PAVLE KALINIĆ za BP: “U gradu misle da će se posljedice nevremena riješiti same od sebe, neće. Kulturna baština propada!”

Dr. sc. Pavle Kalinić, bivši pročelnik sad već bivšeg Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, ureda koji je nastao kao vid civilne zaštite i koji je planirao, organizirao, financirao i provodio zaštitu i spašavanje, zaštitu od požara i elementarnih nepogoda je osoba koja svakako ima što reći o tome kako je grad Zagreb jučer dočekao i ispratio katastrofalnu oluju.

Zamolili smo ga da, za početak, prokomentira način na koji je Tomaševićeva gradska vlast upravljala krizom, odnosno kako se snašla u svemu tome.

“Oni se ne snalaze niti s jednom situacijom. Vidjeli smo kako se snalaze s odvoženjem smeća, skupljanjem lišća, čiščenjem trave, pa se tako nisu snašli niti u ovoj situaciji.

Ured kojeg su ukinuli im treba, a ukinuli su ga i pripojili Uredu za mjesnu samoupravu, vodi ekipa koja se ne razumije u to što radi. Jeste li igdje jučer vidjeli pripadnike civilne zaštite? Ona ne postoji, gdje je bila na gradskoj, gdje je bila na državnoj razini?

Zašto građanima nije došla obavijest o dolasku nevremena, zašto je potrošeno 7 milijuna eura na sustav obavješćivanja koji ne funkcionira? Tko je odgovoran? Prije svega, tko je odgovoran za četvero mrtvih? Netko mora biti odgovoran za mrtve ljude. Materijalna šteta se može nadoknaditi a mrtvi ne.

Vi ste imali sličnu situaciju prije 10 godina, u kolovozu, tada ste ispraznili javne i garaže trgovačkih centara da bi ljudi mogli tamo skloniti aute…. Kako se ova vlast pripremila za najavljenu nepogodu?

Praznili smo garaže, ali nas je oluja tada promašila, bila je to sreća. Što se tiče toga kako su se oni spremali, njima je navodno ostala čak i nesretna voda iz onog vremena, voda koja se trebala dijeliti građanima za piće, u slučaju da ne funkcionira vodoopskrba. Najlone i sve što su trebali imati nemaju – a nemaju iz iz razloga što su ih poslali u Ukrajinu, a nove nisu kupili.

Napravili su rock ‘n roll od svega. Nisu učinili ništa, misle da će se sve samo od sebe riješiti, a neće. Koriste vatrogasce za sve i sva jer nemaju ništa drugo, jer je to jedino što još uvijek funkcionira. Od Celakovskog preko Dolenec do Tomaševića sve skupa je tragedija. Ne snalaze se. Tragedija da su u niti dvije godine upropastili nešto što se stvaralo deset godina, a to je sustav civilne zaštite u gradu Zagrebu. On nema više ljude.

Mi smo imali ugovor sa 44 građevinske firme da čiste i letke s crveno označenim prioritetnim za raščišćavanje cestama koje se prve čiste u potresu ili slučaju elementarne nepogode, da mogu proći žurne službe poput Hitne. To više ne postoji.

Vrijeme prolazi, ne dao Bog da se ponovi potres. Sada, nakon potresa, većima muzeja je raseljena. Baština je razbacana po neadekvatim prostorima, većina je poplavljena do sad i sigurno je mnogo toga uništeno. Ured za hitne situacije je tražio da Grad Zagreb i država sufinanciraju izgradnju depoa od 70.000 kvadrata za kulturnu baštinu. Sad je to po Velesajmu i posvuda i to sve manje više propada. Male nacije poput nas mogu zaštititi samo jezik i kulturu i ništa drugo.