Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Penava poslao poruku Plenkoviću: Tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar

Foto:Domovinski pokret

 

Počeli su službeni pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu. Istodobno, ljevica ne odustaje od ideje o konstituiranju Sabora prije dogovora o modalitetu formiranja Vlade.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prije predaje liste za europarlamentarne izbore DIP-u kazao je da je zadovoljan s uvodnim razgovorima s različitim političkim opcijama te da za njih ‘igraju sva tri scenarija da budu u većini, oporbi, ali i novi izbori”.

– Uvodni razgovori sa SDP-om i Mostom o postizbornoj koaliciji bili su vrlo dobri, kvalitetni, kolegijalni, uljudni, to je bila razmjena početnih stavova, postavki i mogućih razvoja situacija, tako da apsolutno mislim da je dobro da razgovaramo, bez obzira na to što imamo različitu političku poziciju u odnosu na SDP. No, s obzirom na vrlo neizvjestan kontekst sastavljanja buduće većine, dobro je da su te komunikacije otvorene, da pregovaramo, razgovaramo sa svima i da pokušavamo pronaći najoptimalniji put za sigurnost Hrvatske, izvijestio je Penava o razgovorima s potencijalnim postizbornim partnerima, piše HRT.

Dodao je da je definitivno rano reći kojim će putem DP postizborno poći, ali, napominje, građani su rekli svoje. A mi to detektiramo, rekao je, kao želju hrvatskih birača da se izvrše određene korekcije smjera kojim Hrvatska ide, ali ne u značajno radikalnoj mjeri. Taj put ćemo mi uvažavati, ali poštujući sve poruke koje smo slali što nam je prihvatljivo, a što je apsolutno neprihvatljivo i o poštivanju tih preduvjeta ovisi nastavlja li DP i u kojem smjeru te razgovore, najavio je.

U nastavku razgovora, ističe, nećemo nikoga ucjenjivati, ali ni dozvoliti da nas se dovede u položaj kojim nas se podcjenjuje ili omalovažava na bilo koji način.

– Za Domovinski pokret igraju sva tri potencijalno moguća scenarija, da sastavljamo većinu i da budemo u oporbi, ali i da idemo na nove izbore, s tim da je naš odabir da budemo konstruktivni partneri i da koliko god je moguće sudjelujemo u kreiranju politika u Hrvatskoj. Nećemo dozvoliti, zbog svojih vrijednosti, ali i svojih birača, bilo kakvo silovanje, ucjene, podcjenjivanje, ili stavljanje u nekakvu drugu klupu da budemo nekakav potrčko bilo kome, naglasio je čelnik DP-a.

Stav predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je moguće da i DP i SDSS budu s njima u parlamentarnoj većini, kaže, nije uspio još najjasnije pročitati, a još manje protumačiti, no, napominje, mi u DP-u to doživljavamo kao omalovažavanje i negiranje naših početnih stavova. I zato šaljem poruku da, tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar i na vrijeme vrlo smireno upozoravam na to, rekao je.

Kada je riječ o deratifikaciji Istanbulske konvencije, na čemu DP inzistira, a Plenković kaže da to nije realno, Penava uzvraća da neće govoriti o pregovaračkoj poziciji DP-a, bez obzira na to radi li se o SDP-u, HDZ-u ili Mostu. No, svjesni smo da, ako želimo da pregovarački proces bude uspješan, zahtijeva kompromise i nećemo doći sa stavom ‘ovo je naših pet točaka, uzmi ili ostavi’, ali ćemo, ističe, doći s pet točaka i pokušati se dogovoriti i ostvariti njih tri ili četiri.

Težit ćemo da bude pet od pet, ali svjesni smo da svako partnerstvo zahtijeva kompromis. Ako se krene s pozicijama da a priori sve što predlažemo bude negirano, jasno je da je to put koji vodi svemu samo ne dogovoru i međusobnom uvažavanju i to nije put DP-a, istaknuo je.

Mi se svojih stavova ne možemo odreći u potpunosti, naglašava, ali u kompromisnoj situaciji s bilo kim možemo uvažiti dijelove našeg programa i dati priliku i DP-u da ostvari ono za što je dobio mandat, a to je da izvrši korekciju politika koje su do sad bile zastupljene u Republici Hrvatskoj i na taj način priznati i nas kao ravnopravnog partnera.

Ako imamo samo čistu negaciju, onda je jasno da je negacija odgovor i sa strane DP-a. Ako na svim stranama doživimo negaciju, mi smo u oporbi ili u novim izborima, poručio je Penava, naglasivši da im je demografski slom Hrvatske apsolutni prioritet i revitalizacija pod svaku cijenu.

Evo što je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković rekao na pitanje mogu li se različite politike i ideološka pitanja između HDZ-a i Domovinskog pokreta riješiti i na koji način.

