Pavković saborskim zastupnicima: Dolazite na sjednice ili „ukinite“ Sabor!…A Velimira Bujanca molim da mi odgovori na jedno pitanje…

Mladen Pavković

Više ništa nije jasno, ili bolje rečeno – sve je jasno.

Hrvatski sabor i njegovi zastupnici trebali bi i morali biti primjer, poglavito mladima. To je najviše predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. Ali, ako i povremeno pratite rad ovog tijela ne preostaje vam ništa drugo nego  pitanje – gdje mi to živimo?…

Tijekom sjednica, u saborskim foteljama, obično vidimo nekoliko zastupnika, možda najviše desetak ili koji možebitno više, ali najčešće ni toliko. (Sabornica je jedino puna u vrijeme glasovanja!) Raspravljaju o zakonima (!), vode polemike, dobacuju, deru se jedan na drugoga, šeću, telefoniraju ili pak rješavaju križaljke (svaka čast iznimkama).

Ponekad dođu i učenici nekih škola i gledaju tu – „sramotu“.

Tijekom zadnjih mjeseci  još je gore. Većina je (lijevih i desnih) i prije „kampanje“ krenula u „kampanju“ za EU parlament. Oni koji neopravdano izostanu sa sjednica moraju platiti neke simbolične kazne, kao što recimo (da se malo našalimo) obični građani plaćaju za nepropisno parkiranje.

Ima dana kad nam u sabornici prirede i pravi show, poglavito oni iz Živog zida. Naime, već su nekoliko puta zaštitari iznosili iz saborskih klupa zastupnika Ivana Pernara.

Mnogi se pitaju- hoće li ikada tako „iznositi“ Stazića, Marasa, Jovanovića ili Pupovca? Ili možda Vesnu Pusić ili Anku Mrak Taritaš?

Ne, njima se takva sramota ne može dogoditi, iako bi na osnovu nekih njihovih polemika sami morali zatražiti da ih „iznesu“!

Jednom je neki glumac izjavio da je Hrvatski sabor – „kokošinjac“.

Što je da je, ali takav Sabor i takve zastupnike (svaka čast iznimkama) hrvatski građani ne zaslužuju, a još manje da ih i plaćaju. Ali…malo tko ima pravo da se na njih žali, jer – sami smo ih birali!

Što smo birali, to i imamo!

Sada su na redu izbori za EU parlament. Jedina tv emisija koja svim srcem „druka“ za svoje je – „Bujica“. Tamo je jednom gost Hasanbegović, drugi puta opet „Hasanbegović“, a treći puta opet netko sličan njemu. Gdje su se g. Bujanec „izgubili“ oni koji ne mogu platiti gostovanje?

Nu, da nema još i „Bujice“, gdje bi gostovali i govorili istinski hrvatski domoljubi, poglavito oni poput Brune Esih koja može, a ne će govoriti u Hrvatskom saboru? (Vrlo malo se kao zastupnica javlja za riječ.)

Dakle, kako god bilo, većina zastupnika u Hrvatskom saboru se ponaša, kao što se nekada ponašao Zdravko Mamić  – „tko nam što može!“ Ti i takvi često Sabor koriste i za stranačke konferencije za medije, da se vidi koliko su važni.

Ovaj saziv Sabora je prema ocjenama mnogih „najslabija karika“ u hrvatskoj povijesti.

Sami smo krivi!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala**