PEOVIĆ DIVLJA U SABORU, “UKINITE VATIKANSKE UGOVORE I VJERONAUK, ŠTETI DJECI!”

Počela je rasprava u Saboru o ukidanju Vatikanskih ugovora. Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS) izvijestila je još prošlog tjedna da su prikupili dovoljan broj potpisa za saborsku raspravu o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, poznatim i kao Vatikanskim ugovorima.

Smatra da je došlo vrijeme da se ugovori između Svete Stolice i Hrvatske revidiraju.

“Zahvaljujemo na tome. Smatramo da je ovo izuzetno važna rasprava u kojoj treba sumirati ono najbitnije. Vatikanski ugovori će biti raskinuti, samo je pitanje kada će se to dogoditi. Sigurna sam da će se ova progresivna Vlada uhvaiti u koštac s ovim problemom iz nekoliko razloga. jedan od njih je novac koji izlazi iz našeg proračuna, drugi je klerikalizacija društva, a treći netransparentnost i nedemokratičnost”, rekla je Katarina Peović koja je odmah na početku zatražila stanku.

“Neka ova Vlada jasno kaže da nema političke volje ili ideje da krene u postupak o ovim ugovorima. Ja ne želim da se ova rasprava pretvori u brojenje krvnih zrnaca i mjerenje tko je pravovjeran a tko ne. Hajdemo vidjeti što u ugovorima stoji i razmisliti da li to nama danas, u 2023. godini, uopće prihvatljivo”, rekla je Mrak-Taritaš na početku rasprave.

“Prvi ugovor je ugovor između Svete stolice i RH na području odgoja i kulture. Tim ugovorom je definirano jamstvo obaveznog održavanje nastave katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama. Za razliku od ostalih učitelja, vjeroučitelji se ne biraju putem javnog natječaja, već se postavljaju i dobivaju mandat od biskupa, bez mogućnosti utjecaja nadležnih institucija”, rekla je Mrak-Taritaš.

“Evidentno je kako će većina glasati. ALi samo vas molim, dajte malo duboko i intimno razmislite”, rekla je.

“Moram reći da je bitno primijetiti da je na posljednjem popisu stanovništva broj katolika bitno i znatno manji. U tom smislu, vjeronauk u školama očito radi nekakvu štetu. Meni je bilo zanimljivo je to da Vlada u svojem odgovoru tu štetu indirektno i priznaje. Na vašu dijagnozu da je vjeronauk u školama loš, a loš je i za djecu koja su ateisti”, rekla je Peović.

“Nitko zdrava razuma neće zaključiti da je ovo protukatoličko. Dalo bi se zaključiti da gospođa Mrak-Taritaš brine o hrvatskom nacionalnom interesu. Ona je navela četiri ugovora koji su kanonski i pravno osnovani. S druge strane imamo ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji nije ni kanonski ni pravni ni zdravorazumski. Ne znam zašto me nisu pitali da potpišem, jer ja bih vrlo rado potpisao ovu inicijativu”, rekao je Ante Prkačin, a Mrak-Taritaš je odgovorila “Nije vas bilo”.

“Bit ovih ugovora je dušobrižništvo. U zemlji gdje tisuće sestara pomažu ljudima, brinu o starijima i nemoćnima, u zemlji gdje svećenici organiziraju pučke kuhinje i hrane gladne, vi niti jednom riječju niste spomenuli bit ovih ugovora, a to je karitativni pristup. zato vaš prijedlog ocjenjujem neprijateljskim, anticivilizacijskim, prijedlogom kojim želite ukinuti vjerske slobode i crkvu otjerati u sakristiju”, rekla je Marijana Petir iz vladajuće većine.

“Kolegice Mrak-Tariotaš,, znanstvena je činjenica da mržnja zasljepljuje. Mi smo se uvijek međusbno uvažavale, ali ovaj vaš prijedlog je doista odraz mržnje. Vi bez ikakvih argumenata vrijeđate sve vjernike. Vama smeta povrat imovine koju su komunisti oteli crkvi. Braniti komunističko nasilje ne postoji nigdje u Europi. Vi branite oduzimanje imovine. Vama je problem 900 milijuna kuna za crkvu, a nije vam problem kada samo na privatizaciji osiguranja Vlada, čiji ste vi bili član, ukrade 5,4 milijarde kuna”, rekla je Karolina Vidović Krišto.