PENAVA: “Krećemo u opoziv Plenkovića! Iritirati savjest onih još uvijek poštenih HDZ-ovaca je nešto što moramo”

Ivan Penava-foto-facebook

Domovinski pokret je u četvrtak objavio da je, u suradnji s oporbenim strankama i desnice i ljevice, prikupio potpise i u saborsku proceduru uputio prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja predsjedniku vlade.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je u četvrtak u Bruxellesu “ispodprosječnim uratkom” prijedlog oporbe da mu se izglasa nepovjerenje. “Prijedlog su mahom potpisali oni, pod navodnicima, ruski orijentirani zastupnici koji nisu htjeli podržati sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanje ukrajinskih vojnika, čime su pokazali tko su i što su i sad opet hoće sakriti svoju sramotu”, rekao je Plenković.

“Dolaze s jednim, ipak izrazito ispodprosječnim uratkom za koji ne znam zahtijeva li pismeni odgovor, ali moramo radi forme. Veselimo se tome da ih otklonimo, kao što smo otklanjali sve do sad. Uglavnom ništa, od koga dolazi, nula”, rekao je Plenković.

No Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta, objasnio je svoje motive na Facebooku:

“Na konferenciji za medije obavijestio sam javnost kako je DP uspio prikupiti dovoljan broj potpisa te kako smo u saborsku proceduru uputili prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade RH:

Cilj ove konferencije je obavijestiti vas da smo kao Domovinski pokret, u suradnji s ostalim oporbenim strankama, prikupili potpise i u proceduru uputili prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću. Kao razlozi koji se navode za opoziv samog premijera i propitivanje povjerenja koje ima su silne afere koje štete svim građanima, svima nama u Republici Hrvatskoj.

Te afere iz dana u dan u sve teži položaj dovode najranjivije, a prije svega umirovljenike, od kojih gotovo 300.000 ima mirovinu manju od 260 eura, ali nažalost, ugrožavaju i naše najmlađe generacije jer im zatvaraju perspektivu opstanka u Hrvatskoj, o čemu ne svjedoči samo popis stanovništva, nego posvemašnja destrukcija hrvatskog gospodarstva, koja se odražava u silnom broju zatvorenih firmi, silnim milijunima i milijardama pokradenog novca i silnom rasprodajom nacionalnih resursa.

Ovaj dokument je sročen na nekoliko stranica, a mogao ih je imati i 666, s obzirom na to koliko je dug popis inkriminirajućih radnji koje je Vlada, na čijem je čelu Andrej Plenković, počinila. Poruka koju kao stranka i kao oporba moramo poslati hrvatskom narodu je da ovo pod hitno treba promijeniti. Ne živimo u iluziji da raspolažemo većinom i da ćemo u Saboru kroz mjesec, mjesec i pol, kad se bude raspravljalo o ovome, uspjeti maknuti Andreja Plenkovića.

Ali, iritirati savjest i svijest onih, još uvijek poštenih, HDZ-ovaca je nešto što moramo, ali jednako tako i koalicijskih partnera. Svi ti koji promišljaju malo šire i misle na opstanak Republike Hrvatske, mislimo da je vrijeme da ih trgnemo i da se oni trgnu!”