PETA GODINA TRAGIČNE SMRTI BIBINJSKOG GARDISTE- CRVENA BERETKA Duško Bugarija Dule nije zaboravljen

- Ponosni smo što je bio dio nas, što smo ga poznavali, Dule je bio čovjek kojeg se ne zaboravlja, rekao je satnik Dragan Prtenjača, Dulin suborac i ratni zapovjednik...

Foto-Velimir Brkić

Dočasniku Hrvatske vojske Dušku Bugariji Duli iz Bibinja,  pripadniku 4. gbr. Pauci, na mjesnom groblju odana je počast na petu  godišnjicu njegove tragične smrti. Broj branitelja koji su umrli i izvršili  suicid je zastrašujući, legendarni Dule je ovozemaljski život prekinuo u  50. godini, 2014…

Molitvu odrješenja je predvodio don Zdenko Milić, župnik Bibinja.

– Ponosni smo što je bio dio nas, što smo ga poznavali, Dule je bio čovjek kojeg se ne zaboravlja, rekao je satnik Dragan Prtenjača, Dulin suborac i ratni zapovjednik.

Prošao sva bojišta

Na mjesnom groblju Sasavac polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća  izraz poštovanja odali su brojni prijatelji i suborci iz 112. brigade i 4. gbr.  Pauci te županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata na čelu s  Udrugom veterana 4. gardijske brigade i Udruge branitelja liječenih od  PTSP-a u kojima je Bugarija bio istaknuti član.

– Duško Bugarija Dule, dragovoljac je Domovinskog rata od 1. lipnja  1991. U četiri i pol godine prošao je sva bojišta, do 31. prosinca 1992. u  112. brigadi a potom u sastavu 4. gbr Pauci, naglasio je Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije.

Do 2004. i odlaska u mirovinu Bugarija je bio profesionalni hrvatski  vojnik u Kninu.

– Pričati o Duli znači govoriti o nevjerojatnoj snazi i upornosti jednog  jedinstvenog rodoljuba i domoljuba, znači čitati veliku domovinsku knjigu ostvarenja snova običnog, malog čovjeka koji je zajedno sa svojim  Paucima ostvarivao po mnogima nemoguće, kazao je Dragan Prtenjača,

Veliko srce i beskrajna ljubav prema domovini

Prvi borbeni zadatak Dušku Bugariji Duli bila je obrana Kruševa u  srpnju 1991. Slijedile su akcije od Zadra, Drniša, Šibenika, Vodica. Poslije  Južnog bojišta hrabar i odvažan hrvatski branitelj iz Bibinja je uspješno  sudjelovao u operaciji Maslenica te u akcijama Zima 94, Skok-1 i Skok-2,  Ljeto 95, a potom u akcijama Oluja, Južni potez i Maestral, donosi zadarskilist.hr.

– Tijekom Domovinskog rata 4. brigada nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj, ponosno će Prtenjača.

U Domovinskom ratu je sudjelovalo oko 800 Bibinjaca, među njima i  Dule koji je imao veliko hrvatsko srce, beskrajnu ljubav prema domovini.

– Put Duška Bugarije Dule s crvenom beretkom put je viteštva i časti  hrvatskog vojnika, poručio je Roko Danči Režan, zadarski tenkist iz Bibinja u čijoj je konobi uz potporu Općine Bibinje upriličen prigodni domjenak i nastavljeno druženje.

Piše-Velimir Brkić-zadarskilist.hr

Comments are closed.