PEOVIĆ OTVORENO PODRŽALA HAMAS, ni riječi o masovnim ubijanjima civila i djece: “SANKCIJE IZRAELU, TREBA GA OSUDITI”

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović u četvrtak je iznijela stajalište svoje stranke o sukobu Izraela i Palestine koji je izbio u subotu.

“U subotu, 7. listopada 2023. palestinski islamistički pokret Hamas izveo je jedan od najvećih napada na ciljeve u Izraelu u nekoliko posljednjih desetljeća probivši blokade u Pojasu Gaze. Ciljevi Hamasovih napada bili su određeni strateški objekti na izraelskoj strani, ali i rušenje žičane ograde koja palestinsko stanovništvo drži zatočeno na vrlo ograničenom prostoru i u nehumanim uvjetima”, napisala je Peović.

Uslijedile su brojne reakcije zapadnih čelnika, koji su redom požurili osuditi “teroristički napad”, izraziti nepokolebljivu solidarnost s Izraelom i promovirati njegovo pravo na samoobranu. Tako je učinio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Peović navodi da Izrael prakticira apartheid, kako ga definiraju sve relevantne međunarodne organizacije za ljudska prava. Gaza je opisana kao najveći otvoreni zatvor na planetu.

“Prije svega, potrebno je reći da Radnička fronta osuđuje svaku upotrebu oružja, osobito usmjerenu protiv civilnog stanovništva. Smatramo i da eskalacija sukoba između Palestine i Izraela neće donijeti rješenje sukoba koji traje još od 1967. godine, kada je Izrael vojno okupirao i kolonizirao palestinska područja. Od tada Izrael provodi sustavnu politiku nasilja i teroriziranja Palestinaca, izgradnje naselja na okupiranim područjima Zapadne Obale i uskraćivanja prava izbjeglicama da se vrate svojim domovima. Drugim riječima – Izrael prakticira apartheid, što je službeni naziv koji upotrebljavaju sve relevantne međunarodne organizacije za ljudska prava.

‘Najveći otvoreni zatvor na planetu’

Kako upozoravaju i drugi – Gaza je uistinu najveći otvoreni zatvor na planetu, u kojem je smješteno više od dva milijuna Palestinaca, s ograničenim pristupom vodi i struji, te drugim osnovnim potrepštinama, ograničenim kretanjem i uskraćivanjem drugih osnovnih ljudskih prava i sloboda. Isto se odnosi i na ostatak palestinskog stanovništva unutar Izraela, što sve zajedno predstavlja grubo kršenje Ženevskih konvencija i UN-ovih rezolucija. Sve to, uz politiku ilegalnog otimanja teritorija, prisilnog iseljavanja Palestinaca i useljavanja židovskog stanovništva, državnu politiku Izraela prema Palestincima stavlja uz bok onome što smo veći dio prošlog stoljeća promatrali u Južnoj Africi – apartheidu”, napisala je.

Naglašava da je međunarodni kazneni sud u Haagu pokrenuo nekoliko istraga o kršenjima međunarodnog prava, no ne može podignuti optužnice jer Izrael nije potpisnik Rimskog statuta ICC-ja”, napisala je.

Kršenje ljudskih prava
“Vladajuće politike na Zapadu znale su osuditi napade Palestine, ali ne i napade Izraela. Zadnjih godina tijekom granatiranja Gaze tek se oprezno pozivalo na prekid vatre i smirivanje situacije, no nikada nije bilo primjerene osude okrutnih postupka izraelskog režima, koji sustavno bombardira civilne objekte na području Gaze, čak i međunarodno zabranjenim agensima poput bijelog fosfora.

Međunarodni kazneni sud u Haagu pokrenuo je protiv izraelskog režima nekoliko istraga o kršenjima međunarodnog prava, no ne može i podignuti optužnice jer je Izrael jedna od rijetkih država, uz SAD, koja nije potpisnica Rimskog statuta ICC-ja.

Radnička fronta, stoji uz internacionalne stranke ljevice koje ukazuju na razmjere izraelske okupacije, aparthejda nad Palestincima u njihovoj domovini, na kršenja Ženevskih konvencija i rezolucija UN-a. Uvijek smo bili stava da se svaka okupacija mora osuditi i svaki zločin spriječiti. Zato i danas, kada palestinske milicije napadaju Izrael, osuđujemo upotrebu oružja usmjerenu protiv civilnog stanovništva. Ujedno upozoravamo da nijedan rat neće donijeti rješenje, već će samo produbiti sukob čiji će rezultat biti još više mrtvih i uništenje i Palestine i Izraela”, navodi Peović.

