Pavković: Kninski plakat za proslavu 5.kolovoza, koji više odbija nego što privlači i obaviješatava…

S tog „čudnog“ plakata zatim je izostavljen „mimohod s kninske tvrđave“, koji počinje u 10,35. Zašto, zbog čega?...

Na službenoj stranici Grada Knina, gradonačelnika Marka Jelića, osvanuo je neki „čudan“ plakat u svezi programa obilježavanja 24. Vojno redarstvene operacije Oluja i Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Istina, nešto je malo „korigiran“ nakon protesta Braniteljskog portala, ali – nedovoljno.

Kao prvo, na tom službenom plakatu Grada Knina „u potpisu“ su istaknuti logotipi Hrvatske pošte i Fine, pa se uopće ne zna tko je autor ovog uratka, odnosno tko poziva.

Pored toga, program obilježavanja je napisan tako da više odbija ljude od ovog događanja nego što ih poziva, i jednim dijelom nije „usklađen“ s programom Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane, koji su glavni organizatori.

Što na jednom tako svečanom plakatu imaju tražiti možebitni sponzori, a poglavito Fina koja (da se malo našalimo) svako malo šalje ovrhe braniteljima i ne samo njima i zagorčava im život?

Plakat se objavljuje zato da pravovremeno i istinito obavijesti građane i sve zainteresirane za neku manifestaciju, a ova 5. kolovoza u Kninu nije kakva god, pa da se o njoj može tek samo tako „šarati“.

Smeta nas, tek ukratko, što na tom plakatu nisu ni spomenuta neka od značajnijih događanja, a potom što recimo piše da će 5. kolovoza u 8,05 sati biti „polaganje vijenca i paljenje  svijeća na spomeniku „Oluja95“ i prigodna obraćanja“, iako je puni naziv spomenika- Spomenik hrvatske pobjede Oluja 95. (To je isto tako kao da nekome krivo napišete ime i prezime). Zatim se navodi da je u 9,44 sata „podizanje zastave na kninskoj tvrđavi“. To i ništa više! Međutim, program na kninskoj tvrđavi počinje u 9,30 i kao i svake godine podizanje hrvatske (!) zastave bit će samo jedno od događanja, uz čitanje povjesnice o VRO Oluja, čitanje imena poginulih, nastup glazbenih skupina i drugo.

S tog „čudnog“ plakata zatim je izostavljen „mimohod s kninske tvrđave“, koji počinje u 10,35. Zašto, zbog čega?

Za održavanje Svete mise za Domovinu (u 12 sati) samo piše da će biti „sveta misa“! Gdje se „izgubilo“ ono – „za Domovinu“?

Itd. i tako redom.

Jednom riječju – nedopustivo!

Da, još nas na plakatu smeta i prikazana hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi, koja izgleda kao „ptičji kljun“. Mogao je barem Grad Knin prikazati hrvatsku zastavu u cijeloj njezinoj ljepoti, jer se na ovaj način, gospodine gradonačelniče, stječe dojam da se i s hrvatskom svetinjom netko poigrava.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

     Plakat Grada Knina