Pavković: Nije bilo Pupovca, pa se u Pakracu „ništa“ nije ni dogodilo…

Sva sreća da su pojedini portali odlično popratili ovaj događaj, jer da još toga nije bilo i početak Domovinskoga rata prošao bi kao i voda ispod mosta!

Kad se u Brezovici nadomak Siska svake godine krajem lipnja obilježava navodno osnivanje prvog antifašističkog odreda u propaloj Jugoslaviji, odnosno NOB-u, to izravno prenosi i Hrvatska radiotelevizija (HRT), a tom činu pridaje se i druga velika medijska pozornost. Poglavito se citiraju i prazni i napuhani govori dr. Milorada Pupovca, kojem ovakvi i slični skupovi služe manje-više za njegovu promociju…

Međutim, u Pakracu se i ove godine tradicionalno (3.3.) obilježio početak hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Prema većini tzv. nacionalnih medija-kao da i nije. “Najviše“ o tome je objavio jedan tabloid (čak je donio i dvije fotografije!). Sve u svemu ukupno sedam (7) redaka. A tekst ide ovako: „Ulicama Pakraca jučer je prošla kolona branitelja, građana i uzvanika koji su „Mimohodom pobjednika“ obilježili 29. godišnjicu početka Domovinskog rata. Pobunjeni Srbi su 1. ožujka 1991. po do tada već oprobanom receptu, razoružali policajce iz PU Pakrac i zauzeli policijsku postaju no hrvatski policajci su se organizirali i uzvratili te je 2. ožujka počeo sukob. Na stranu Srba stala je JNA i tad je praktički počeo Domovinski rat“.

To je (pučkoškolski) članak, kakvi se inače pišu o obljetnicama iz Domovinskog rata, a vrlo su slični onima o „Mirku i Slavku“.

Kad je počeo Domovinski rat u Pakracu, po tzv. hrvatskim člankopiscima i njihovim urednicima, očito da nije bilo junaka, kao što je recimo bio Vlado Janić Capa kojeg „slavimo“, jer su navodno on i njegovi drugari osnovali odred od nešto više od desetak boraca s ciljem da organiziraju diverzije po prugama, cestama i telefonskim stupovima.
O njima se uči i u školama, dok o borbama za Pakrac, Lipik i druge hrvatske krajeve, gotovo ništa. Hrvatski branitelji u Pakracu nisu organizirali diverzije niti se „pentrali“ po telefonskim stupovima, već su branili i obranili hrvatsku državu. Razlika je ko „nebo i zemlja“. Ali, s obzirom da tijekom obilježavanja početka Domovinskog rata u Pakracu nije bilo Pupovca, Stazića, Šerbedžije, ali ni Josipovića, Mesića i drugih „pomoz bog junaka“ to i nije nikakva vijest.

Sva sreća da su pojedini portali odlično popratili ovaj događaj, jer da još toga nije bilo i početak Domovinskoga rata prošao bi kao i voda ispod mosta!

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)