Pavković: Neka prvi školski sat počne minutom ponosne hrvatske tišine za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje…

Stoga, svim nevinim žrtvama odajmo  počast već na prvom školskom satu – da se ne zaborave!...

ilustracija

Činjenica je da se u školama iznimno malo uči o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, odnosno stvaranju hrvatske države…

Sada se pokrenula inicijativa da se na početku školske godine, tijekom prvog školskog sata, intonira hrvatska himna.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je izjavio da što se njega tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne.

Međutim, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) već godinama predlaže (što ćemo i ovog puta ponoviti)  da prvi školski sat počne  – minutom gromoglasne ponosne hrvatske tišine za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje tijekom Domovinskoga rata. Na taj način odat će se počast izgubljenim nevinim životima, istinskim i časnim Junacima, svim nevinim civilnim žrtvama, a poglavito dječacima i djevojčicama koji su ubijeni u agresiji na Republiku Hrvatsku, dakle ljudima koje nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti.

Također smo predlagali i predlažemo da se u školama čitaju imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s njihova područja. Naime, od početka srpske i ine agresije prošlo je gotovo 28 godina i oni najmlađi, moraju znati imena onih koji su iz njihova grada ili županije bili prvi kad je trebalo, bez kojih ne bi bilo slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

  • „Vjera u budućnost“, rekao je jednom bivši vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, „ne smije ovisiti od onih koji bi htjeli da nas nema te da stoga još se više trebamo pouzdati u Boga, jedinstvo i slogu kakvu smo imali u danima agresije na Republiku Hrvatsku.“

Nije dovoljno prisjetiti se žrtava Domovinskog rata, ali i članova njihovih obitelji, samo i isključivo u vrijeme neke obljetnice, već to mora biti mnogo češće, jer oni su dali svoje živote, dakle sve što su imali, a nama ne smije biti teško reći im jednostavno – hvala.

Pored toga treba naglasiti da se o stvaranju hrvatske države u školama uči malo i – općenito, a da su iznimno rijetko škole koje nose imena po poginulim Junacima Domovinskoga rata?

Najviše škola, ulica i trgova  nosi ime po Vladimiru Nazoru, pa i Osnovna škola u Škabrnji nosi ime po ovom partizanu, koji je među ostalim napisao najljepše stihove i o komunističkom zločincu Josipu Brozu Titu, (da je bio živ vjerojatno bi na isti način uzdizao i dr. Franju Tuđmana), kao da u ovom mučeničkom mjestu nije bilo ni jednog značajnog hrvatskog branitelja, kao da u ovom ratu svoj doprinos nije dao ni jedan hrvatski pjesnik, književnik, slikar ili glumac.

Stoga, svim nevinim žrtvama odajmo  počast već na prvom školskom satu – da se ne zaborave!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)