Petak, 12. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Penava: Vukovarcima je ukradena kolona sjećanja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u utorak je ustvrdio da je ministar branitelja Tomo Medved Vukovarcima “ukrao” kolonu sjećanja.

“Poruka je cjelokupnom hrvatskom narodu i građanima – nemojte se uplašiti i dođite u Vukovar, to je vaš grad. Mi imamo svoje vrijednosti i nosimo taj teret”, poručio je Penava odgovarajući na novinarska pitanja u svezi obilježavanja skorašnjeg 18. studenoga i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a koje je izazvalo pozornost politike i javnosti nakon što je u krajem prošlog tjedna predstavljen plakat obilježavanja ovogodišnje obljetnice vukovarske tragedije na kojem se uz ime Vukovara nalazi i ime HOS-a te naglašeno slovo U.

“Ovih dana se pokušava nagurati i pogurati kako su sada svi protiv, što u stvari govori koliko je režim jak u Hrvatskoj i koliko nameće te situacije”, kazao je Penava te dodao da ostaje pri svojim izjavama da kome smeta HOS i Vukovar nema što tražiti u vukovarskoj koloni sjećanja 18 studenog.

Na pitanje hoće li biti na sastanku Vijeća za pijetet, odgovorio je da nije bio ni prošle, pa neće ni ove godine rekavši da je Vijeće za pijetet plod Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog Domovinskog pijeteta, a što je ideja njegovog ureda, njega i njegovog savjetnika za branitelje.

“Nažalost, kroz taj zakon se provuklo nešto na što sam upozoravao ministra (Medveda) nekoliko puta, da ne pokuša niti u jednom trenutku zlorabiti taj zakon kako bi preuzeo kolonu sjećanja odnosno ukrao je Vukovaru. Nažalost, on je to napravio”, ustvrdio je Ivan Penava.

Kazao je da je kolona sjećanja sazdana na nekoliko temelja, od gradske uprave do braniteljskih udruga, vukovarskih franjevaca, te ustanova i tvrtki s područja grada Vukovara.

“To su oni koji sazdali kolonu sjećanja i sve se ove godine brinuli o njoj i sada si je netko dao za pravo, a mislim tu na Tomu Medveda i ekipu oko njega, da prije tri godine proglasi i donese zakon kojim zapravo legalizira krađu”, ustvrdio je Penava.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji mu je poručio da malo smanji gas, vukovarski gradonačelnik je kazao da poštuje svačije mišljenje, pa i predsjednika Republike ponovivši da ostaje pri izrečenim stavovima.

U povodu blagdana Svih svetih, Penava je danas odao počast žrtvama stradalim u obrani Vukovara u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Najnovije

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...

Biblijska poruka 12.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko će nahraniti toliki silan svijet?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,1-15 Ode Isus na drugu stranu Galilejskoga, Tiberijadskog mora. Slijedilo ga silno mnoštvo jer su gledali znamenja što ih je činio na...