Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Pavković: Prestanite  „licitirati“ o broju žrtava u Jasenovcu.Gdje su tolike kosti ubijenih i stradalih? To bi trebalo biti jedino mjerodavno!

Srbijanski mediji ovih su se dana raspisali o izjavi prof. dr. Gideona Greifa, koji među ostalim radi i u Institutu Ham Shem Olam, za obrazovanje, dokumentaciju i istraživanje o vjeri i holokaustu u Izraelu. Naime, ovaj znanstvenik, kaže, da je prigodom rada na studiji „Jasenovac, Auschwitz Balkana“ otkrio zastrašujuće podatke o mučenju žrtava u Jasenovcu.

Prema njegovim podacima u Jasenovcu je na „najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40 tisuća Židova!“(sic!)

Također je istaknuo da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja žrtava.

  • „Siguran sam da ih u Auschwitzu nije bilo toliko. To je svjetski rekord. Nema takvog nečeg u povijesti čovječanstva“ – rekao je i dodao da ne smije biti sumnje o broju žrtava i podsjetio da je istraživanje zajedničke hrvatsko-srpske komisije pokazalo da je bilo 1,4 milijuna žrtava“, rekao je.

Ovaj istraživač nad istraživačima u razgovoru na beogradskoj televiziji Pink spomenuo je i ovo: „Rezultati su šokantni zbog okrutnosti, sadizma… Lanac logora poznat pod imenom Jasenovac, na 46 kilometara kvadratnih, šest  puta veći od Auschwitza, je zapravo bio odraz čiste okrutnosti. Tim ustaša je uživao u svojoj okrutnosti, oni su uživali u mučenju ljudi. Rekao bih da su oni smrt doveli do savršenstva“ te dodao da je razlika između Jasenovca i Auschwitza ta da su nacionalni socijalisti voljeli da im žrtve ne budu pred očima, da su voljeli čistu smrt, dok su ustaše uživale u patnjama svojih žrtava.

  • „Tu je razlika, oni su više željeli da vide proces umiranja žrtava. To možemo vidjeti iz fotografija koje su nastale u Jasenovcu, dok su Nijemci više voljeli gasne komore, koje ako niste željeli niste morali gledati. To je bila jedna, da tako kažem, sterilna smrt“, rekao je.

Greif  je naglasio i to, da je druga razlika u tome da su Nijemci osim ponižavanja i mučenja koristili fizičku snagu svojih žrtava, a u Jasenovcu je, kazao, bila samo patnja svrha – patnja do smrti!

Ovaj istraživač lani je predao nekakve materijale srpskom četniku, redatelju Emiru Kusturici, koji će navodno o Jasenovcu snimati i igrani film. Srbi ne pitaju za cijenu. Platit će ga koliko treba. Nu, za razliku od filma Schindlerova lista ovo će na žalost biti izrazito propagandni film, kako bi se pred domaćom i svjetskom javnošću umanjio značaj Srbije u agresiji, prije svega na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, ovo „licitiranje“ o broju žrtava u Jasenovcu već je prešlo svaku mjeru.

Ako je siguran u ono što priča i dokazuje, dr. Greif je svoje podatke trebao i morao podastrijeti i u Hrvatskoj, odnosno pokazati nam gdje su primjerice tolike kosti ubijenih i stradalih. To bi trebalo biti jedino mjerodavno.

Osim toga, čudno je da se o Jasenovcu toliko raspravlja nakon zločina Srba u svetom obrambenom Domovinskome ratu, dok o ovoj temi ni izdaleka nije bilo toliko govora u vrijeme bivše Jugoslavije.

Kako to da se o Jasenovcu odmah nakon 1945. nisu objavljivale tolike knjige, snimali dokumentarni i ini filmovi ili organizirali okrugli stolovi?

Zašto Tito i partija nikada nisu dozvolili da se sazna istina o ovoj temi, tim više što su Srbi bili na čelu svih vojnih, komunističkih i policijskih službi?

Nama, danas, nije dovoljno ni stotinu godina da ispravimo sve laži, podmetanja i prešućivanja srpskih i inih zločina od 1941., pa sve do današnjih dana!

Stoga, svim „dobronamjernim“, a poglavito „svjetskim“ istraživačima već jednom treba reći dosta. Ako imaju podatke neka ih donesu i neka se istraže.

Sve ostalo je da ne podcjenjujemo nevine žrtve – „trla baba lan da joj prođe dan“!

Mladen Pavković

Najnovije

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....

Jutarnji već platio dr. Markić zbog Bajrušijeve klevete, sad opet krenuli s lažima

Foto:Narod.hr   Premda je već jednom pravomoćno osuđen zbog iznošenja klevete protiv dr. Željke Markić te joj je zbog toga platio 25.000 kn, kolumnist Jutarnjeg lista...

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...