Penava: Globalizam je zlatno tele modernog doba

Facebook

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u petak da je globalizam ‘zlatno tele modernog doba’, zbog kojeg u Hrvatskoj uskoro nitko neće imati gdje raditi, osim vlasnika hotela i apartmana.

”Ako se nastavimo klanjati tom zlatom teletu, više u ovoj državi apsolutno nećemo ništa proizvoditi i nitko ništa neće raditi osim onih koji imaju apartmane i hotele”, rekao je Penava na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Tri dana uoči obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, predsjednik DP-a govorio je o vodećim problemima s kojim se država, po njegovom mišljenju, suočava 32 godine poslije. Jedan od njih je globalizam, odnosno ”zlatno tele modernog doba”, koje stoji iza propasti hrvatske industrije, rekao je.

”Uvjeti poslovanja u Bangladešu ili Pakistanu nisu jednaki uvjetima poslovanja u Hrvatskoj. Taj profit i ta gramzivost ne može bit razlog za zatvaranje hrvatskih šećerana, rafinerija, brodogradilišta, tekstilne industrije, itd.”, kazao je, prenosi Hrvatski glasnik.

Umjesto toga, Domovinski pokret zastupa ”kapitalizam s ljudskim licem.

”Tržišni uvjeti poslovanja da, ali i uvažavanje čovjeka, naroda, nacije i naših osobnosti”, istaknuo je Penava.

Osim globalizma, predsjednik DP-a je među vodećim problemima hrvatskog društva naveo korupciju i nepotizam, gubitak stanovništva, iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi, sve niže stope nataliteta te proces ”zamjene stanovništva”.

”Imamo ogroman priljev ljudi iz Turske, Maroka, Bangladeša, Pakistana i Iraka u koje se ulaže, a ne ulaže se u ljude koji odlaze iz ove zemlje. Na kraju imao ogromnu dijasporu koja zbog takve politike postaje sve veće, a istodobno se nju zanemaruje i podcjenjuje”, rekao je Penava.

Dan uoči prosvjeda protiv nasilja koji su u Vukovaru najavili roditelji napadnutih maloljetnika u tučnjavi prošle subote, Penava je najavio da će se pridružiti organizatorima prosvjeda.

”Protiv sam bilo kojeg oblika nasilja, bit ću tamo s građanima Vukovara na trgu, gdje mi je i mjesto”, rekao je.

Vukovarski gradonačelnik odgovorio je i na navode kluba zastupnika SDSS-a, koji su utorak poručili da nasilje u Vukovaru ima političke pokrovitelje.

”Problem su Vukovar, navijači, HOS, a nije problem to što netko na pravoslavni Badnjak izveze automatsko naoružanje na ulicu i ispuca cijeli spremnik”, rekao je Penava.