zločina, čiji je konačni cilj bio etničko čišćenje, progon i istrebljenje hrvatskog i nesrpskog stanovništva, s dijela okupiranog teritorija Republike Hrvatske, a ne posljedica ratnih operacija i stanja na bojištu, što drugim riječima znači da nije dovoljno samo pronaći nesretnike, već i kazniti krivce!

O tome se na žalost ne govori.

Hrvati bi morali biti sretni, ako im srpski okupatori uopće žele reći gdje su posmrtni ostatci njihovih najmilijih, dok se s druge strane kaže da je zločin – zločin!

Dakle, Hrvatska je već trebala  kazniti i krivce za ova teška zlodjela, (ili kazniti one koji su ih  tražili tako da ih ne pronađu), jer kako vrijeme ide, tako će nam se dogoditi i ono što nas je zadesilo nakon II. svjetskog rata, a to je da se masovne grobnice nevinih Hrvata još danas  pronalaze, poglavito diljem Slovenije, pa i u „centru“ Zagreba, a da zbog toga nitko nije i ne će biti kažnjen.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Najnovije

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...

Lažno optuženi Hrvati na Vrhovnom sudu Australije

Hrvatska zajednica u Australiji od 2023. godine sakuplja donacije, financijsku pomoć za obranu tzv. „Hrvatske šestorice“ i tako obranu hrvatskog imena diljem svijeta koje...

Ristić: Povjerenje u dolar dovedeno je u pitanje

Foto:Narod.hr   Najvažniji događaji, oni koji donose oluju, dolaze na golubljim nogama, govorio je filozof Nietzsche. Slično tome, prošlog tjedna je, bez puno medijske pompe, na...

Kakva je politička grupacija ECR, kojoj se pridružio Bartulica u EU parlamentu?

Foto:Screenshot/NovaTV   Klub zastupnika europskih konzervativaca i reformista (ECR) je politička skupina desnog centra u Europskom parlamentu, osnovana 2009. godine prema temeljnim načelima Praške deklaracije. Osnovana...

Kroz ”krvavu kupelj” do časti oltara

Foto:Katolički tjednik   Do 14. ožujka 2002. u Zagrebu, u tamošnjoj katedrali bilo je jedno mjesto koje katolici ne zaobilaze – grob Bl. Stepinca. A od...