Penava: Imamo presudu Haaga za Ovčaru, a nemamo hrvatsku za Vukovar!

foto-grad vukovar

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je u petak sramotnim da se po pitanju traženja odgovornosti vrha JNA za zločine učinjene u Vukovaru 1991. ništa nije učinilo, iako je od agresije na Vukovar i Hrvatsku prošlo više od tri desetljeća.

“Nije normalno da jedan grad bude sravnjen s zemljom, da 2717 žrtava bude samo u gradu Vukovaru, da 1800 civila strada u granatiranjima, da ima 550.000 prognanika u Hrvatskoj i 148.000 u inozemstvu i da za to nalogodavci ne odgovaraju”, kazao je Penava govoreći o kaznenoj prijavi protiv vrha JNA, koju su nedavno podnijeli Centar dr. Ivana Šretera i Grad Vukovar.

Kazao je i kako mu je jasno da je riječ o političkoj odluci i da, ako se bude pitala aktualna hrvatska vlast, presuda protiv vrha JNA nikad neće ugledati svjetlo dana.

“Razlog tomu je jer tim strukturama još uvijek vladaju kontraobavještajne službe bivše države i još uvijek su ti dugovi i neizmireni računi toliko veliki da se to mora držati u ladici i da se s Vukovarom i drugim našim mjestima mora trgovati”, ustvrdio je na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Ocijenio je apsurdnim da premijer Plenković nudi pravosudnu pomoć Ukrajini i podržava Izrael umjesto da fokus stavi na Hrvatsku i rješavanje odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Vukovarom i hrvatskim narodom. Apsurdnim je ocijenio i to da imamo presudu Haaga za zločin na Ovčari, a nemamo hrvatsku presudu za zločin nad Vukovarom.

Predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić rekao je kako je agresijom na Vukovar upravljala JNA koja je zapovijedala operacijom, a svi ostali su samo izvršavali zapovijedi vrha JNA. Također je i on optužio hrvatske institucije da nisu ništa uradile po pitanju kažnjavanja za ratne zločine iz Domovinskog rata.

“Niti jedna institucija u Hrvatskoj nema popis žrtava iz Domovinskog rata te je Crkva bila primorana napraviti popis, a trebala ga je načiniti država. Isto je i s ovom kaznenom prijavom na kojoj su imena 51 osobe iz zapovjednog lanca bivše JNA”, kazao je Josić.