Pavliček: Haaški sud nije dao satisfakciju žrtvama, niti donio pomirenje zaraćenima

Zastupnik Marijan Pavliček (HS) ocijenio je u četvrtak da Haaški sud u 30 godina djelovanja „ama baš ništa“ nije pridonio ni u jednom segmentu, te da je bio političko tijelo.

Sud nije donio pomirenje među zaraćenim stranama, niti je dao satisfakciju žrtvama brojnih zločina, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Kaže da je djelovanje Suda obilježio niz kontroverzi, te da su mu presude često bile politički motivirane.

Pavliček je podsjetio da je u srijedu, presudom Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije, službeno završen rad Tribunala u Haagu.

Podsjetio je i da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, uspostavljen 1992. i da je djelovalo do 2017., nakon čega sva prava preuzima tzv. Mehanizam za međunarodne sudove, prvenstveno zbog žalbenih postupaka.

Kad se zbroje sve presude, pripadnici srpskog naroda osuđeni su na nekih 1.250 godina zatvora, hrvatskog na nekih 300, a bošnjačkog naroda na 42 godine zatvora, rekao je zastupnik, navodeći da je Haaški sud, po procjenama, potrošio 2, 6 milijardi američkih dolara.