Penava u Vukovaru: Mirna reintegracija ostvarila kapitalne ciljeve, ali iza nje ostalo puno nedovršenog posla poput kažnjavanja krivaca za ratne zločine

Arhiva

U povodu 26. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Hrvatske, vijence su na Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata u ponedjeljak odvojeno položili vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

“Ovaj dan definitivno treba slaviti i treba se sjetiti tih vremena i čestitati građanima, a to je možda i najbolje učiniti s ovoga mjesta”, poručio je vukovarski gradonačelnik  Penava.

Osim obilježavanja 26. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Hrvatske, danas se obilježava i 32. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 1992.

Penava je napomenuo kako su pored njega u gradskom izaslanstvu koje je na Memorijalnom groblju položilo vijenac bili i hrvatski branitelji koji su, ističe, “na taj dan (međunarodnog priznanja RH) dobili dodatnu porciju zlostavljanja u logorima Srbije”.

Penava je ocijenio kako je mirna reintegracija ostvarila kapitalne ciljeve, ali da je iza nje ostalo još puno nedovršenog posla poput kažnjavanje krivaca za ratne zločine.

“Treba na ovaj dan reći i da bi trebali živjeti državu u kojoj bi nas bilo puno više nego što nas ima, da bi se trebali više oslanjati na vlastite snage i jačati svoje kapacitete i na tom treba predano raditi”, dodao je.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je kako su mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja spašeni mnogi životi i na tome trebamo biti zahvalni svima, od ljudi u odorama Hrvatske vojske i policije do politike i diplomacije, prenosi Večernji list.

“Koliko je to važno vidimo sada kada u okruženju imamo slična događanja i kada možemo usporediti koliko smo bili slabi u međunarodnom okruženju, a ipak smo se izborili za svoju državu i vratili se na svoje granice”, kazao je župan Dekanić nakon što je s županijskim izaslanstvom položio vijenac i upalio svijeću podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U povodu 26. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, njemačka zaklada Friedrich Ebert iz Zagreba i Europski dom Vukovar u Gradskom muzeju Vukovar predstavit će novu web stranicu s obrazovnim sadržajima o mirnoj reintegraciji.