– Razgovori se vode. Već smo imali neke slične situacije, ne u ovom sazivu u Saboru, ali u onom prethodnom, gdje smo imali neke partnere koji su podržavali Vladu. Nisu nužno međusobno bili u idealnim relacijama, ali je sve funkcioniralo. Znate, ako postoji volja i ako postoji konsenzus pa i konvergiranje bitnih stajališta u smislu programskih načela i prioriteta Vlade, onda se sve te stvari mogu dogovoriti, a mi imamo jako puno iskustva o vođenju pregovora oko formiranja parlamentarne većine. Kao što vidite, sve naše izjave su razumne, otvorene, uključive, stabilne, staložene, nema nikakvih egzaltiranog komentiranja niti od jednog člana ili članice HDZ-a jer nastupamo kao zrela i odgovorna politička stranka i moram priznati da malo mi je nekad i žao ovih kolega iz opozicije koji umjesto da su čestitali koprcaju se u toj nekoj deluziji da će sastaviti Vladu. Neće, izjavio je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

DP predao listu za Europski parlament

U svom obraćanju, Penava je istaknuo važnost aktivnog sudjelovanja građana u političkom procesu te nužnost jačanja hrvatskog glasa u Europskoj uniji.

„Današnja predaja kandidacijskih lista predstavlja korak prema ostvarivanju naših ciljeva u europskim institucijama. Domovinski pokret predstavlja snagu promjene koja će se zalagati za interese svih građana Hrvatske u EU“, naglasio je Penava.

Uz to, Penava je predstavio i kandidate koji će nositi listu Domovinskog pokreta za Europski parlament, među kojima su istaknuti pojedinci iz različitih područja. Na čelu liste je Ivan Penava, nakon njega međunarodni tajnik stranke Stephen Nikola Bartulica, a dalje su na listi Slobodan Novak, Branka Lozo, Jesenka Ricl, Davor Dretar, Ivana Mujkić, Dubravka Lipovac Pehar, Josip Jurčević, Ivica Kukavica, Anamarija Frankić i Stipo Mlinarić.

„Domovinski pokret, kao što pokazuje odabir kandidata na listi za Europski parlament, ostaje dosljedan suverenističkim politikama“, poručio je Penava. Istaknuo je kako će se predstavnici Domovinskog pokreta u Europskom parlamentu zalagati za pitanja od ključne važnosti za Hrvatsku – poput zaštite nacionalnih interesa, migrantskih politika, jačanja gospodarstva te borbe protiv korupcije i nepravde.

Motivirajući sve građane da se aktivno uključe u politički proces, Penava je dodao: „Samo zajedno možemo graditi bolju budućnost za našu domovinu. Neka naš glas odjekuje u europskim dvoranama i neka naša odlučnost bude pokretačka snaga za pozitivne promjene. Domovinski pokret poziva sve građane Hrvatske da podrže našu viziju kako bismo zajedno kročili prema boljoj i prosperitetnijoj budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji koju vidimo kao zajednicu suverenih i ravnopravnih naroda i država, a ne kao instrument kojim će veće i bogatije zemlje iskorištavati tzv. periferiju“.

„Umjesto dodvoravanja Bruxellesu, Hrvatska treba biti na prvome mjestu. Kao suverenistička stranka protivimo se koncentraciji političke moći u Bruxellesu. U Europskom parlamentu borit ćemo se za povratak ovlasti nacionalnim državama. Odluke moraju donositi hrvatski političari u Zagrebu, a ne činovnici u Bruxellesu, što uključuje i samostalan odabir vlastitih vrijednosnih politika. Sami se moramo izboriti za zaštitu vlastitih interesa unutar Europske unije“, jasan je bio predsjednik Domovinskog pokreta.

Zaključno Ivan Penava jasno je poručio da se Domovinski pokret zalaže za demokršćansku Europu, onu Europu svojih korijena, pitomu, kulturnu, razvijenu i sigurnu Europu, onu Europu koja je odredila budućnost svijeta.

Prilikom predaje lista govorio je i Stephen Nikola Bartulica koji je naglasio da mu je čast biti kandidat za Europski parlament. „Dugo se bavim ovim pitanjima – kako će Europa sutra izgledati. Zahvaljujem se na povjerenju što sam ušao o Hrvatsku Sabor. Ustrajat ću na onim načelima koja sam do sada jasno komunicirao. Bit će dinamična kampanja, ovo je godina velikih odluka i veselim se još jednoj političkoj utakmici“, zaključio je Bartulica, piše N1.

 

Najnovije

Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

‘S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da...

Penava: Izađite na europarlamentarne izbore, idemo zajedno suverenističke politike pokrenuti i na razini EU

Foto:Domovinski pokret   Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstavio je kandidate Domovinskog pokreta za nadolazeće izbore za Europski parlament. ”Pozivam sve birače Domovinskog...

Biblijska poruka 23.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zavoditi i navoditi na grijeh

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 9,41-50 Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti...

Glavni urednik teleskopa: Plenković želi u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju

Foto:Narod.hr   Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome...

Milanović: Ima elemenata za priznanje Palestine

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus. Nakon sjednice Milanović je dao izjavu...