Sankcije Izraelu
Smatra da je priznavanje palestinske državnosti nužno za započinjanje puta ka miru. Također, iznosi stav da bi Izrael trebao biti meta oštrih sankcija zbog prakse aparthejda. Kao moguće rješenje konflikta, spominje se socijalistička federacija ujedinjenih zemalja.

Smatramo da bi svjetski čelnici trebali reagirati što prije i podržati prekid vatre i početak novih mirovnih pregovora. Jedini način kojim će započeti taj put jest priznanje palestinske državnosti – dug koji ima i Hrvatska, posebno u svjetlu svoje povijesti.

Bez obzira na sve, bilateralni odnosi između EU i Izraela su na najvišoj razini, sklopljeni su trgovinski sporazumi koji omogućuju trgovinu proizvodima proizvedenim na palestinskim teritorijima koje je Izrael okupirao. Hrvatska nikada nije bila u stanju zauzeti kritički stav prema službenim stavovima i odnosu EU prema Izraelu i aktivno pristupiti rješavanju bliskoistočnog pitanja.

Kritika Vladi

Kritizirala je Hrvatsku zbog bilateralnih odnosa s Izraelom i sklopljenih trgovinskih sporazuma koji omogućuju trgovinu proizvodima proizvedenim na okupiranim palestinskim teritorijima.

“Dapače, u Hrvatskoj se često čuju nekritične izjave poput nedavne u Hrvatskom saboru – Marijane Petir – da je Država Izrael “primjer drugima u okružju terorističkih organizacija”. U Hrvatskom saboru se donosi zakone koji omogućavaju da se ignoriraju ljudska prava, pa je tako nedavno donesen i Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade RH i Vlade Države Izrael o suradnji u području javne sigurnosti – kojim se dozvoljava nabava tehničke opreme i usluga iz Izraela, bez procjene poštivanja ljudskih prava, iako je opće poznato da Država Izrael razvija visoko sofisticiranu tehnologiju iz područja sigurnosti, a koja može ozbiljno ugroziti ljudska prava. To bio slučaj u nizu zemalja, uključujući Hrvatsku, za koje se utvrdilo da su koristile izraelsku tehnologiju, kao što je to bio softverski program Pegasus izraelske tvrtke NSO kojim se špijuniralo aktiviste, novinare i oporbene čelnike. Zastupnica Radničke fronte je jedina koja u Hrvatskom saboru nije glasala za ovaj Sporazum (!)[1] Ovaj primjer samo pokazuje autokolonijalnu narav i mentalitet periferije koji vlada u hrvatskoj politici, koja nije sposobna razmišljati svojom glavom i donositi odluke koje nisu verificirane iz “centra”.

Kako to upozoravaju i druge evropske stranke koje su istinski za mir, a koje sve od reda pripadaju lijevom političkom spektru, prvi je korak promjena službene politike prema Izraelu. Kao zemlja koja prakticira aparthejd protiv dijela svog stanovništva, Izrael bi trebao biti meta oštrih sankcija, po uzoru na druge zemlje koje krše međunarodno pravo. To bi bio prvi korak koji će omogućiti uspostavu trajnog suživota Palestinaca i Izraelaca, u obliku unitarne države ili dvije države. Naravno, Radnička fronta smatra da bi socijalistička federacija ujedinjenih zemalja bila pravo rješenje. Bez obzira na sadašnju globalnu situaciju, takva bi budućnost bila ispravan ishod i moguće rješenje krvoločnog konflikta koji traje već desetljećima.

S obzirom na to da je Hrvatska postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a s programom koji prije svega teži mirnom rješavanju sporova te nepokolebljivoj podršci multilateralizmu i poštivanju međunarodnog humanitarnog prava, njezina je dužnost i obveza aktivno se zalagati za mirno rješenje sukoba između Palestine i Izraela.
Zbog toga predlažemo Vladi RH:

1. ispitivanje svih mogućnosti uspostavljanja sustava kontrole i zabrane uvoza izraelske robe koja dolazi s okupiranih palestinskih teritorija;
2. aktivno uključivanje u kampanju osude Izraela kao jednog od najvećih kršitelja međunarodnog prava i kolonijalne sile unutar EU, uključujući i uvođenje sankcija Državi Izrael;
3. započinjanje procesa priznavanja Palestine kao samostalne i neovisne države”, napisala je Peović.